Hajnal Miklós kérte, tegye fel a kezét, aki elhiszi, hogy az ellenzék nemátalakító propagandát terjesztett volna az óvodákban

2022. augusztus 26. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tegye fel a kezét, aki azt gondolja, hogy ha mi nyertük volna a választást, akkor itt most az óvodákban melegpropaganda vagy transznemű propaganda, nemátalakító műtétes propaganda menne” – szólította fel a közönséget Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője Tihanyban, a Tranzit fesztiválon, ahol Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárával vitázott „A jövő itt van és sose lesz vége” – Milyen út áll előttünk? címmel.

Ezután pedig – a közvetítés szerint – a vita nézőinek túlnyomó többsége fel is tette a kezét.

„Ezt ti tényleg így gondoljátok?” – kérdezte megrökönyödve a politikus. „Én a szívemre teszem a kezem, és azt mondom, hogy ha megnyertük volna a választást, akkor nem folytatnánk ilyen propagandát. Nem folytathatna senki ilyen propagandát az óvodákban. Ez teljesen nonszensz, hogy ti ezzel jöttetek a kampányban” – mondta Dömötör felé fordulva.

Rogán Antal helyettesével egyébként sem volt Hajnalnak könnyű dolga, Dömötör Csaba ugyanis évek óta parlamenti vitákon edződik, mára lényegében egy két lábon járó fideszközlemény-generátorrá vált. Már a vita elején neki is ment vitapartnerének azzal, hogy az ellenzék fegyvereket akart küldeni Ukrajnába, a háború pártján áll, nem a magyar emberek érdekeit nézi, vissza akarják vonni a rezsicsökkentést, és támogatják az elhibázott uniós szankciókat.

„Ha az ellenzék győzött volna, közelebb lennénk a háborúhoz, és nem lenne rezsicsökkentés”

– mondta Dömötör.

Hajnal szerint nem ezek a dolgok, hanem a bizonytalanság a magyar emberek legnagyobb problémája, ráadásul most nem csak a világ kiszámíthatatlan, hanem azt látják, hogy a kormányuk is elkezdett kiszámíthatatlanul viselkedni, hiszen a Fidesz a választások előtt azt ígérte, nem emelnek adót, megmarad a rezsicsökkentés és béke lesz, most pedig több ilyen ígéretük is inog, másokra pedig már rá is cáfolt a kormány.

Hajnal azt mondta, ő nem hiszi, hogy Európában bárki is a háború pártján állna, és a magyar ellenzék sem akar háborút. Csupán azt mondják, hogy Magyarország biztonságára az a legfontosabb garancia „ha a velünk szomszédos országot nem Oroszországnak fogják hívni”. Ezért is kell mindent megtenni annak érdekében, hogy Oroszország ne tudjon közelebb jönni a magyar-ukrán határhoz. Hajnal szerint ráadásul Románia és Lengyelország sincs most kevésbé biztonságban, mint Magyarország, pedig ők engedtek át fegyverszállítmányokat a területükön.

Dömötör erre megint a szankciókkal jött, szerinte ezek miatt jobban emelkedtek az energiaárak, mint a háború miatt, és a baloldaliak teljesen le akarták állítani az orosz energiaimportot, és nem is mondták meg, mit használjanak az orosz energia helyett. Mikor Hajnal azzal jött, hogy a Fidesz az elmúlt 12 évben legalább az orosz energiafüggőséget csökkenthette volna, Dömötör azt mondta, igenis csökkentették, interkonnektorokat építettek, rálapcsolódtak a Török Áramlatra, és a horvát LNG-kikötők vezetékeire is, ráadásul felfutott a napenergia használata is az országban, ami már az áramszolgáltatás 11 százalékát fedezi, és volt olyan nyári nap 2022-ben, amikor a teljes áramfogyasztás 37 százalékának forrása volt.

Majd jöttek a vádak, a Momentum csatlakozott ahhoz a baloldali szövetséghez, amelyik privatizált és eladta a Molt. Hajnal válaszában azt mondta, nem érdemes ilyen kiragadott, múltbéli információmorzsákkal vagdalkozni, mert ilyen ő is tud, fel is hozta, hogy az Orbán-kormány jelenlegi kulturális és innovációs minisztere Mol-vezetőként még olajmezőket adott el.

De Dömötör nem tágított: szerinte Szabó Szabolcs az EU-ras bízná, hogy döntsön a szankciókról, majd a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna kijelentéseit hozta fel, előbbi az EU-ra bízta volna a gáz elosztását, utóbbi pedig leállíttatta volna a paksi bővítést.

„Dobtam egy hátast, amikor a baloldali képviselők azt mondták a parlamentben, hogy hol van már Paks II. Kis barátaim, nem ti voltatok azok, akik tüntettetek ellene?”

Dömötör és Hajnal ezután a paksi bővítésről beszélgettek, kiderült, hogy Hajnal nem ellenzi elvből az atomenergiát, de „nem csak a Roszatom tud atomerőművet építeni, nem csak orosz fűtőanyag van, nem csak orosz hitelből lehet atomerőművet építeni” – mondta, és szerinte Paks II-vel csak erősíti az orosz függőséget a kormány.

A társasági adó és a globális minimumadó kérdésében sem értettek egyet, Hajnal szerint a globális minimumadó ellenzésével a kormány a multik érdekeit szolgálja, Dömötör pedig azzal vádolta Hajnalt, hogy szövetségesei emelni akarják a társasági adót Magyarországon, ezzel rontva a versenyképességet.

Lényegében végig ilyen maradt a vita hangulata, végül Dömötör a olimpiát is felhozta, Hajnalnak tanácsokat osztva azt mondta,

„Ha magyarok millióinak van egy álma, hogy legyen egyszer Magyarországon egy olimpia, akkor ne ti legyetek az elsők, akik ezt az álmot szétlövik.”

És hozzátette azt is, hogy míg Fekete-Győr András korábban azt mondta, attól még, hogy magyar nem érti, miért kellene a magyar válogatottnak drukkolnia, ha az nem is játszik jól.

„Mi akkor is a magyar válogatottnak szurkolunk, ha esetleg rosszabb passzban van” – mondta Dömötör, azt tanácsolva az ellenzéknek, hogy vegyék fel ők is a nemzeti mezt, és ne csak akkor, amikor 4-0-ra legyőzzük az angolokat, hanem a nehezebb időszakokban is.

Hajnal erre azt kérdezte, mekkora terhet jelentene most, a gazdasági válság kapujában a Budapestre tervezett olimpia 3000 milliárdos költsége, és hogy Dömötör vajon fel tudja sorolni az angol-magyar meccs gólszerzőit.

Dömötör nem tudta, azt mondta, ennek utána kellene néznie, de ő akkor is kinn volt a magyar válogatottnak drukkolni, amikor esett az eső.

(A rendezvényen a Telex tudósítói is szerettek volna részt venni, de sajnos nem tudtunk regisztrálni, a szervezők szerint ugyanis a rendezvény nem általános értelemben sajtónyilvános, hanem „szervezők médiapartnerein keresztül sajtónyilvános”, ami azt jelenti, hogy a vitákat a Hír Tv összefoglalóin és a Tranzit Facebook-élőin keresztül tudjuk csak követni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!