Magyar állami kitüntetést kapott a szélsőjobbos holland politikus, Geert Wilders

2022. augusztus 23. – 23:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként szokás szerint egy sor új állami kitüntetést is kiosztottak, így kapta meg a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét többek között Dobos Menyhért, a közmédia volt vezérigazgatója, illetve a Magyar Érdemrend nagykeresztjének katonai tagozatát Benkő Tibor volt honvédelmi miniszter. Ezek a kitüntetések is szerepelnek a Magyar Közlöny kedd este kiadott számában, de olyan nevek is feltűnnek a díjazottak között, akik eddig nem kaptak nyilvánosságot. A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány érdekesebb kitüntetettet.

A Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus, aki jó viszont ápol a magyar kormánnyal, és egyenesen második otthonának nevezi Magyarországot, mert a felesége innen származik, és van egy híres popzenész barátja is, Bunyós Pityu. A kitüntetést a „Magyarország melletti következetes kiállása, valamint az illegális bevándorlási hullám megállítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként” kapta. Érdekesség, hogy épp kedden kapott kitüntetést Angela Merkel is, a volt német kancellárt azonban nem Magyarország, hanem az UNESCO tüntette ki, és nem a bevándorlásellenessége, hanem a menekültek befogadásáért tett 2015-ös erőfeszítései miatt.

Geert Wilders és Orbán Viktor 2018-ban – Forrás: Geert Wilders / Twitter
Geert Wilders és Orbán Viktor 2018-ban – Forrás: Geert Wilders / Twitter

Szintén a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Klaus Mangold német üzletembert, a Mangold Consulting GmbH tulajdonos-ügyvezetőjét „a magyar–német gazdasági kapcsolatok erősítése és fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként”. Az üzleti körökben gyakran csak Mr. Oroszországként emlegetett Mangold neve elsősorban onnan ismert itthon, hogy az orosz kapcsolatait kihasználva bábáskodott a Paks II. megépítéséről szóló megállapodás megszületésénél, majd később az oroszoknak és a magyar kormánynak is lobbizott Brüsszelben, de még 2021 végén is 8,2 milliárdos szerződést kapott Palkovics László minisztériumától.

Érdekes színfolt a listán, hogy a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta Szakulisz Nikolaosz, Puskás Ferenc egykori tolmácsa, „Puskás Ferenc görögországi kultuszának méltó ápolásában, valamint a magyar–görög sportkapcsolatok fejlesztésében vállalt szerepe elismeréseként”. Nikolaosz egyébként négy és fél évvel ezelőtt kapta meg a magyar állampolgárságot.

Végül nem mehetünk el szó nélkül Schuster Lóránt, P. Mobil együttes vezetője mellett, akit szintén lovagkereszttel jutalmaztak „a hazai könnyűzenei életet és különösen a magyar rockzenét több mint fél évszázada gazdagító előadóművészi pályája, valamint kulturális szervezőtevékenysége elismeréseként”.

A teljes, terjedelmes lista a Magyar Közlönyben böngészhető végig.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!