Több mint 8 milliárdra szerződött a Mr. Oroszországként ismert Klaus Mangolddal az ITM

2022. július 25. – 17:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

8,2 milliárd forintost szerződést kötött az előző kormányzati ciklusban, az azóta megszűnt Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az oroszok egyik jól ismert lobbistájának tartott Klaus Mangolddal – kereste elő az ITM szerződései közül a Momentum politikusa.

„6 746 875 HUF/óra Mr. Oroszországnak (…) A vele kötött 8,2 milliárdos tanácsadói szerződés az időszak 152 munkanapjával és 8 órás munkanappal számolva 6 746 875 forintos óradíjat / 53 975 000 forintos napidíjat takar

számolta ki Tompos Márton, az azóta megszűnt ITM szerződéséből, hogy mennyit keresett óránként a fél évnél valamivel hosszabb időre – 2021. december 22. és 2022. július 31. közötti időszakra – szóló szerződésből Klaus Mangold. Az ITM még tavaly decemberben szerződött a német üzletemberrel „tanácsadói tevékenység ellátására”, egyezségük pedig pont a napokban, július 31-én jár majd le.

Klaus Mangold neve akkor vált ismertté, mikor kiderült, hogy az ő magángépén érkezett Magyarországra a Günther Oettinger akkori energetikáért felelős uniós biztos, hogy Paks ügyében tárgyaljon a kormánnyal. A Direkt36 egy korábbi oknyomozása szerint pedig Mangoldnak meghatározó szerepe volt abban is, hogy a paksi projekt elfogadhatóvá váljon az Európai Unió és a nyugati üzleti körök számára, a lap szerint Mangold jó viszonyt ápol Günther Oettingerrel, aki az Európai Bizottság energetikai biztosa volt 2014 őszéig.

A Momentum politikusa most a nyolc milliárdos szerződés tükrében feltette a kérdést, ezek után ki hiszi el a kormánynak, „hogy tényleg azért nincs pénz az államkasszában, és azért kell megszorításokat bevezetni, mert háború van…!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!