Átmenetileg enyhült az aszály, de a kiszáradt Vekeri-tó medrében csak a növény lett több, nem a víz

2022. augusztus 23. – 20:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország több részén is hozott időleges enyhülést az elmúlt napokban esett sok eső, de még most is vannak erősen aszályos területek, és a hét második felére ezen számának az újbóli növekedése várható – derült ki az RTL Híradó riportjából.

A leglátványosabban a Dunán segített a sok eső, a vízgyűjtőiben jelentősebb mennyiség esett, így a magyarországi szakaszra kisebb árhullám érkezett. A folyó budapesti szakaszán a múlt héten 62 centiméteres volt a vízszint, kedden viszont már elérte a 200 centimétert.

A teljesen kiszáradt Vekeri-tavon azonban már nem segített a nagy esőzés sem, a medrében csak a növények hajtottak ki, a víz nem lett több benne. Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az RTL-nek elmondta, hogy a Balaton és a Velencei-tó vízállása sem változott érdemben az esős napok hatására sem, a Velencei-tavon egy centimétert emelkedett a vízszint.

Országosan jelentősen csökkent a súlyosan aszályos terület, most főleg a keleti országrészben vöröslik az aszálytérkép. Az OVF szóvivője szerint azonban az enyhülés csak átmeneti, a Tisza vízgyűjtő területein például nem esett említésre méltó mennyiségű eső, és a hét második felére várt melegebb, szárazabb idő miatt valószínűleg újra egyre több lesz az országban az aszályos terület.

Az elmúlt hetekben a Telexen cikksorozatban foglalkoztunk a súlyos aszályhelyzet okaival, következményeivel és a megelőzési, illetve megoldási lehetőségekkel:

Az RTL Híradó teljes riportja itt nézhető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!