Brüsszel vagy Moszkva? Moszkva!

2022. augusztus 1. – 11:10

frissítve

Brüsszel vagy Moszkva? Moszkva!
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Durva összeesküvés-elméletek, oroszpártiság és oltásellenesség várt minket, amikor a Magyar Sziget fesztivál napközbeni politikai beszélgetéseit hallgattuk. A nemzeti radikális közeg legnagyobb éves rendezvényén a Mi Hazánk politikusai és a szélsőjobboldal meghatározó szereplői tartottak útbaigazítást a világ dolgairól. A színpadon az is felmerült, hogy talán jobb lenne, ha Oroszország nemcsak Ukrajnát, de egész Európát elfoglalná.

Amikor az Ásotthalom határában megrendezett fesztiválra csütörtökön megérkeztünk, a szervezők között azonnal elterjedt, hogy itt van a Telex. Novák Előd a pénteki beszélgetése alatt ki is emelte, hogy tudja, hallgatják a telexesek, ezért ennek megfelelően is fog beszélni. Amikor aztán a beszélgetés után bemutatkoztunk neki, nagyon jó munkát is kívánt nekünk.

A politikai beszélgetéseket a fesztivál kisszínpadán tartották, ahol éjfél után a politikai elfogadás jegyében a kommunista partizándal Bella Ciaót, és a liberális Budapest Parádé egyik himnuszát is lejátszották. De az eszmék keveredését napközben sem korlátozták, néha tíz percen belül egymásnak is teljesen ellentmondó elméletek és összeesküvés-elméletek hangzottak el.

A pénteki és a szombati beszélgetések közül a fontosabbak:

  • Novák Előd és Vidó Attila tárgyalta meg, miért lenne szükség a csendőrség bevezetésére, és hogyan kellene azt felállítani. Bár Novák a konkrét kérdések nem mindegyikében akart állást foglalni, azt azért szokás szerint nem győzte leszögezni: a csendőrök bűnmegelőzési hatékonyságát az elrettentő kinézetük is erősítené. A csendőrség felállítása egyébként a régi Jobbik és a mostani Mi Hazánk visszatérő követelése, Novák Előd nemrég azt is írta: fontos, hogy a bűnöző ne védekezhessen a csendőri intézkedéssel szemben emberi jogaira hivatkozva.
  • Szombaton Szakács Árpád „Új-Világ-Rend” néven tartott előadást gyakorlatilag mindenről, ami csak felmerülhet, nagyon rövid időn belül megfejtve az emberiség számos kérdését. Szakács a színpadra egy, az orosz–ukrán háborúban az oroszok jelképének számító Z betűt ábrázoló pólóban lépett fel, amin a résztvevők egy csoportja is megrökönyödött. A beszéd ezen kívül azért nem végig a háború körül zajlott, a mondandó a koronavírust, a háborút és válságot is a háttérből szervező titkos hatalomról, és az általa létrehozott új világrendről szólt. Szakács korábban Fidesz-közeli jobboldali kultúrharcos volt, de 2021 elején annyira bekeményített ideológiailag, hogy egy ponton Orbánnak és Szijjártónak is nekiment. Innentől már nem volt hosszú az út a Mi Hazánk közelébe.
  • Szombaton Dúró Dóra is beszélt A világ halad, a család marad címmel, amiben természetesen minden fontos téma felmerült az abortusztól kezdve a melegeken keresztül az örökbefogadásig.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Oltásellenesség felsőfokon

A Magyar Sziget legszórakoztatóbb eseménye a pénteki, koronavírusról szóló beszélgetés volt. A Laborvírusok kora elnevezésű rendezvényen négy, doktori fokozattal rendelkező szakértő fejtette ki a véleményét a koronavírus eredetéről, veszélyességéről, az oltásokról és a lezárásokról.

A négy doktor természetesen nem volt rest a téma hátterének is utánanézni, így rögtön néhány perc után a szabadkőművesek és a Római Birodalom légiói mögött álló bankok kerültek szóba. Később azonban annyira besűrűsödtek a szakszavak, hogy közepesen tájékozott hallgatók is elvesztették a fonalat.

A négy felszólaló ráadásul általában egymástól teljesen független elméleteket vázolt fel, amikor pedig a másik három után visszakapták a szót, jellemzően onnan folytatták, ahol korábban abbahagyták. A beszélgetés egy pontján még a moderátor is megjegyezte, hogy ha jól érti, itt egyetértés abban van, hogy a koronavírus létezik, de az oltások nem hatásosak ellene, a szakértők pedig nem nagyon tudták megcáfolni ezt.

Az oltásellenesség emellett elég jellemző volt a fesztiválozók körében is: az általunk megkérdezettek közül sokan fejtették ki elméleteiket a laborból szökött, direkt kifejlesztett vírusról. Az oltásellenességet sok szélsőségesebb gondolat spékelte meg – így a vírustagadás, esetleg a „zsidó háttérhatalom” felsejlése a kiváltó okok között.

Nemzeti radikálisok vagy nácik?

A fesztivál politikai szempontból legfontosabb eseménye a hagyományos záróbeszélgetés volt Toroczkai László és Tyirityán Zsolt Betyársereg-vezető között. Az érdeklődést mutatta, hogy ekkorra nagyjából meg is telt a körülbelül százötven fős rendezvénysátor, sokan mögötte, sörpadokon ülve várták az útmutatást.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Miután 2011-ben ugyanezen a beszélgetésen Tyirityán elengedte magát, és kiadós zsidózásba kezdett, idén valamennyire visszafogták magukat, Toroczkai fel is emlegette, hogy tudja, a TASZ figyeli. Tyirityán ugyanakkor most is megejtett néhány erős mondatot, elmondta például, hogy:

  • az utolsó száz évben mindig azokat nevezték háborús bűnösnek, akiket belekényszerítettek a háborúba,
  • ilyen Oroszország is, amelyet szintén csak belekényszerítettek a „2014 óta zajló harmadik világháborúba”,
  • akik a háborút szervezik a háttérből, azok a fehér rasszt akarják felszámolni,
  • az lenne a jó, ha az oroszok nemcsak Ukrajnát, de egész Európát elfoglalnák.

Ez utóbbi kijelentését később Tyirityán árnyalta arra, hogy természetesen nem akar orosz tankokat Magyarországon, ő csak azt szeretné, ha inkább az orosz kultúrához és mentalitáshoz kerülnénk közelebb, mint a nyugat-európaihoz.

A beszéde egy pontján ennek megfelelően feltette a kérdést a hallgatóságnak, hogy „Brüsszel vagy Moszkva?”. Amikor a hallgatók először nem válaszoltak, kérte, hogy válasszanak, melyik szimpatikusabb nekik a két város és kultúra közül, majd a második kérdésfelvetés után az első sorból néhányan benyögték az orosz főváros nevét. Tyirityán ezt megerősítésnek vette, és elégedetten ismételte meg:

Brüsszel vagy Moszkva? Moszkva!

A rasszista-antiszemita vonalon, a „fehér fajjal” kapcsolatban a fesztivál alatt több résztvevő is kifejtette az álláspontját. Velük beszélgetve gyakran felmerült Orbán Viktor tusványosi, kevert fajúságról szóló mondata is. Orbán fajozó gondolatát többen a nácizmussal vontak párhuzamba, Hegedüs Zsuzsa Orbánnak szóló levelében Hitler neve is felmerült. Az általunk megkérdezett résztvevők szerint azonban Orbán kijelentései „csak üres szavak voltak”, a magán SS-jelképeket büszkén viselő egyik jelenlévő társaság például úgy gondolja, hogy „csak újabb szavazókat akar bevonzani, miközben ő sem fehér”.

Toroczkai szerint a világ

Toroczkai László ugyanebben a beszélgetésben részben csatlakozott Szakács Árpádhoz, aki az Új Világrendről adott elő. A frakcióvezető szerint nagyon érdekes, hogy pont egymás után jön minden, a járvány, a háború és a gazdasági válság, és nem is volt rest levonni a következtetést, hogy ezt valakik a háttérből szervezik.

Toroczkai még amögött is összeesküvést látott, hogy a katasztrófavédelem az előrejelzett vihar miatt le akarta fújni a Magyar Sziget szombat esti buliját, miközben a vihar Ásotthalmot végül nem érintette. A pártvezető szerint ott tart a tudomány, hogy a béka jobban megmondja az időjárást, mint az időjárás-jelentés.

Toroczkai Orbán tusványosi, fajelméleti fejtegetésbe hajló beszédéről is elmondta a véleményét. Egyrészt leszögezte, hogy a Magyar Szigeten ilyen beszéd tíz éve is elhangozhatott volna, másrészt szerinte Orbán előre egyeztetett a beszédről „főnökeivel”, azaz Európai Bizottsággal. Ez utóbbit azzal magyarázta, hogy az EU szerinte semmilyen komoly lépést nem tett Orbán szankcionálására a beszéd után.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Toroczkai ezen kívül kifejtette, hogy:

  • ha elmegy az erdőbe, tíz percen belül fog a hallgatóknak ötven migránst,
  • „nem akarunk összekeveredni a tanzániai négerekkel”,
  • a fiatalokat az okostelefon mételyezi,
  • Orbán „a globális disznófejű nagyurakat” szolgálja,
  • a migránsokat először kőbányába kell vinni dolgoztatni, majd vissza Afrikába, például Ruandába,
  • nem érti, hogy Vona Gábort miért nem verik meg az emberek az utcán,
  • Zelenszkij egy „transzvesztita zsidó”,
  • valamint gyökeres gazdasági-politikai fordulatra van szükség és ki kell lépni a NATO-ból.

A beszélgetés végén a hallgatóság feltehette kérdéseit, majd a legtöbben elszivárogtak a nem sokkal később kezdődő koncertekre. A fesztivál szombat éjjel ért véget, a legtöbben vasárnap reggel szedték össze a sátraikat és indultak haza.

A Mi Hazánk Mozgalmat 2018-ban alapították a Jobbikból kilépő politikusok, a párt 2022-ben több mint 6 százalékos eredménnyel jutott parlamentbe. A párt népszerűségét azóta 6-9 százalék közé szokták mérni, róluk szóló hosszabb elemzésünk itt olvasható. Arról, hogy élvezhető-e a Magyar Sziget fesztiválként, ha nem vagyunk nácik, ebben a riportunkban írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!