Nem elég a vármegye, a Mi Hazánk csendőrséget akar

2022. június 22. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

A vármegyék és az ispánok mellett a csendőrség intézményét is visszaállítaná a Mi Hazánk – derül ki a párt sajtóközleményéből, amit Novák Előd jegyez. Az 1945-ben feloszlatott csendőrség újbóli bevezetésére a nemzeti radikális párt szerint azért lenne szükség, mert

„kell egy tekintélyt parancsoló, helyismerettel rendelkező, karhatalmi vagy határvédelmi feladatokra el nem vezényelhető”.

Novák Előd parlamenti képviselő a közlemény három bekezdésében háromszor is említi a tekintély szót, szerinte a csendőrségnek már a megjelenése elriasztaná a bűnözőket. A Mi Hazánk ugyanis problémásnak tartja, hogy „terjed az a szubkultúra, amely nem tartja be a társadalmi együttélés alapvető szabályait, hangoskodik, szemetel, állandó jelleggel zavarja, zaklatja a környezetét.”

Ezenkívül a nemzeti radikális párt szerint

„Meg kell szüntetni azt a liberális gyakorlatot, amely az elmúlt harminc évet jellemezte, hogy a bűnözőnek gyakorlatilag több joga van, mint a rendőrnek. Fontos, hogy a csendőr ne féljen fellépni a bűnözővel szemben, a bűnöző pedig ne védekezhessen az intézkedéssel szemben a származására vagy az emberi jogaira hivatkozva.”

A Magyar Királyi Csendőrséget 1945-ben úgy szüntették meg, hogy az egy évvel korábban az aktívan és sokak szerint lelkesen vett részt a magyarországi holokauszt végrehajtásában. A csendőrség tagjai ebben az időben maguk is számos zsidót megöltek, egyes német katonai vezetők szerint pedig az aktív közreműködésük nélkül nem lehetett volna végrehajtani több százezer magyar zsidó deportálását.

Csendőrruhás hagyományőrzők a Mi Hazánk idei majálisán – Fotó: Weiler Vilmos / Telex
Csendőrruhás hagyományőrzők a Mi Hazánk idei majálisán – Fotó: Weiler Vilmos / Telex

A történet másik oldala, hogy Európa számos, főleg latin országában a mai napig létezik a csendőrség, így például Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Romániában is. Ezekben az országokban ugyanakkor nem gyakorlat, hogy a bűnözők nem hivatkozhatnak az emberi jogaikra az intézkedésekkel szemben.

Magyarországon a csendőrség egykori feladatainak nagy részét a Készenléti Rendőrség látja el. A Jobbik megalakulása után sokáig követelte a csendőrség visszaállítását, a 2018-as pártszakadás után ezt a vonalat a Mi Hazánk vitte tovább. Annyira, hogy a párt rendezvényein rendszeresen előkerülnek csendőrnek beöltözött hagyományőrzők, így tettek a párt május elsejei rendezvényén is, amelyről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!