Orbán Viktor begyújtotta a rakétákat

2022. július 31. – 18:29

Orbán Viktor begyújtotta a rakétákat
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap van, és ahogy ez lenni szokott, itt a heti Lájkbajnokság. Tusványos, fajelmélet, rezsi és annak csökkentve növelése, Fradi-siker Pozsonyban, szomorító Gyurcsányék – lesz minden.

Ez a Lájkbajnokság 88. fordulója, és ha már 88., mi másról is szólhatna, mint a fajelméletről és a Fradiról? Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn előadott, fajkeveredésről szóló fejtegetései és a Ferencváros pozsonyi sikere uralták az elmúlt hetet a Facebookon, mellettük szinte csak rezsicsökkentés sorsáról szóló posztok tünedeztek fel a legnépszerűbbek között.

A politikusok heti toplistájának élmezőnye is ezt tükrözi, ennyi lájkot gyűjtöttek a héten a magyar államnők és államférfiak:

Heti interakciók
1.Orbán Viktor461 000
2.Szijjártó Péter312 000
3.Hadházy Ákos139 000
4.Jakab Péter137 000
5.Varga Judit131 000
6.Ujhelyi István65 000
7.Gyurcsány Ferenc63 000
8.Jámbor András61 000
9.Mesterházy Attila58 000
10.Karácsony Gergely45 000
11.Novák Katalin44 000
12.Potápi Árpád János38 000
13.Dúró Dóra38 000
14.Vadai Ágnes37 000
15.Márki-Zay Péter37 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a június 22., péntek reggel 9:22 és július 29., péntek reggel 9:22 közti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Nem szabad sírni, ha faj, minden jó lesz majd ezután

Orbán Viktor hetek óta rendre második helyre szorul Szijjártó Péter külügyminiszter mögött, most azonban kíméletlenül visszaszerezte, ami jár neki, azaz a Lájkbajnokság első helyét. Ehhez csupán annyit kellett tennie, hogy Tusnádfürdőn nyugati szélsőjobboldaliakat megszégyenítő értekezést tartson a fajok keveredéséről, és hogy a Fradi pozsonyi győzelme után kiírja a Facebookra, hogy

A miniszterelnök legnépszerűbb posztjai között volt még a gazdasági helyzetről szóló értekezés, rezsicsökkentés és erdélyi cukiskodás is. Az Orbán tusnádfürdői jelenlétéről szóló posztok közül ugyan nem volt mind olyan népszerű, mint a fentebb felsoroltak, de sok volt belőlük, így apránként segítették a miniszterelnököt a lájkbajnoki küzdelemben, ékesen bizonyítva, hogy a kis gól is gól.

Reméljük, Szijjártó Péternek nem veszi kedvét a második hely, vigasztalásul küldjük neki ezt a számot, reméljük, újra egymásra találnak majd a lájkbajnoki aranyéremmel.

700 millió köbméter gáz

Szijjártó persze nem hagyta el magát teljesen, az ezüstérem mellett övé lett a hét legnépszerűbb posztja is, ami egy videórészlet a külügyminiszter múlt heti moszkvai útja utáni első sajtótájékoztatóból, ez itt:

Ez volt az a moszkvai út, ami 7 nappal ezelőtt lájkbajnoki címet hozott a külügyminiszternek, és látható, hogy a hatása nem múlt el nyomtalanul. Lehet, hogy ezt a bajnokságot most Orbán nyerte, de a legszebb gól Szijjártóé volt.

A heti listán több, Tusnádfürdőre ellátogató fideszes is előre tudott lépni, Varga Judit mellett ez magyarázza például az abszolút sötét ló, Potápi Árpád János újbóli megjelenését is a legtöbb lájkot bezsebelők között. Potápi finoman szólva sem tartozik a legizgalmasabb magyar politikusok közé, de nemzetpolitikai államtitkárként Tusványost nagyon megtolta, meg is lett az eredménye.

Tusványos hatása látszik azon is, hogy az ellenzéki politikusok közül még azok is a múlt hetinél rosszabb számokat hoztak, akik egyébként a listán javítani tudtak a helyezésükön.

A hét legnépszerűbb posztjai:

  1. Szijjártó az muszka földrül kegyesen elibünk áradó gázrul
  2. Orbán az sasmadárrul, amely leszállott
  3. Orbán az Brüsszelbül érkező aggasztó hirekrül
  4. Orbán az tervrül, mely hat, alkot, s gyarapít
  5. Orbán az fegyveres viszályrul

Ezek mind csibész kutyák, tisztelet, név, a legjobb barátom a pénz

Beszélhetünk persze napestig a legjobban teljesítő politikusokról, az utóbbi évek tapasztalatai azért azt is megmutatják, mennyit számít, hogy ki mennyit költ Facebook-hirdetésekre. A friss lista alapján a legfontosabb megállapítás a költéseket illetően az, hogy

a Mediaworks felébredni látszik.

Az összes lapjukra együtt majdnem annyit költöttek, mint a kormány, ami az előző heti költéseikhez képes 2,8 millió forintos növekedést jelent.

Hirdetésre költött pénz
1.Magyarország Kormánya5 000 000
2.Mediaworks4 400 000
3.Political Capital650 000
4.Európai Parlament600 000
5.Bors500 000
6.hirado.hu500 000
7.Márki-Zay Péter500 000
8.Ripost450 000
9.Splendidea Communications (Nyugati Pályán)400 000
10.Megoldás Mozgalom400 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a július 20. és 26. közti időszak költéseit mutatják.)

A Gyurcsány-házaspár elszomorít

Az egyes reakciótípusokat nézve szétszóródik a mezőny.

  • A legtöbb lájkot Szijjártó gyűjtötte be a Fradival, mögötte hat Orbán-poszt.
  • A kommenteket a miniszterelnök uralja, a Brüsszelből érkező aggasztó hírekről szóló posztja és tusnádfürdői beszéde a bajnok.
  • A megosztások bajnoka – mint általában – most is Hadházy Ákos, a héten a tusnádfürdői „miniszteri villáról” szóló posztja teljesített a legjobban.
  • Ugyanez a poszt kapta a legtöbb „dühítő” reakciót is. Dühítésben egyébként Hadházy posztjai viszik a prímet, a második és a harmadik hely is az övé.
  • A „wow” is szinte hazai pálya Hadházynak, ezen a héten az iskolák fatüzelésű fűtéséről szóló poszttól esett legmélyebbre az emberek álla.
  • A „haha” királya, a nagy nevettető továbbra is Orbán, a brüsszeli híreken, a gazdaságvédelmi 10 ponton, a rezsicsökkentés megvédésén és az elejtett medvén nevettek a legtöbbet az emberek, bár a miniszterelnök ezek közül csak az utolsót szánta viccnek.
  • A szívek is Orbánért dobogtak a héten, legtöbb a Fradi győzelméről szóló poszton és a tusnádfürdői beszéden.
  • Az elszomorítás bajnoka azonban a Gyurcsány-házaspár, legtöbb szomorú reakciót Ferenc novellája szerezte, amiben egy egykedvű, talán sánta kisnyugdíjassal beszélget a volt miniszterelnök, őt követi felesége, Dobrev Klára, aki szerint katasztrófa közelít, és családok tízezrei mehetnek tönkre.

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Az összességében legtöbb megosztást bezsebelő politikusok között természetesen Hadházy Ákos áll az élen, íme a ranglista:

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos27 900
2.Szijjártó Péter16 800
3.Orbán Viktor13 600
4.Jakab Péter12 200
5.Ujhelyi István11 800
6.Mesterházy Attila11 700
7.Jámbor András11 300
8.Gyurcsány Ferenc7 000
9.Vadai Ágnes6 600
10.Fekete-Győr András5 300

Ezen a listán is látszik Szijjártó és Orbán előretörése, igaz, ez sem volt elég ahhoz, hogy a megosztások királyát, Hadházy Ákost megszorongassák. Az ellenzéki politikusok közül csak a lista végén álló két DK-s és a momentumos Fekete-Győr tudott erősödni, ami abból a szempontból különös, hogy a megosztási toplista hagyományosan ellenzéki dominanciájú.

Őrsi Gergely belehajtott a virálkátyúba

Üstökös húzott el a héten a viralitás egén, a NASA Őrsi Gergelynek nevezte el. A legvirálisabb posztok:

  1. A II. kerületi MSZP-s polgármestere a vele készített Népszava-interjút osztotta meg, amiben arról beszélt, nincs kormánypárti vagy ellenzéki kátyú – 24,4-es szorzó
  2. Tordai Bence medencéje – 21,5-ös szorzó
  3. Jámbor András élője az egyik kata-tüntetésről – 17,9-es szorzó
  4. Orbán Balázs posztja Orbán Viktor Hegedüs Zsuzsának írt leveléről – 16,5-ös szorzó
  5. Szabó Szabolcs roma gyerekeket visz az Adriai-tengerhez – 16,2-es szorzó
  6. És végül, csak a kép miatt: Rétvári Bence pörköltet főz – 16,2-es szorzó

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

Nem nagy meglepetés, de ezek a szorzók siralmasak, a múlt héten Jámbor András 80-asnál is nagyobb szorzóval lett virálbajnok. Hogy a héten nem dobott le senki a magyar politikában igazán virális posztot, az vezetett oda, hogy az olyan, alacsony bázisról induló, tedd ki, hadd hűljön típusú, lepényszájú paprikajancsik is bekerülhettek a héten a legjobbak közé, mint Rétvári Bence, Orbán Balázs vagy Őrsi Gergely.

A viralitás egyébként hagyományosan ellenzéki terep, kormánypártiak alig jelennek meg ezen a listán, ilyen szempontból pedig végül is Orbán Balázs helytállása egészen heroikus.

Reichstagram

Az Instagramon alig van változás, a dobogó továbbra is Orbán-Varga-Szijjártó. Az atomtriót első két tagját Tusványos, Szijjártót pedig a gázügyek tartották pozícióban. A hét vesztese Novák Katalin köztársasági elnök, aki három hete ígéretesen kezdett a platformon, azóta viszont csak rontott a pozícióin.

Számokat tekintve Orbán túlereje egészen iszonyatos, de hát oda is tette magát Tusnádfürdőn. A többiek jócskán le vannak maradva mögötte, és saját magához képest csak Orbán és Varga Judit tudtak javítani a számaikon, a többiek inkább rontottak. Hihetnénk azt, hogy ez Tusványos hatása, ugyanis Orbán és Varga is posztoltak az erdélyi fesztiválról, de az elméletet rontja, hogy Nagy István is ott volt Tusnádfürdőn, ő mégis rosszabbul teljesített, mint az előző héten.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor59 500
2.Varga Judit12 800
3.Szijjártó Péter8 900
4.Hadházy Ákos6 300
5.Márki-Zay Péter3 700
6.Karácsony Gergely3 300
7.Jakab Péter2 700
8.Nagy István2 700
9.Szentkirályi Alexandra1 600
10.Novák Katalin1 200

Kesztyűket fel, jöjjenek a propagandisták!

Az előző hét nagy híre volt, hogy a kata-átalakítások és más megszorítások miatt kirobbant tüntetések felébresztették az ellenzéki propagandaoldalakat, az első helyet ezért a Nyugati Fény szerezte meg tekintélyes, félmillió fölötti heti interakcióval. Az oldal mostanra visszaesett a harmadik helyre, a múltheti 2. és 3. Vadhajtások és Gond-olkodó mögé.

Ezen kívül csak a lista alján van változás, az utolsó három helyre, Bohár Dániel, az OLKT 2 (Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága) és a Tízmillióan az előrehozott választásokért nevű oldal helyére megérkeztek a fideszes propadanda öreg motorosai, a Pesti Srácok és a 888.hu, valamint a beszédes nevű Fidesz-KDNP 2022 oldal, ami a Fradinak küldött gratulációk mellett még Lévai Anikót, a miniszterelnök feleségét is felköszöntötte a névnapján.

Heti interakciók
1.Vadhajtások432 000
2.Gond-olkodó327 000
3.Nyugati Fény311 000
4.Orosz Hírek276 000
5.Deák Dániel – Megafon231 000
6.Elemi.hu210 000
7.Ellenszél170 000
8.Pesti Srácok111 000
9.Fidesz-KDNP 202277 000
10.888.hu76 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!