Két gólt lőtt a hajrában a Fradi, ezzel kiütötte a Slovant a BL-ből

2022. július 27. – 22:31

frissítve

Két gólt lőtt a hajrában a Fradi, ezzel kiütötte a Slovant a BL-ből
Már az első félidőben is sokkal jobb volt a Fradi, de a hajrában jött össze a magabiztos győzelem – Fotó: Martin Baumann/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája selejtezőinek második fordulójában a Ferencváros a hazai vereség után Pozsonyban javított, és 4-1-es győzelemmel jutott tovább. Hazai vereség után még sohasem ment tovább magyar csapat a BL-ben. Ezzel a sikerrel az is biztos, hogy valamelyik kupasorozat főtábláján ott lesz a magyar bajnok idén is.

Ez a tudósítás a Telex.hu és a Napunk.sk együttműködésének eredménye.

Mivel egy hete, a budapesti BL-meccsen a Slovan öt perc alatt két góllal kihasználta a Fradi rövidzárlatát, és 2-1-re nyerni tudott, kellemesebb helyzetből várta a visszavágót, hiszen már egy döntetlennel bebiztosítja a továbbjutását. Az orosz edző, Sztanyiszlav Csercseszov két helyen változtatott, a védelem jobb oldalára Botka Endrét állította Wingo helyére, a közepére pedig Mats Knoestert, az első meccsen Kovacevic játszott. Ez is rámutatott, hogy a vereség ellenére a támadó szekcióval elégedett volt a szakvezető.

A visszavágó első magyar lövése épp Botka nevéhez fűződött, aki egy röviden kifejelt labdát 16 méterről lőtt vissza, de egy méterrel fölé. A nyolcadik percben Medvedev súlyos sérülése miatt percekre megszakadt a játék, a cseh védőt le is kellett cserélni (Green váltotta, ami szerkezeti változással is együtt járt), a szeme sérült meg egy ütközés után.

A 20. percben került előnybe a Ferencváros, Civic beadása után de Marco lemaradt Boliról – a kapus nem mozdult ki –, az elefántcsontparti csatár ezt kihasználta, és négy méterről a rövid sarokba passzolt. Szemfüles gól volt, ami azonnal meghozta az ezerfős magyar tábor hangját, akik egytől egyig fekete Anti-Slovan pólóban érkeztek, utalva az 1992-es eseményekre, amikor kommandósok támadtak a békésen szurkoló magyarokra. A Fradi-tábor különvonattal érkezett, és Nové Mesto állomástól különbuszokkal hozták a drukkereket a stadionba. (A szar Szlovákia-kórus jó néhányszor megszólalt, és a cigányozás sem maradt el.)

Az ellentámadásból rögtön egyenlíthetett volna a hazai csapat, de Csakvetadze passzából a megiramodó Barszegjan a felső lécet találta el, a nyolcméteres lövésen rajta volt Dibusz, de nem biztos, hogy védeni tudott volna, ha kicsit lejjebb megy a labda.

A 30. percben megszerezte a második gólját a magyar bajnok.

Civic szabadrúgása után röviden mentettek a védők, Mmaee visszarúgta a labdát, lövésnek gyenge lett volna a kísérlete, gólpassznak viszont tökéletesen megfelelt, mert a norvég Zachariassen belecsúsztatott, és a fejéről védhetetlenül vágódott a kapuba a labda. Ez az eredmény már azt jelentette, hogy a magyar bajnok állt továbbjutásra.

A szlovákoknak a 45. percben volt a legnagyobb esélyük a szépítésre, miután a Fradi térfelén labdát szereztek, Barszegjan tört be a tizenhatoson belülre, hasonló helyzetből a múlt héten a hosszúba csavart, most Laidouni remekül csúszott be, és blokkolni tudott.

Az első félidő alapján megállapíthattuk, ez a Fradi hasonló vehemenciával vetette magát bele a küzdelembe, mint az első meccsen, és mivel a kapu előtt pontosabb volt, megérdemelten vezetett.

A fordulás után egy aktívabb Slovan jött ki, de Boli szólója után a Fradi kapott remek szögből szabadrúgást, Civic kísérlete viszont fölé ment. Az 58. percben még veszélyesebb kontrát vezettek a zöld-fehérek, Boli elfektette a védőjét, de most nem sikerült a rövid sarokba juttatnia a labdát. A Slovan játékosain érződött a feszültség, a fontos passzoknál rendre rossz megoldásokat választottak.

A Fradi előtt újabb esély maradt ki a 65. percben, előbb Zachariassen, majd Tokmac is gólt szerezhetett volna másodperceken belül, de mindkét lehetőség elúszott.

A 70. percben váratlanul szépített a Slovan (1-2). Civic pontatlanul adott haza, Dibusz már nem tudta megmenteni, szöglet jött. Barszegjan labdája nagyon jól csavarodott középre, de Marco pedig öt méterről, középről fejelt a léc alá, a magyar kapus bizonytalanul mozdult ki, utána már nem tudott hárítani. Az addig nyugodt szlovák közönség hatalmas buzdításba kezdett, túlharsogta a végig kitartóan drukkoló magyarokat. Négy perccel a találat után a következő szöglet újra veszélyt okozott, de akkor mellément a labda.

Kucka és Laidouni párharcából elsősorban a Fradi játékosa került ki győztesen, a negyedik gólt is ő lőtte – Fotó: Martin Baumann
Kucka és Laidouni párharcából elsősorban a Fradi játékosa került ki győztesen, a negyedik gólt is ő lőtte – Fotó: Martin Baumann

Amikor már leülni látszott a meccs, és mintha a hosszabbításra készültek volna a csapatok, a 88. percben jött a fordulat. Laidouni szöktette a jobb oldalon felfutó Botkát, aki középre adott, a védők röviden csúsztatták ki a labdát, Traoré pedig estében, ballal, hat méterről a kapuba lőtt, Chovan csak beleütni tudott, de menteni nem. A Slovan kitámadott, Laidouni pedig egyedül felvitte a labdát, és 20 méterről a kapu jobb oldalába bombázta. Ezzel végleg eldőlt a párharc.

A lefújás után még volt egy kis kakaskodás a két kispad között, nem lehetett pontosan érzékelni, mi váltotta ki a konfliktust, de a játékvezető viszonylag gyorsan rendet tett, és az öltözőbe terelte a szlovákokat, míg a magyarok mehettek ünnepelni. A magyar szurkolótábor a Himnusszal köszöntötte a játékosokat.

A Ferencváros a következő fordulóban az azeri Qarabaggal találkozik, amelyik a hosszabbításban a svájci Zürichet búcsúztatta el 5-4-es összesítéssel.

Csercseszov azt a kérdést kapta elsőnek a meccs utáni sajtótájékoztatón, hogy van-e abban valami sorsszerűség, hogy most ugyanúgy 4-1 lett, ahogy 1992-ben a szlovákoknak.

„Lehet, hogy a nézők még mindig a múltban élnek, de ami 30 éve történt, az már a történelem, mi ebben a században vagyunk, itt kell küzdenünk, és örülök a revansnak. Megfelelő felkészülésre és megfelelő elemzésre volt szükség a győzelem eléréséhez”

– értékelt az edző. Elárulta azt is, hogy külön, egyenként beszélt a játékosaival, megnyugtatta például Bolit, hogy gólt fog rúgni. Javarészt az zajlott a pályán, amit elterveztek. Fontos a győzelem, egy kicsit ünnepeltek, de ez még csak az első lépés egy hosszú úton, és három nap múlva újra fontos meccs jön, akkor már a magyar bajnokságban a Puskás Akadémia ellen.

Slovan Bratislava (szlovák)–Ferencváros 1-4 (0-2)
Pozsony, 21 500 néző, v.: Marco Di Bello (olasz)
gólszerzők: De Marco (70.), illetve Boli (20.), Zachariassen (31.), Traore (89.), Laidouni (94.)
Slovan Bratislava: Chovan – Medvedev (Green, 10.), Kasia, Abena, De Marco – Kucka (Holman, 92.), Kankava (Agbo, 92.) – Barszegjan, Csakvetadze, Pauschek (Weiss, 87.) – Saponjic (Cavric, 87.)
Ferencváros: Dibusz – Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic – Laidouni, Zachariassen, Esiti – Nguen (Thelander, 93.), Boli (Vécsei, 63.), Traore

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!