Nyáresti bulihoz foglalták el az Erzsébet hidat a Kutyapárttal katatüntetők

2022. július 22. – 18:21

frissítve

Nyáresti bulihoz foglalták el az Erzsébet hidat a Kutyapárttal katatüntetők
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb hídfoglaló tüntetést szervezett péntek estére a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A „Kata aláírta” elnevezésű demonstrációt a rekordközeli kánikulában este hatra hirdették meg az Erzsébet hídra, majd több tucat felszólalóval, zenei fellépőkkel nyáresti utcabállá alakult az esemény.

A demonstrációt ugyanis humoros, vagy annak szánt performanszok és politikai beszédek mellett kocertek is színesítették, egyúttal utcafórumot is tartottak, „hogy megpróbáljuk kitalálni, milyen lehetőségeink maradnak akkor, ha véletlenül mégse bukna meg a kormány a mostani tüntetéshullám miatt”.

Az esemény elején a párt buliszekere a buszsávban parkolt, de a forgalom még gond nélkül kikerülte. Mellette a sörpadokon páran söröztek, a dudáló autóknak pedig integettek.

Este fél hétre aztán már pár százan lettek, és le is zárták a pesti oldalról az Erzsébet hidat, a sörpadokat keresztbe rakták, a színpadot felállították, a forgalom leállt. Többen a templom árnyékában bújtak meg a hőség elől, a hídon pedig sátrakat is felállítottak. A résztvevők többsége fiatal, a legtöbben a betonra vagy a sörpadokra ültek le.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A helyszínen egy fehér sátorban könyvelők ültek le, akik ingyenesen adnak tanácsot a (volt) katásoknak. A Párbeszédből is kinézett néhány politikus: a tömegben Tordai Bence és Jámbor András is felbukkant.

Felszólalók futószalagon

A párt koncertekkel és egy sor felszólalóval készült éjfélig: volt köztük például versmondó, cirkuszi zsonglőr, pedagógus, költő, civil munkás is. A társelnökök, Kovács Gergő és Döme Zsuzsanna álhíreket olvastak fel a tüntetőknek, olyanokat, hogy „ősi magyar földre költözik a Mi Hazánk”, hogy „Vlagyimir Putyin megadta magát”, vagy épp „Mészáros Lőrinc véletlenül kifizette több család rezsijét”.

Felszólalt volna Tamás Gáspár Miklós filozófus is, de ő betegség miatt nem tudott elmenni. Az üzenetét viszont felolvasták, ebben pedig azt írta a katásoknak, „azért gyűlölnek benneteket ezek, mert nem bírják elviselni, hogy valakinek nincs bürokrata főnöke, hogy nem, vagy nem mindig parancsszóra dolgozik, nem kell időre bemennie az irodába, kevesebb arroganciát kell tűrnie, mint másnak. A mindenféle szabadúszók, hiába gürcölnek többet, mint a titkosszolgálatok dolgozói, robotolnak látástól vakulásig, de kiküzdöttek némi – valóságos és látszólagos – függetlenséget.” Szerinte

a kata megszüntetése azt is megmutatta, hogy „a rendszer dögletes, és még a szerény képességű parlamenti ellenzék se tudná megmenteni”.

Felszólalt egy könyvelő is, Kenyeres Márta, aki szerint abban igaza van a kormánynak, hogy hozzá kell nyúlni a katához, „de nem így, nem most”. A könyvelő arról beszélt, augusztusban egyébként ő pihenni szokott, de most eljött ide több társával együtt, hogy tanácsot adjon a katásoknak. Mostanában azon gondolkodik, mi lesz vele ezután, mert szeptemberig, amíg a katásoknak időt adtak az átállásra, már „nagyon kevés idő van hátra”, és „ilyen döntést nem lehet ilyen rövid idő alatt meghozni”.

A színpadon Kovács Gergő és Döme Zsuzsanna – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
A színpadon Kovács Gergő és Döme Zsuzsanna – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Puzsér Róbert azért jött el, hogy szolidarítson a Kutyapárt elnökével, Kovács Gergővel, aki ellen a legutóbbi tüntetésük után füvezés miatt indítottak eljárást. Arról beszélt, a magyarok nem küzdenek, hanem azt várják, más küzdjön helyettük. A kritikus szerint a tüntikézés, a piknikezés ideje lejárt, de a magyar társadalom lusta. „Itt és most is tízszer ennyi embernek kéne lennie, és akkor el lehet hinni, hogy a magyar emberek változást akarnak. Ehhez a mentalitáshoz Orbán Viktor meg a csizmájának a talpa jár” – mondta.

Mások mellett a demonstráción felszólalt Lányi András író, filozófus és Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A nemrég elfogadott és Novák Katalin köztársasági elnök által is aláírt új katatörvény ellen civil, valamint szakmai szervezetek és az ellenzéki pártok is tiltakoztak, múlt héten és hétvégén, illetve hétfőn is tüntettek Budapesten és több nagyvárosban. Az új katatörvény 18 millió forintra emeli a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Arról, hogy miért tört ki ekkora balhé az új törvény miatt, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!