Tüntetést hirdetett a Sándor-palotához még hétfő estére a Momentum

2022. július 18. – 19:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetést hirdetett hétfőn 20:30-ra a Momentum Mozgalom a Sándor-palotához, miután Novák Katalin bejelentette, hogy aláírta a katatörvényt. A köztársasági elnök hivatalához azért hívja a parlamenti párt az embereket, mert, mint az esemény leírásában áll:

„a hatalom a kata kivéreztetésével és a rezsicsökkentés eltörlésével emberek millióinak megélhetését sodorta veszélybe. A kormány áprilisban békét és biztonságot ígért, de júliusra bizonytalanságot és elszegényedést hozott. Tiltakozzunk közösen a Sándor-palota előtt a kormány hazugságai és megszorításai ellen”

– írták, hozzátéve: mindenkit tiltakozásra kérnek, „ha kisemmizett tanár, átvert ételfutár, folyamatos létbizonytalanságban élő egészségügyi dolgozó, a hónap végét szorongással váró kétkezi munkás vagy, vagy csak egyszerűen eleged van a kormány hazugságaiból és az emberek millióit megkárosító megszorításokból”.

Néhány perccel korábban Novák Katalin államfő a Facebookon jelentette be, hogy aláírta a törvényt. A köztársasági elnök szerint

„olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható.”

Novák Katalin „érzékelte” ugyanakkor a törvényt övező felháborodást, szerinte is helyesebb lett volna, „ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés”, ezért megbeszélést folytatott az – eközben hétfőn a parlamentben meg nem jelent, eddig a kritikákra érdemben nem reagáló – kormányfővel és a kormány tagjaival, és ígéretet kapott arra, hogy

„a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre”.

A törvény elfogadásakor több ellenzéki párt is jelezte, hogy ha Novák aláírja azt, az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, ezt a szándékot Novák bejelentését követően a Jobbik és a Mi Hazánk is megerősítette. Július 11-én hétfőn nyújtotta be a kormány a katatörvény módosítását, amit kivételes eljárásban kedden meg is szavazott a parlament. A javaslat ellen akkor civil, valamint szakmai szervezetek és az ellenzéki pártok is tiltakoztak, múlt héten és hétvégén, illetve hétfőn is tüntettek Budapesten és több nagyvárosban. Szegeden jelenleg is többen tüntetnek a katatörvény ellen, a Telex információi szerint egy hidat is lezártak a tiltakozók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!