Az ügyvédi kamara, az MSZP és a Jobbik is arra kéri Novákot, ne írja alá a katatörvényt

2022. július 13. – 15:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több szervezet, így két párt és a Magyar Ügyvédi Kamara is azt kéri Novák Katalin köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a parlamentben kedden megszavazott katatörvényt.

A Magyar Ügyvédi Kamara közlése szerint az új törvényt jogi szempontból aggályosnak, vállalkozások százezreit ellehetetlenítőnek tartják, ezért kérik arra Novákot, hogy a törvényt jelenlegi formájában ne írja alá. „Az elfogadott törvény az adózók és a jogkeresők terheit – a felkészülést megnehezítő tevő határidővel – ugrásszerűen növeli, a pártfogó ügyvédi és a kirendelt védői munka pénzügyi feltételeinek ellehetetlenítésével veszélyezteti a joghoz való hozzáférést” – írják.

A Jobbik szerda délelőtt sajtótájékoztatón fordult Novák Katalinhoz, azt követelve, hogy ne írja alá a törvényt. A Sándor-palota elé szervezett sajtóeseményen Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese azt mondta,

ha Novák Katalin nem küldi vissza megfontolásra a parlamentnek az előző nap elfogadott módosítást, az Alkotmánybíróságon támadják meg az új szabályozást.

A Jobbik elnökhelyettese arról is beszélt, hogy a NAV eddig is kiszűrhette volna a katával trükközőket, a mostani, szigorúbb ellenőrzés helyetti módosítással viszont a végfelhasználók élete drágul meg, hiszen az e adónemből kiesők áraikban tovább fogják hárítani a megnövekedett közterheiket. Annak lehetőségét is felvetette, hogy a katából kieső vállalkozók a szürke- vagy a feketegazdaságban tevékenykednek majd tovább.

A DK már kedden, a törvényt megelőző parlamenti vitán szintén felvetette, hogy az Alkotmánybíróságra vinnék az ügyet. Hasonló lépést lengetett be a Mi Hazánk is, amely szintén kész az Alkotmánybíróságra menni a katatörvény ügyével, amennyiben Novák Katalin aláírja azt. A párt szerint a katatörvény módosításával a Fidesz „több százezer magyar család napi megélhetését sodorta veszélybe, miközben számos olyan globális nagyvállalatot nem sújt különadóval, amelyek az elmúlt évek kríziseinek a haszonélvezői voltak, ahogy a kaszinókat és a saját oligarcháit sem adóztatja meg”.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője levélben fordult Novákhoz, arra kérve a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást. „Ebben a pillanatban Ön előtt olyan döntés áll, amely egész köztársasági elnöki intézmény jövője szempontjából meghatározó lehet. Eldől, hogy Ön a nemzet egységét, a magyar családok érdekeit képviseli, vagy pártpolitikusként viselkedik” – áll a levélben.

A szélvészgyors tempóban bejelentett, megvitatott, majd megszavazott katatörvényről itt írtunk bővebben, a témában született cikkeinket pedig ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!