Szijjártó: 44 százalékos a magyarországi földgáztározók töltöttségi szintje

2022. július 13. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon 44 százalékos a földgáztározók töltöttségi szintje – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, az öt közép-európai (magyar, cseh, osztrák, szlovák, szlovén) külügyminiszter találkozóját követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: folyamatosan zajlik a magyarországi földgáztárolók feltöltése, az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolták.

Szijjártó arról is beszélt, hogy megindították a kereskedelmi tárgyalásokat annak érdekében, hogy a hosszútávú szerződéseken felül újabb földgázmennyiségeket vásároljanak. Számításaik szerint a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter vásárlása lehetséges.

A paksi atomerőmű bővítéséről azt mondta: a cél az, hogy „jövőre az első beton már a földben legyen”. A külügyminiszter azt mondta, a jelenleg üzemelő paksi atomerőmű biztonságos üzemeléséhez szükséges fűtőelem szállítmányok számára is tárgyalnak újabb alternatív szállítási útvonalakról.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre kabinetvezetői értekezletet hívott össze a Karmelitába. Az indoklás szerint az értekezletet azért tartották, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

A magyar energiaellátás helyzetével az ukrajnai háború kitörése óta több cikkben is foglalkoztunk, itt és itt olvashat a témában bővebben. Ebben a cikkünkben pedig megmutattuk, hol lehet ellenőrizni, hogy jön-e épp gáz és áram az országba.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!