Szijjártó Péter: Szeptemberben építkezési fázisba léphet a paksi atomerőmű bővítése

2022. július 1. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a paksi atomerőmű bővítése szeptemberben átléphet a második, konkrét építkezési fázisba, miután sikerült minden olyan függő kérdést tisztázni a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezetőivel, amelyek szükségesek voltak Paks II. megépítéséhez – írja az MTI.

Szijjártó Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt, ami után arról számolt be, hogy a találkozón áttekintették a beruházással kapcsolatos teendőket, így minden adott ahhoz, hogy a projekt idén ősszel átléphessen a létesítési fázisba. A külügyminiszter azt mondta, az építkezési munkálatok megkezdéséhez további négy fontos engedélyt kell kiadnia az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH).

Ezek közül a létesítési engedély a legfontosabb, de beadták már a kérelmet a reaktortartályra, a nukleáris szigetre és az ötös reaktorépületre vonatkozóan is.

Szijjártó szerint az orosz fél biztosítja az összes olyan dokumentációt, amely szükséges ahhoz, hogy az OAH mielőbb megalapozott véleményt tudjon mondani. „Amennyiben minden összeáll a mai megállapodásnak megfelelően, akkor teljes mértékben reális, hogy a paksi atomerőmű beruházása a második, létesítési fázisba lép szeptemberben” – mondta. Ha mindez megtörténik, akkor a két új blokk 2030-ra működésbe léphet, és ez esetben az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra emelkedne.

A paksi atomerőmű 3-4-es blokkja -Fotó: Jászai Csaba / MTVA Bizományosi / MTI
A paksi atomerőmű 3-4-es blokkja -Fotó: Jászai Csaba / MTVA Bizományosi / MTI

„Magyarország hatalmas lépést tesz a villamos energia terén az önellátás irányába, és ez a mostani helyzetben, amikor a nemzetközi energiapiacon teljesen irracionálisan nőnek az árak, hatalmas előnyt jelent majd Magyarország számára” – mondta Szijjártó. Hozzátette: az európai uniós szankciók meghozatalakor jogszabályban rögzítették, hogy a nukleáris energia békés, polgári célú felhasználása nem tartozik a korlátozások hatálya alá, és a Roszatom nem került rá a szankciós listára, így a velük való együttműködés sem ütközik szabályba.

A külügyminiszter azt is bejelentette, hogy szeptember 1-jétől Jákli Gergely, az Eximbank korábbi vezérigazgatója fogja átvenni a Paks II. Zrt. vállalat vezetését.

Amióta Szijjártó az új Orbán-kormányban átvette Paks II. felügyeletét Süli Jánostól, többször is jelezte, hogy a következő időszakban fel akarja pörgetni a jelentős késésben lévő projektet. Van azonban egy olyan fejlemény, amelyről Szijjártó nem beszél, és amely akár még további késést is okozhat. Ez azzal függ össze, hogy a jelenlegi tervek szerint Paks II. egy, a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fölé épülne. A Direkt36 kutatásai szerint az utóbbi időben a törésvonal problémája lett az atomerőmű engedélyezésének egyik legfontosabb kérdése. Ha ezt nem sikerül megnyugtatóan rendezni, akkor át kell helyezni Paks II.-t. Minderről itt írt bővebben a Direkt36.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!