A katatörvény veszélyezteti a betegellátást a Magyar Orvosi Kamara szerint

2022. július 12. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kataszabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon – közölte a Magyar Orvosi Kamara.

„A betegbiztonság és ellátásbiztonság megóvása érdekében kérjük, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a katatörvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól”

– írták.

Ahogy hétfőn írtuk, a kormány benyújtotta az új katatörvényt, amelyet kedden már el is fogadhatnak, ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében azt kérte az Országgyűlés elnökétől, hogy a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják. Miközben a törvénytervezet vitája zajlik az Országgyűlésben, mintegy ezer ember gyűlt össze kedden délelőtt a Kossuth téren, majd pedig a tömeg a Margit híd irányába vonult, és nem sokkal 11 óra után a Margitsziget magasságánál lezárták a hidat, amelyet cikkünk megjelenése idején is blokkolnak.

A hídblokádot élőben közvetítjük, ahogyan a parlamenti vitát is, utóbbit itt lehet követni.

Az új törvényjavaslat 18 millió forintra emelné a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Ugyanakkor a jövőben csak azok a kisadózó vállalkozások választhatnák ezt az adózási formát, akiknek csak magánszemélyektől származik bevétele. Ez alól kivételt egyedül a taxisok jelentenek.

A kormány ezzel gyakorlatilag megszüntetné a katát.

Cikkeink a témában:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!