A Köztársasági Elnöki Hivataltól érkezik a közmédia új vezérigazgatója

2022. július 6. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma Altorjai Anitát választotta meg a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. új vezérigazgatójának szerdán, augusztus 15-i hatállyal. A kuratóriumnak azért kellett új vezérigazgatót választania, mert a posztot 2015. július 1-je óta betöltő Dobos Menyhért május 6-án a nyugdíjazását kérte – írja az MTI.

Dobos tavaly decemberben tiltakozott az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) által készített jelentés ellen is, amely szerint a magyar közmédiát a kormánypárt lényegében elfoglalta, így közszolgálati funkciója sérült. Az EBU jelentése a médiatér állami leuralásának tankönyvi példájaként említette Magyarországot.

Dobos szerint megbízható kontrollmechanizmus működik az MTVA-nál – bár ezzel a szakmaiságra utalt, nem pedig arra a kiszivárgott felvételre, amelyen Bende Balázs eligazítást tart a kollégáknak arról, hogyan kell kezelni a témákat: „elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel, és egyebek… Aki be van osztva, rákerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla.”

Tomislav Nikolic szerb államfő és Áder János köztársasági elnök köszönti a vendégeket – köztük Altorjai Anitát, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatóját – a magyar államfő tiszteletére adott díszvacsorán az elnöki palotában Belgrádban 2013. június 25-én – Fotó: Fotó: Soós Lajos / MTI
Tomislav Nikolic szerb államfő és Áder János köztársasági elnök köszönti a vendégeket – köztük Altorjai Anitát, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatóját – a magyar államfő tiszteletére adott díszvacsorán az elnöki palotában Belgrádban 2013. június 25-én – Fotó: Fotó: Soós Lajos / MTI

A vezérigazgató tavaly az ENSZ képviselőjével is találkozott, akit biztosított az MTVA törvényes működéséről. Azt nem tudni, részletezte-e az ENSZ munkatársának Dobos, hogy a Közszolgálati Közalapítványban fideszes többség ül, a médiahatóság és a Médiatanácsa pedig 12. éve áll kormánypárti irányítás alatt, ráadásul a parlamenti kormánytöbbség újra 9 évre betonozta be a hatóság új elnökét, miután Karas Monika idő előtt lemondott.

Dobos utódja, Altorjai Anita a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát. 1987-ben lépett az újságírói pályára, ahol napilapos és rádiós újságírói és szerkesztői tapasztalatot is szerzett. 1998-ig a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetője volt, ezután az Országgyűlés Hivatalának Sajtószolgálatát több cikluson keresztül vezette. 2012-től a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója volt.

Frissítés 15:10: Az MSZP által delegált kuratóriumi tag, Kránitz László nem szavazta meg Dobos Menyhért 10 havi juttatásának megfelelő végkielégítését, mert szerinte az erkölcsileg elfogadhatatlan. Kránitz szintén nemmel szavazott arra, hogy Altorjai legyen a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója- írja az MSZP közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!