Kétmillió feletti fizetés után nyugdíjba menne a közmédia vezérigazgatója

2022. május 06. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugdíjazását kérte a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. első vezérigazgatója – közölte az MTI. Dobos Menyhért, aki 2015. július 1. óta irányította a közmédiát, távozását pénteken jelezte a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumánál.

Az MTVA szerint a 72 éves Dobos „vezérigazgatóként elvitathatatlan érdemeket szerzett a magyar közszolgálati médiaszolgáltató szervezeti és koncepcionális átalakításában, és a korábban széttagolt közmédia rendszer egységesítésében”. A mondat az idén közel 130 milliárd forintból működtetett, kormánypárti üzemmódban fenntartott, az ellenzéki politikusok távoltartásában jeleskedő közszolgálati médiumra vonatkozik.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója – Fotó: MTI / Kovács Tamás
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója – Fotó: MTI / Kovács Tamás

A vezérigazgató szerint az MTVA-nál nincsen kormánypárti befolyásolás. Tavaly decemberben tiltakozott az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) által készített jelentés ellen is, amely szerint a magyar közmédiát a kormánypárt lényegében elfoglalta, így közszolgálati funkciója sérült. A jelentés médiatér állami leuralásának tankönyvi példájaként említi Magyarországot.

Dobos szerint megbízható kontrollmechanizmus működik az MTVA-nál – bár ezzel a szakmaiságra utalt, nem pedig arra a kiszivárgott felvételre, amelyen Bende Balázs eligazítást tart a kollégáknak arról, hogyan kell kezelni a témákat: „elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel, és egyebek… Aki be van osztva, rákerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla.”

A vezérigazgató tavaly az ENSZ képviselőjével is találkozott, akit biztosított az MTVA törvényes működéséről. Azt nem tudni, részletezte-e az ENSZ munkatársának Dobos, hogy a Közszolgálati Közalapítványban fideszes többség ül, a médiahatóság és a Médiatanácsa pedig 12. éve áll kormánypárti irányítás alatt, ráadásul a parlamenti kormánytöbbség újra 9 évre betonozta be a hatóság új elnökét, miután Karas Monika idő előtt lemondott.

Marad az utódig

A vezérigazgató a feladatokat utódja hivatalba lépéséig kívánja ellátni.

Dobos egyetemi tanulmányait 1969-ben kezdte meg előbb a Landler Jenő Híradásipari Technikum híradásipari technikus szakán, majd a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának humán szervező szakán szerzett diplomát. Az egyetem alatt már dolgozott a pártállami televízióban videó- és hangtechnikusként.

Feladata televíziós játékok és közéleti műsorok gyártása, valamint helyszíni közvetítések készítése volt – írta az MTI.

A rendszerváltásig képmérnökként, majd 1992 és 1993 között médiamenedzserként dolgozott. Ezután osztályvezető, főosztályvezető, később pedig titkárságvezető lett.

1993 végén megválasztották az MTV Közalkalmazotti Tanács elnökévé, ezt a pozíciót 1996-ig viselte.

2000-től 2002-ig az elnöki kabinet vezetője, 2003-ban pedig közéleti igazgatóvá nevezték ki, amely tisztségében feladata az egyházi, vallási, kisebbségi, közéleti és a határon túli műsorok felügyelete és irányítása volt.

2010 júniusától novemberig az M1 és M2 csatornák műsorigazgatója, 2010 júniusától pedig a Magyar Televízió szolgáltatási vezérigazgató-helyettese. 2011 áprilisától tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettes 2011 szeptemberéig, amikor megválasztják a Duna TV Zrt. vezérigazgatójának.

A magyar közmédia átszervezésével 2015. július 1-jén lett a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az ő nevéhez köthető továbbá a Torockói Duna-Ház 2014-es megnyitása is, amely a magyar kultúra, nemzeti identitás és anyanyelv megőrzésének helyi központjává vált.
Dobos Menyhért tevékenységét többször is elismerték, így 2015-ben elnyerte a Goldmark Péter Károly-díjat, 2017-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2019-ben Torockó díszpolgárává választották, és még ugyanebben az évben elnyerte a Wekerle Sándor Gazdasági Díjat.

„Több mint 50 éves közmédiás munkássága során prominens alakítója volt a közszolgálat ethoszának, valamint meghatározó szerepet vállalt a közszolgálati kódex létrehozásában, a benne foglalt szabályok és normák maradéktalan érvényre juttatásában” – fogalmazott közleményében az MTVA.

A vezérigazgató fizetése a 2019-es hivatalos adat szerint havi bruttó 2 millió forint volt, emellé éves prémiumként az éves fizetés negyedét, azaz 6 millió forintot is megkaphatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!