Az MTI nem tette közzé az LMP közleményét a közmédiát elöntő orosz propagandáról, mert szerintük az sérti a jó hírnevüket

2022. február 26. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tette közzé az Magyar Távirati Iroda (MTI) az LMP közleményét, amelyben arról írtak, hogy Ungár Péter a Médiatanácshoz fordult közmédiát elfogult közvetítése miatt.

„Az MTVA által adásba engedett beszélgetések egyoldalú, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. A televízió még kísérletet sem tett az eltérő szempontok bemutatására, vagy geopolitikai elemzésre, egyszerűen a Kreml álláspontját közvetítette”

– állt a közleményben. Ungár azt kérte a Médiahatóságtól, vizsgálják ki, hogy „hogyan fordulhat elő, hogy a magyar adófizetők pénzéből fenntartott intézmény egy külföldi nagyhatalom propagandáját közvetíti”.

Az MTI azzal indokkal utasította vissza a közlemény közzétételét, hogy a szöveg az OS szabályzatának 14.2 pontjába ütközik. Eszerint a közlemény „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója, a közszolgálati médiaszolgáltató, a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap, vagy a közszolgálati médiaszolgáltatásnak törvényben meghatározott más szervezetei ellen”.

Hozzátették, az MTI „a médiaszolgáltatót megillető szerkesztői szabadság alapján jogosult szerkesztői döntést hozni, és egyes közlemények közzétételét megtagadni”, vagy akár a közzétett közleményt eltávolítani.

„Az MTI a közlemény közzétételének megtagadásáért vagy annak utólagos eltávolításáért semmilyen felelősséggel nem tartozik”

– áll a szabályzat 15. pontjában.

Ungár pénteken nyílt levelet írt Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójához. „A helyzet az, hogy azok a műsorok, amik az Ukrajna ellen folyó katonai agresszió kapcsán adásba kerületek a köztelevízión árnyalatlan, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. Nem két ellenkező értelmezés bemutatása volt, nem egy mély geopolitikai elemzés, hanem a Kreml álláspontja és semmi más” – írta, majd Fábry Sándort idézve hozzátette: „lehet ezt csinálni, csak nem közpénzen. Egy magántelevízióban lehet.” Ungár azt kérdezte Papp Dánieltől, hogy „kapott-e pénzt a Kremltől azért, hogy kiszolgálja a geopolitikai érdekeiket? Kellett jelentést tennie az orosz nagykövetség valamelyik alkalmazottjának? Milyen formában kapja Moszkvától az instrukciókat a műsor elkészítéséhez?”.

A közmédia orosz propagandájáról mi is írtunk csütörtökön. Nógrádi György, a kormánypárti médiában rendszeresen szereplő, biztonságpolitikával foglalkozó elemző például azt mondta a műsorban, hogy „jelenleg az ukrán vezetés nagyon sok csacsiságot csinált. Nem akarom bántani az ukrán államfőt – ő egy színész –, az, ha Ukrajna ma atomfegyvereket szerez be, ezzel olyan mértékben veszélyeztetné Moszkva érdekeit, hogy azt nem tűri el.” De hasonlóan értékelte a helyzetet a híradóban Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője, aki például azt mondta: „korábban is kellett volna, és továbbra is érdemes komolyan venni, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök mond.”

Nem először fordult elő olyan, hogy az MTI sajtószolgálata nem tette közzé egy ellenzéki párt közleményét. Januárban jogsértőnek találták ellenzék közleményét az országgyűlési választás időpontjának kitűzéséről. Azt akkor nem fejtették ki a levelében, hogy a szöveg melyik része nem felelt meg a szabályzatnak, ám – mint írtuk – ha tippelni kellene, nagy eséllyel ez a rész nem ment át a szűrőn: „Az elmúlt tizenkét évben egy gázszerelőből az ország leggazdagabb embere lett, mert ő Orbán Viktor barátja és strómanja. Tiborcz István milliárdos bankárrá vált, mert ő Orbán Viktor veje. A kormányhoz közeli oligarchák felfoghatatlan mértékű vagyont halmoztak fel, a fideszes politikusok pedig saját szájuk íze szerint írják a törvényeket.”

Májusban, a sajtószabadság napján is hasonló indoklással utasították vissza az LMP közleményét a sajtószabadságról. A DK tavaly pert is nyert, miután az MTI négy közleményüket nem jelentette meg. A bíróság ítélete szerint „a médiaszolgáltató szerződést szegett a közlés megtagadásával”, ezért arra kötelezték a Duna Médiaszolgáltatót, hogy a közleményeket adja ki az Országos Sajtószolgálaton (OS) keresztül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!