Az MTI jogsértőnek találta az ellenzék közleményét, megtagadták a közzétételét

2022. január 11. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Távirati Iroda sajtószolgálata nem tesz közzé jogsértő közleményeket. A szabályzatnak erre a pontjára hivatkozva utasította vissza az állami hírügynökség, hogy megjelentessék a felületükön az ellenzék közleményét az országgyűlési választás időpontjának kitűzéséről.

„Már csak 82 nap van hátra a korszakváltásig. 82 nap múlva, április 3-án az Egységben Magyarországért és a civilek szövetsége leváltja Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét” – áll abban a közleményben, amit Márki-Zay Péter és az ellenzéki pártok adtak ki kedd délután, miután Áder János kiírta az országgyűlési választás időpontját.

Az LMP sajtóosztálya elküldte az MTI sajtószolgálatának a szöveget, ahonnan nem sokkal később azt a választ kapták, hogy az ellenzéki közlemény a szabályzat egyik pontjába ütközik, ezért azt nem áll módjukban kiadni. A hivatkozott pont szerint a közlemény „nem lehet jogsértő, nem lehet alkalmas arra, hogy sértse mások személyhez fűződő jogát, így különösen nem lehet alkalmas más emberi méltóságának, becsületének, jóhírnevének, magánéletének, magántitkának és személyes adatai védelméhez fűződő jogának vagy üzleti titokhoz fűződő jogának megsértésére”.

Azt az MTI szerkesztője nem fejtette ki a levelében, hogy a szöveg melyik része nem felel meg a szabályzatnak, ám ha tippelni kellene, nagy eséllyel ez a rész nem ment át a szűrőn: „Az elmúlt tizenkét évben egy gázszerelőből az ország leggazdagabb embere lett, mert ő Orbán Viktor barátja és strómanja. Tiborcz István milliárdos bankárrá vált, mert ő Orbán Viktor veje. A kormányhoz közeli oligarchák felfoghatatlan mértékű vagyont halmoztak fel, a fideszes politikusok pedig saját szájuk íze szerint írják a törvényeket.”

Arra ugyanakkor igyekezett felhívni a párt figyelmét, hogy a szabályzat 13. pontja alapján az MTI-nek médiaszolgáltatóként szerkesztői szabadsága van, és egyes közlemények közzétételét megtagadhatja, vagy már közzétett közleményt a felhasználó értesítése mellett eltávolíthatja.

„Az MTI a közlemény közzétételének megtagadásáért vagy annak utólagos eltávolításáért semmilyen felelősséggel nem tartozik”

– áll a szövegben.

Nem először fordult elő ilyen eset. Májusban, a sajtószabadság napján a mostanihoz hasonló indoklással utasították vissza az LMP közleményét a sajtószabadságról. A DK tavaly pert is nyert, miután az MTI négy közleményüket nem jelentette meg. A bíróság ítélete szerint „a médiaszolgáltató szerződést szegett a közlés megtagadásával”, ezért arra kötelezték a Duna Médiaszolgáltatót, hogy a közleményeket adja ki az Országos Sajtószolgálaton (OS) keresztül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!