A közmédia vezérigazgatója a közmédiában: Nincs kormányzati befolyásolás a közmédiában

2021. november 23. – 19:27

A közmédia vezérigazgatója a közmédiában: Nincs kormányzati befolyásolás a közmédiában
Forrás: Mediaklikk

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában

– jelentette ki a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában, írja az MTI. Dobos Menyhértet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Irene Khan, az ENSZ szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője Bangladesből a magyar közmédia vezérigazgatóival – vele, valamint Papp Dániellel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hírhamisító vezérigazgatójával – találkozott.

Dobos szerint most hiteles képet adtak az ENSZ-nek a közmédia működéséről, ahol szerinte komoly kontrollmechanizmus működik.

Elsősorban a törvényi szabályozás garantálja ezt, hiszen a kuratóriumot a parlament választja paritásos alapon, vagyis ellenzéki képviselők is tagjai a testületnek – ismertette. De azt nem tudni, részletezte-e az ENSZ munkatársának Dobos, hogy a Közszolgálati Közalapítványban fideszes többség ül, a médiahatóság és a Médiatanácsa pedig 11. éve áll kormánypárti irányítás alatt, ráadásul a parlamenti kormánytöbbség újra 9 évre betonozza be a hatóság új elnökét.

A találkozón elhangzott kérdésként, hogy volt-e politikai befolyásoltság a közmédiában. Erre Dobos egyetlen példát tudott mondani: amikor „ellenzéki képviselők betörtek a székházba, és be akarták olvasni a követeléseiket”. Szégyen volt ez a magyar demokrácia történetében – fogalmazott, hozzátéve: láthatóan az ENSZ jelentéstevőjét is meglepte az ügy.

Arról nem tudunk, felelevenítette-e Dobos azt a kiszivárgott hanganyagot például, amelyen Bende Balázs MTVA-s szerkesztő bevallja, hogy a köztévében nem az ellenzéki összefogást támogatják, és ennek megfelelő narratíva alapján kell az anyagokat elkészíteni, akinek pedig ez nem tetszik, az mondjon föl. Ahogy az MTVA szerkesztője fogalmazott:

„A következő a szituáció: mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben…nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit ez nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincsen, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet haza, és nem is kell többet jöjjön.”

És azt sem tudjuk, előkerült-e a téma, miszerint a Politico birtokába került belső dokumentumok bizonyítják a kormánypárt közvetlen politikai befolyását a magyar közmédiában. De például arra sem tért ki Dobos, beszélgettek-e arról, hogy 2018-ban – miután a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is elmeszelte a köztévé Ma Reggel című műsorát – végül az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy az intézmény törvényt sértett, amikor ellenzéki politikusokat tartottak távol a szereplés lehetőségétől.

Vagy hogy szóba került-e, hogy a Kunigunda úti műsorgyártó komplexum rekordlassúsággal adott hírt az ellenzéki előválasztás eseményeiről és eredményéről, de teljes mértékben beleálltak a Fidesz narratívájába az őszödi beszéd 15. évfordulóján, vagy hogy a Hirado.hu fizetett hirdetésben hívta fel az embereket arra, hogy küldjenek fotókat a „lepusztuló Budapestről”, , majd a beérkezett anyagból lehoztak egy összeállítást, amelyben szemét és dugóban álló autók mellett szerencsétlen élethelyzetben levő embertársainkról közölnek képeket.

Vagy hogy még az M5 – oktatási-kulturális csatornaként – is olyanokat dob le, mint riport a melegek kigyógyításáról, de a tévé egyik műsorában Földi László titkosszolgálati szakértő például Angela Merkel és Adolf Hitler között vont párhuzamot.

Mindenesetre Dobos megnyugtatta Irene Khan ENSZ-jelentéstevőt, hogy etikai kódexnek megfelelően készülnek a választásokra is a közmédiában.

A közmédia közszolgálatiságáról és kiegyensúlyozottságáról ebben a videóban mutattuk meg, milyen interjúkat készítenek Orbán Viktorral rendszeresen az állami rádióban:

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!