Szőnyegbombázással emlékezik a fideszes média Gyurcsány őszödi beszédére

Legfontosabb

2021. május 26. – 14:10

frissítve

Szőnyegbombázással emlékezik a fideszes média Gyurcsány őszödi beszédére
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az őszödi beszéd évfordulója mindig kiemelt esemény a Fideszhez közeli médiumok életében, nem szoktak megfeledkezni arról, hogy megemlékezzenek a 2006-os eseményekről, de a mostani, 15. évforduló valahogy mégis más, a kormány narratíváját követő újságok szinte egész címlapja e köré a téma köré épül.

Az elmúlt hetekben többször írtunk arról, hogy a Fidesz nagyszabású Gyurcsány-kampányokat indított, ennek része az a telefonos kampány, amelyben arról informálják az embereket, hogy „a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal” szerintük oltásellenes. De nemcsak telefonon, hanem online is elindítottak már egy nagyszabású kommunikációs hadjáratot, Karácsony Gergely múlt szombaton jelentette be, hogy indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, a Fidesz pedig láthatóan készült már erre. A Karácsonyt Gyurcsánnyal összemosó videók terjesztésére nem sajnálták a pénzt, a videók pedig már többmilliós megtekintésnél járnak.

Több emléknap is van

Nemcsak konkrétan az évforduló napja, hanem már az évforduló előtti napok is Gyurcsány Ferenc jegyében telnek a fideszes médiumokban és a közmédiában, idén a Híradó.hu például már kedden arról írt, hogy szerdán majd tizenöt éves lesz a beszéd, aztán szerdán meg is érkezett az évfordulós cikk.

De megfigyelhető az is, hogy nemcsak egyetlen napon szoktak megemlékezni Gyurcsány beszédéről, hiszen 2006. május 26-án hangzott el a beszéd a balatonőszödi kormányüdülőben, de meg szoktak emlékezni a nyilvánosságra kerülés időpontjáról, azaz szeptember 17-éről is.

A 2021-es évforduló azonban tényleg más, a témában megjelenő tartalmak mennyisége ugyanis tapasztalataink szerint szinte minden korábbi rekordot megdönt, valószínűleg nem véletlenül attól a körülménytől, hogy 2022-ben választások lesznek, amely a közvéleménykutatók szerint éles versenyt hozhat.

A Pesti Srácok molinója egy teherautón Budapesten 2021. május 26-án – Fotó: Huszti István / Telex
A Pesti Srácok molinója egy teherautón Budapesten 2021. május 26-án – Fotó: Huszti István / Telex

Utazás Gyurcsány koponyája körül

Úgy tűnik, a közmédia is feltette az egész életét Gyurcsány őszödi beszédére, illetve annak évfordulójára. A Hirado.hu-n a cikkünk megjelenéséig legalábbis lerobbanthatatlan volt a gyurcsányos duplavezető, de a televíziós adásban kora reggel óta szinte semmi más téma nem jelenik meg: a reggeli műsorsávban egymás után érkeztek a fideszes megmondóemberek, hogy hosszú interjúkban emlékezzenek meg a beszédről és a 2006-os eseményekről, hogy aztán minden híradóban ezekből ismételjenek.

Lomnici Zoltán például hosszan beszélt arról, hogy ahhoz képest, milyen vehemenciát tanúsít az Európai Bizottság mostanában „jogállamisági részletkérdések” kapcsán az Orbán-kormánnyal szemben, 2006-ban néma maradt. Karácsony Gergely pedig tanácsadója volt később Gyurcsánynak, tehát nem szólalt meg benne a demokrata, ezért bűnrészesnek tekinthető. Bohár Dániel szerint „brutális veszély”, ha a fiatalok nincsenek tájékoztatva a nekik csak tornacipős, öregedő Gyurcsányról, sokkal több ilyen tájékoztató tartalomra lenne szükség.

Simon János politológus arról beszélt, neki le kell játszani az egyetemen a fiataloknak Gyurcsány kiszivárgott beszédét, hogy a saját fülükkel hallják, mi hangzott el.

A beszéd, vagy annak részleteinek lejátszásával a közmédia egészen jól áll ma

Így nézett ki 9-től 11-ig a közmédia és a Híradó, ami nyilvánvalóan pont így nézett ki előtte, és pont így fog utána is ezen az évfordulós napon.

A mondat, hogy 15 éve hangzott el Gyurcsány őszödi beszéde (minimum) 15 percenként hangzik el a műsorvezető szájából, és a köztes időt is Gyurcsány tölti ki. Hosszan, 3-5 perces blokkokban idéztek részleteket a beszédből, majd 2 percben beszéltek az oltásról, hogy újabb 7 percig Gyurcsányról tájékoztassanak.

9:30-kor jöttek a járványügyi adatok, de csak fél percben, mert 15 éve hangzott el Gyurcsány őszödi beszéde, tehát Lomnici interjú-részlet következett. Ezután megmutatták, mit mondott az Operatív Törzs, de 9:43-kor már újra 15 éves Gyurcsány őszödi beszéde, ezért újabb 3 perces részlet következett a beszédből. Végül az orosz és kínai híradók.

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex


A 10-es híradó első egy percében beszéltek ugyan az oltásról, de 10:01-kor bejelentették, hogy 15 éves Gyurcsány őszödi beszéde, és jött a reggeli műsorokból az egyik megmondó, Bohár. 10:07-kor láthattunk egy pici hírblokkot a felújított Esterházy-kastélyról, egy Amerikában lezuhant helikopterről és időjárásról, ám 10:15-kor nem fogják kitalálni mi jött: ma 15 éve hangzott el Gyurcsány őszödi beszéde, majd egy hosszabb, 3 perces bejátszás abból.

Ezután jött pár perc hír az oltásról, de 10:23-kor elhangzott a meglepő mondat:

„És ahogy ma már többször is elmondtuk, ma 15 éve hangzott el az őszödi beszéd”,

majd egy talán ennél is váratlanabb dolog csapott le:

Elindult a TELJES Gyurcsány-beszéd.

25 percen át vágatlanul ment a Híradóban Gyurcsány őszödi beszéde, és amikor ennek a 25 percnek vége lett, a műsorvezető azzal a mondattal tért vissza, hogy ma 15 éve tehát, hogy elhangzott az őszödi beszéd. Ezután újabb bejátszás, ezúttal Bohár Dániel.

10:53-kor megtudtuk, hogy 15 éve hangzott el Gyurcsány őszödi beszéde, és 10:54-kor, tehát hat (6!) perccel azután, hogy meghallgattuk a teljes, 25 perces beszédet, jött egy három perces bejátszás: részlet a beszédből.

A 11-es híradó első három percébe belefért, hogy hogyan állunk az oltással, javul a helyzet, Olaszország, Spanyolország készül a turizmusra, de 11:03-kor már: 15 éve hangzott el Gyurcsány őszödi beszéde, majd az erről szóló hosszú, 4 perces bejátszás után Deák Dániel gondolatait ismételték.

És a cikk ezen részének szerzője itt szállt ki, húzta ki a gyurcsányheroinos tűt a karjából. Ha valaki fel akar ülni egy körre a közmédia Gyurcsány hullámvasútjára, bármikor megteheti, egyszerűen csak kapcsoljon oda bármikor.

A Hirado.hu oldalán az egyik legerősebb tartalom egyébként talán a szavazós cikkük, ahol arra lehet voksolni, hogy Gyurcsány beszédéből melyik részlet, vagy mondat volt a legfelháborítóbb.

És akkor a teljesség igénye nélkül jöjjön egy kis ízelítő a kormányközeli médiumok szerdai cikkcímeiből.

Magyar Nemzet

Mennyiségben talán a Magyar Nemzet járt az élen, az újság szerda délelőtti címlapját szinte teljes egészében a tizenöt éves évforduló jegyében alakították ki. Egyebek mellett ezekkel a cikkcímekkel találkozhattunk, ha megnyitottuk az újságot (a cikkek szerzőinek nevét több esetben mellőzték az írásokból):

Pesti Srácok

Origo

A korábban a kormánytól és pártoktól független portál 2014-ben került az Orbán-kormányhoz közeli személyek érdekeltségébe, a lap ma már a KESMA, azaz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány érdekeltségébe tartozik, amelyet a kormány „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősített, így a Gazdasági és Versenyhivatal nem vizsgálhatta az összeolvadást. Jöjjön pár cikkcím a szerdai címlapról:

Megyei lapok

A KESMA portfóliójába közel 500 médiatermék tartozik, ha az olvasók az ország bármely pontján kinyitnak egy megyei lapot (ezek korábban önállóan állítottak elő tartalmakat), az országos politikára vonatkozóan ugyanaz a tartalom tárul a szemük elé. Ezzel a két cikkel például biztosan sok olvasójuk találkozott, ezek az összes címlapon központi helyen voltak:

Egy motoros futár rendkívüli izgalmakat hozott

„Motoros futár hozott ma reggel az Origo szerkesztőségébe az őszödi beszéddel kapcsolatban egy pendrive-ot” – ezzel a címmel hozta lázba a hazai nyilvánosságot a kormánypárti Origo, hogy aztán megtudjuk, mit hozott a motoros futár: „itt a Gyurcsány hazugságbeszédéről készülő film első előzetese!” – írták.

A készülő film előzeteséről szóló bombahír szintén bejárta a sajtót, az Index is vezető hírként tálalta, sőt, „Őszöd 15” jelzéssel vezető helyen közöltek interjút a Fidesz egyik fontos káderével, Kálomista Gáborral.

Az Index május 26-i címlapja – Fotó: Index.hu
Az Index május 26-i címlapja – Fotó: Index.hu

Az őszödi beszéd

Az óriási politikai válságot előidéző őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal a parlamenti választási győzelem után, az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésénének záróbeszédeként mondta el, a bevezetendő reformok mellett próbált érvelni a frakció tagjai előtt.

A beszéd egy részletét 2006. szeptember 17-én ismeretlen személyek egyidejűleg több magyar sajtótermék szerkesztőségének is eljuttatták, majd rövid idő múlva egy hosszabb, 25 perces rész is nyilvánosságra került. A beszéd több gondolata és fogalmazásmódja is sokakban hatalmas felháborodást keltett. Gyurcsány egyebek mellett beismerte, hogy sokat hazudott, és alantas kifejezésekkel illette az országot.

A nyilvánosságra kerülése bizalmi válságot okozott, az ország rengeteg pontján tüntetéssorozatot kezdődött. Nagyon sok közéleti személyiség, magyar és külföldi politikus követelte a miniszterelnök lemondását. Aki azonban nem volt hajlandó erre, csak sokkal később, 2009-ben, sok elemző szerint ez a rendkívül válságos időszak ágyazott meg a Fidesz 2010 utáni, minden korábbinál nagyobb – máig tartó – hatalmának.

Rendőri brutalitás

Az '56-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján, 2006. október 23-án és másnap is Budapesten és más magyar városokban is tüntetések, zavargások törtek ki. Sok helyen voltak összecsapások rendőrök és a Gyurcsány lemondását követelő tüntetők között. Nagyon sokan – jobb- és baloldaliak egyaránt – vitatják a rendőri fellépés arányosságát és szakszerűségét, például a vipera és a gumilövedékek használatának indokoltságát.

A rendőri akciók miatt sok békés tüntető is – néhányan súlyosan – megsérült. A sokszor símaszkban lévő rendőrök egy törvényellenes belső utasítás miatt sok esetben nem viseltek azonosító jelet, így utólag jórészt nem lehet megállapítani a túlkapások elkövetőinek személyazonosságát.

A rendőri fellépéseket erőteljes bírálat érte jogvédők és civil szervezetek részéről is: egy részük hibásnak és aránytalannak ítélte a tömegoszlatás elmulasztását az MTV ostromakor éppúgy, ahogy a jogtalan eszközöket is alkalmazó végrehajtását az október 23-i zavargások idején. Az események rendőrségi kezelését értékelő belső rendőrségi vizsgálat súlyos szakmai hibákat állapított meg, a megnevezett felelősök egy részét azonban később előléptették.

Az őszödi beszéd és az akkori Index

A 2006-os eseményeket nagyon sokan a Hír TV-n követték, de a történések értelmezésében, és főként a rendőri túlkapások feltárásában kulcsszerepe volt a korábbi munkahelyünknek, az Indexnek is.

2010 után az Orbán-rendszer prominens képviselői, például Kövér László, Schmidt Mária vagy éppen maga Orbán Viktor is előszeretettel hivatkozott arra, hogy az Index egy álhírgyár, ezért nem adtak interjút az újságnak, Balog Zoltán akkori miniszter pedig egy időben az Index újságíróinak megtérését szabta feltételül ahhoz, hogy interjút adjon.

2010 előtt ugyanakkor Orbán és Kövér is adott interjút az Indexnek, Schmidt Mária pedig épp a 2006-os eseményekről írt véleménycikket az oldalra 2009-ben. Révész Máriusz fideszes képviselő brutális megverésének ügyéről, és az arról előkerült felvételekről szintén beszámolt a lap. Bodoky Tamás indexes újságíró pedig cikksorozatban tárta fel a rendőri túlkapások hátterét, melyből könyv is született, az újságíró pedig munkájáért megkapta a legjobb tényfeltáró újságírói teljesítményért járó Gőbölyös Soma-díjat. Sajó Dávid telexes kollégánk még az Indexen, a tízéves évfordulókor írta meg személyes hangvételű cikkben, hogyan élte meg a 2006-os eseményeket.

2011-ben pedig elkészült a fideszes Balsai István miniszterelnöki megbízott jelentése a 2006-os erőszakos rendőri fellépésekről, melyben azt írta: „Sokat tett az események feltárása érdekében a sajtó tájékoztatási kötelezettségét komolyan vevő része, kiemelendőek e körből az elektronikus (internetes, pl. index.hu) médiumok, azok fotósai és a Hír TV stábja, akik az események kezdete óta dokumentálták a történéseket, sokszor saját testi épségüket is veszélyeztetve. Kiemelném továbbá a Civil Jogász Bizottság, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és más szakmai civil szervezetek tevékenységét, akiknek munkáiból sokat merítettem” – írta akkor Balsai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!