Kormány vs. Ryanair: soron kívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el Varga Judit a cég ellen

2022. június 21. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb csörte zajlott le az extraprofitra hivatkozó adót bevető kormány és az azt ellenző Ryanair között. Az extraprofitról szóló kormányzati elképzelésekről itt olvashatja bővebb elemzésünket.

Az előző rész tartalmából:

  • A Ryanair tulajdonosa szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter idióta, ostoba, hibbant.
  • A cég bocsánatkérésre szólította fel a minisztert.
  • A Ryanair honlapján is hirdeti, hogy hazudott a Magyar Nemzet, amikor arról beszélt, hogy mennyien mondták vissza a jegyeket az extraprofit áthárítása miatt.
  • Nagy Márton azt válaszolta, reméli, hogy az utaspanaszokra is ilyen gyorsan reagál a Ryanair.

Ezúttal az Igazságügyi Minisztérium adott ki közleményt:

„Magyarország Kormánya elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair DAC (Ryanair) a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra, ezáltal újabb extraprofit beszedését célozva. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát. A Kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat maga fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük.”

A kormánynak tehát nincs kétsége, hogy a Covid alatt lenullázódott turizmus miatt gödörbe került légitársaságoknál extraprofit van.

A közlemény aztán fogyasztóvédelmi kifogásokkal operálva megy neki a cégnek:

„A Ryanairrel kapcsolatban nemcsak az extraprofit-különadó áthárításával kapcsolatos bejelentések érkeztek, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint minden évben számos fogyasztói panasz is érkezik a légitársasággal szemben, többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban. Az a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben az elmúlt napokban, a panaszok alapján általánosan előfordul a cég részéről az utazóközönséggel szemben is, ami megengedhetetlen. A Ryanair bocsánatkéréssel tartozik, elsősorban az utazóknak.”

És azután a Ryanair figyelmeztetést is kap a várható vizsgálatokra. Bár a panaszok alapján ennek a hatóságok részéről maguktól is zajlaniuk kellene, amennyiben indokoltak, a teljes közlemény alapján viszont úgy tűnik, ezek legnagyobb hajtóerejét a Ryanair extraprofittal kapcsolatos ellenkezése és hangneme adja:

„A panaszok száma és súlya hatékony kivizsgálást igényel a jövőbeli jogsértések megelőzése érdekében. Különösen indokolt a határozott fellépés, mivel a koronavírus-világjárvány után megnövekedett utazási kedv visszaélésekre adhat lehetőséget a légitársaságoknak a kiszolgáltatott fogyasztók ellenében. A jövőbeli panaszok megelőzése érdekében a Ryanair-ügyben a kormányhivatal folytatja a hatósági vizsgálatot, és

a panaszok nagy száma miatt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a társasággal szemben soron kívüli témavizsgálatot rendel el.”

A Ryanair szerint a kormány megtéveszti az embereket

A Ryanair szerint

  • Nagy Márton hamisan állította, hogy a Ryanair „Európa legnyereségesebb légitársasága”. A Ryanair nemrégiben jelentette, hogy már a második éve veszteséggel zár;
  • hamisan állította, hogy az extraprofitadót más európai országokban gond nélkül kifizetik. Egyetlen más európai ország sem alkalmaz ilyen adót olyan veszteséges iparágban, mint amilyen a légiközlekedés. (Megjegyzés: „extraprofitadó” valóban nincs máshol, de hasonló jellegű és összegű díjakat fizettet a társaságokkal számos ország.);
  • félrevezette a magyar családokat, amikor hamisan azt állította, hogy senki sem háríthatja át a lakosságra a különadót. „Mint azt Nagy miniszter úr jól tudja, az uniós jog, az 1008/2008/EK rendelet értelmében minden légitársaság szabadon, a nemzeti kormányok vagy fogyasztóvédelmi hatóságaik beavatkozása nélkül állapíthatja meg az EU-n belüli légi járatok viteldíjait.”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!