A Ryanair bocsánatkérésre szólította fel Nagy Mártont

2022. június 20. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután közlemény adott ki a Ryanair, amelyben közölte: felszólította Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy kérjen bocsánatot a magyar utazóktól és családoktól, akiket „hamis állításokkal félrevezetett az extraprofitadóval kapcsolatban, amellyel július 1-jétől őket fogja büntetni”.

Az ír fapados légitársaság közleménye szerint Nagy az alábbiakkal tévesztette meg a magyarokat:

  • Hamisan állította, hogy a Ryanair „Európa legnyereségesebb légitársasága”. A Ryanair nemrégiben jelentette, hogy már a második éve veszteséggel zár.
  • Hamisan állította, hogy az extraprofitadót más európai országokban gond nélkül kifizetik. Egyetlen más európai ország sem alkalmaz ilyen adót olyan veszteséges iparágban, mint amilyen a légiközlekedés. (Megjegyzés: „extraprofitadó” valóban nincs máshol, de hasonló jellegű és összegű díjakat fizettet a társaságokkal számos ország.)
  • Félrevezette a magyar családokat, amikor hamisan azt állította, hogy senki sem háríthatja át a lakosságra a különadót. „Mint azt Nagy miniszter úr jól tudja, az uniós jog, az 1008/2008/EK rendelet értelmében minden légitársaság szabadon, a nemzeti kormányok vagy fogyasztóvédelmi hatóságaik beavatkozása nélkül állapíthatja meg az EU-n belüli légi járatok viteldíjait.”

A Ryanair vs. kormány csörtét az élezte ki, hogy a légitársaság döntésének értelmében a légiközlekedésre utasonként kivetett új adót egy az egyben továbbhárítja a cég, sőt: azoknak is fizetniük kell, akik az adó életbe lépése előtt foglaltak, de már azután utaznak (mivel a légicégek utánuk is fizetnek). A Ryanair nekik felajánlotta, hogy lemondhatják a jegyet és visszakaphatják a teljes árat. Ezután a kormányközeli Magyar Nemzet hamis adatot közölt arról, hányan mondják vissza az utat (irreálisan magas számot, 60%-ot adtak meg), mire a Ryanair azzal vágott vissza, hogy igazából csak 3% él ezzel a lehetőséggel. Ma már a honlapra is kitette a cég az erről szóló tájékoztatást.

„Még mindig meg vagyunk rökönyödve azon, hogy Nagy Márton miniszter úr továbbra is hamis állításokkal és kijelentésekkel vezeti félre a magyar családokat és utazókat” – mondta a közlemény szerint Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója. Szerinte „Nagy miniszter úrnak most bocsánatot kellene kérnie, amiért idióta extraprofitadót vezetett be egy veszteséges iparágra, és bocsánatot kellene kérnie azért is, hogy félrevezette a magyar családokat és az utazókat, akiknek ezt az adót meg kell fizetniük, ha július 1-jétől Magyarországra vagy Magyarországról akarnak repülni. Még jobb lenne, ha bocsánatkérés helyett Nagy miniszter úr eltörölné ezt az idióta adót, amelynek semmi keresnivalója egy olyan veszteséges iparágban, mint a légiközlekedés, amely 2 évnyi pusztító veszteséget szenvedett már el a Covid-19 és az ukrajnai orosz invázió miatt.”

A Ryanairnek egyébként a teljes kormány kvázi hadat üzent, miután az áthárította az adót, majd O'Leary leidiótázta Nagy Mártont. Nagy erre visszaüzent, hogy reméli, az utasok panaszaihoz nem így áll hozzá a cég, és fogyasztóvédelmi eljárást is belengettek a cég ellen. Gulyás Gergely miniszter más légitársaságok használatára biztatott a Kormányinfón, illetve a fogyasztóvédelmet ajánlotta azon utasok figyelmébe, akikre átterhelték a pluszösszeget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!