Szijjártó: Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Paks II.

2022. június 11. – 11:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Paks II. beruházás: megkapta az úgynevezett talajszilárdítási engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Azt mondta, hogy a paksi atomerőmű fejlesztéséhez szükséges, péntek este megkapott talajszilárdítási engedély azért fontos, mert az ilyen létesítményeknél kiemelt szempont, hogy ne süllyedjenek meg, ezért az alattuk lévő talajt meg kell erősíteni. Ezt különböző anyagokkal, de alapvetően cementtel végzik.

Szijjártó azt is mondta a videóban, hogy a résfalazási engedély (amit már megkapott a beruházás) és a talajszilárdítási engedély a legfontosabbak a létesítési engedély előfeltételei közül. Az utóbbi megszerzése után indulhat majd a „valódi építkezés” – mondta Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy most az előkészítési munkák kapcsolhatnak egy újabb, magasabb sebességi fokozatba.

Ahogy arról korábban írtunk, a magyar kormány a teljes hazai villamosenergia-rendszert a paksi bővítés köré szervezi egy évtizede. A nagyrészt orosz hitelből megvalósítani tervezett beruházás összköltsége 12,5 milliárd euró (békeidőbeli, 360-as euróárfolyammal ez 4500 milliárd forint volt), de a nemzetközi tapasztalat az, hogy az atomerőmű-építések elég gyakran túllépik a tervezett költségvetést.

Paks II. ügye az új kormány megalakítása után került át a Szijjártó vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, és ő maga erről korábban azt mondta, az ő feladata az, hogy felgyorsítsa a beruházást.

Márciusban dőlt el, hogy nem épülhet meg Finnországban a Paks II. mintaprojektjének számító atomerőmű. A finn kormány rögtön az orosz invázió kezdete után elkezdett látványosan kihátrálni a Paks II. mintaprojektjeként számon tartott erőmű projektje mögül.

A magyar kormány ugyanakkor mindenképpen meg szeretné építtetni Paks II.-t, ez Orbán Viktor szerint teljesen reális is. Szerinte a két új blokk nélkül a magyar ipar versenyképtelenebb, a családok rezsiköltsége magasabb lenne, így a miniszterelnök szerint „nincs semmi okunk és szándékunk a korábbi terv módosítására”. Ugyanakkor a reális helyzetértékelés nem feltétlenül a korlátlan optimizmus felé mutat.

A két új blokk előkészületi munkáira az állam már elköltött 300 milliárd forintot. Áprilisban az Országos Atomenergia Hivatal újabb öt évre meghosszabbította a Paks II. Atomerőmű Zrt. telephelyengedélyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!