Orbán első miniszterelnöki útján szövetségeséhez, a szerb elnökhöz ment

2022. május 21. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor első útja az újbóli megválasztása után a Vatikánba vezetett, a miniszterelnöki eskütétel utáni első hivatalos utazása pedig Szerbiába, mindkettő szimbolikus jelentőségű.

Orbán és Vučić a találkozón Szerbiában 2022. május 21-én – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA
Orbán és Vučić a találkozón Szerbiában 2022. május 21-én – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA

A magyar miniszterelnök Lázár János nagy visszatérővel, egyben építési és beruházási miniszterjelölttel, valamint Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárával utazott Szerbiába, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel közösen megnyissa a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt – írja az MTI.

A megnyitón a szerb államfő elmondta, hogy Szerbia csak nagyon kevés állammal ápol annyira jó kapcsolatot, mint Magyarországgal. Arról is beszélt, hogy kemény tél vár a világra, illetve, hogy Magyarország és Szerbia is erős mezőgazdasággal rendelkező ország, ezért ezen a fronton nem kell kisegíteniük egymást, de persze nyitottak bármire. Hozzátette, hogy Szerbia jelentős mennyiségű energiahordozót is be kíván szerezni a nehéz télre készülve, ám az országnak nincsenek tárolókapacitásai, a magyar miniszterelnök pedig ígéretet tett arra, hogy Szerbia használhatja a magyar tározókat is.

Orbán és Vučić kapcsolata az elmúlt években vált igazán szorossá, a szerb elnök mostanában a magyar kormányfő egyik legközelebbi szövetségese, nem csoda, hogy az elsők között volt, akik gratuláltak Orbán újraválasztásához. Vučićot egyébként ugyanúgy április 3-án választották újra, mint Orbán Viktort. Így például volt olyan is, hogy a kampányban együtt vonatoztak, a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának felavatásán.

Ha már a szimbolikáknál tartunk, érdemes megjegyezni azt is, hogy négy évvel ezelőtt Orbán első útja Lengyelországba vezetett, akkor ők voltak a legfontosabb szövetségesek, de a háború kitörése óta a magyar oroszpolitika kikezdte a V4-es szövetséget. Beszédes ugyanakkor az is, hogy Novák Katalin első útja államfőként viszont Varsóba vezetett, ahol elítélte a putyini agressziót.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom