Orbán Viktor választások utáni első hivatalos útja Rómába vezet

2022. április 20. – 07:51

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön hivatalos látogatást tesz a Vatikánban, ahol magánkihallgatáson fogadja őt Ferenc pápa – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán.

Orbán Viktor részéről ez lesz az első hivatalos látogatás Ferenc pápánál a Vatikánban. Egyben ez a vatikáni látogatás lesz az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja.

A katolikus egyházfő és a magyar miniszterelnök legutóbb tavaly szeptemberben Budapesten találkozott, amikor Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt hazánkban járt.

A miniszterelnöknek a négy évvel ezelőtti választási győzelem után Varsóba vezetett az első hivatalos útja (előző év decemberben pedig Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jött első külföldi útján Magyarországra). A két ország között az orosz–ukrán háború eltérő megítélése miatt viszont megromlott a viszony – ahogy a térségbeli, V4-es szövetségeseink mindegyikével, mint azt ebben a cikkben bemutattuk –, miután Magyarország az EU-n belül leginkább oroszbarát politikát folytatja a háború kirobbanása óta is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!