Orbán Viktor választások utáni első hivatalos útja Rómába vezet

2022. április 20. – 07:51

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön hivatalos látogatást tesz a Vatikánban, ahol magánkihallgatáson fogadja őt Ferenc pápa – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán.

Orbán Viktor részéről ez lesz az első hivatalos látogatás Ferenc pápánál a Vatikánban. Egyben ez a vatikáni látogatás lesz az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja.

A katolikus egyházfő és a magyar miniszterelnök legutóbb tavaly szeptemberben Budapesten találkozott, amikor Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt hazánkban járt.

A miniszterelnöknek a négy évvel ezelőtti választási győzelem után Varsóba vezetett az első hivatalos útja (előző év decemberben pedig Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jött első külföldi útján Magyarországra). A két ország között az orosz–ukrán háború eltérő megítélése miatt viszont megromlott a viszony – ahogy a térségbeli, V4-es szövetségeseink mindegyikével, mint azt ebben a cikkben bemutattuk –, miután Magyarország az EU-n belül leginkább oroszbarát politikát folytatja a háború kirobbanása óta is.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom