A jeruzsálemi Siratófal rabbija is gratulált Orbánnak

2022. május 18. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Shmuel Rabinowitz, a jeruzsálemi Nyugati Fal (Siratófal) és a szent helyek rabbija gratuláló levelet küldött Orbán Viktornak miniszterelnöki újraválasztása alkalmából – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán.

„A Siratófal imádkozói nevében” is megfogalmazott levelében a rabbi arról ír, hogy a magyarországi zsidó közösség az egyik legnagyobb és legpompásabb zsidó közösség, ma pedig Magyarország Izrael Állam egyik legfontosabb barátja Európában.

„Ezek az útkeresés és csodavárás napjai az egész világon. A világ népei a változó valóságban igyekeznek kikövezni útjukat. Hiszem, hogy a gyökerekhez való visszatérés megadja azokat a válaszokat, amelyeket keresünk” – mondta a rabbi, aki az egész magyar népnek és Orbán Viktornak is sok évnyi áldásos munkát, jólétet, egészséget és örömöt kívánt.

Orbán Viktort 2018-as izraeli útja során Shmuel Rabinowitz kísérte a Siratófalnál tett látogatásakor.

Orbán Viktor és Shmuel Rabinowitz a jeruzsálemi Siratófalnál 2018-ban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs / MTVA
Orbán Viktor és Shmuel Rabinowitz a jeruzsálemi Siratófalnál 2018-ban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs / MTVA

Hétfőn gratulált Orbánnak az Európai Bizottság elnöke is, Ursula von der Leyen a Twitteren azt írta, várja, hogy együtt dolgozhassanak azért, hogy közösen sikerrel kezeljék azokat a példátlan kihívásokat, amelyek elé az Európai Unió néz.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda honlapján közzétett információk szerint elsőként még a választás éjszakáján, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök gratulált a győzelemhez Orbán Viktornak, majd a kínai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban, az indiai miniszterelnök a Twitteren, Karl Nehammer osztrák kancellár, Alekszandar Vucsics szerb elnök, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Petr Fiala cseh miniszterelnök, Eduard Heger szlovák miniszterelnök telefonon.

Edi Rama albán miniszterelnök, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Milorad Dodik a Bosznia-Hercegovinai államelnökség szerb tagja, Zoran Milanovics horvát elnök valamint Milos Zeman cseh elnök nyilatkozatban gratulált, Marine Le Pen volt francia elnökjelölt, Santiago Abascal, a spanyol jobboldali VOX párt elnöke és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője pedig a Facebookon fejezte ki elismerését.

Joe Biden amerikai elnökkel április végén tárgyalt Orbán telefonon, az elnök akkor gratulált neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!