Ursula von der Leyen gratulált Orbánnak, várja a közös munkát

2022. május 16. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn ötödszörre is miniszterelnöknek választották Orbán Viktort, egy órával később pedig befutott az Európai Bizottság elnökének gratulációja. Ursula von der Leyen a Twitteren „kedves Orbán Viktor miniszterelnök úrnak” szólította Orbánt. „Az Európai Unió példátlan kihívások elé néz. Már várom, hogy együtt dolgozhassunk annak érdekében, hogy ezeket közösen sikerrel kezeljük”.

Von der Leyen május 9-én találkozott Orbán Viktorral a Karmelitában, egy munkavacsora alatt beszélték az európai energiaellátásról, ahol a magyar fél arról beszélt neki, az orosz olajembargó hatalmas problémákat okozna Magyarországnak. A találkozóról von der Leyen utólag azt mondta, „az Orbán Viktorral történt esti találkozó segített abban, hogy a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket tisztázzuk. Történt előrelépés, de még sokat kell dolgoznunk”.

Von der Leyen május elején jelentette be az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot. Ebben többek közt az orosz kőolajimport fél éven belüli teljes betiltása szerepel, a szankciók elfogadásához a 27 uniós ország egyhangú támogatására van szükség. A magyar és szlovák kormány azonban hamar jelezte, hogy nem támogatják ebben a formájában a szankciót. Még úgy sem, hogy 2023 végéig felmentést kapnának az olajembargó alól.

Orbán Viktor szerint erről azt mondta, az Európai Bizottság olajembargós javaslata a jelenlegi formájában „felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával”, és Magyarország nem fogja megszavazni a szankciót. Akkor név szerint is bírálta Ursula von der Leyent, a miniszterelnök szerint az Európai Bizottság elnöke a javaslattal „akarva-akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet”.

A Politico később arról írt, információi szerint az Európai Unió tisztségviselői azt fontolgatják, hogy pénzügyi kompenzációt kínáljanak Magyarországnak cserébe azért, hogy támogassa az orosz olaj embargójára vonatkozó, újabb uniós szankciós csomagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!