Novák Katalin első külföldi útja Varsóba vezetett, és ott is elítélte a putyini agressziót

2022. május 17. – 16:50

frissítve

Novák Katalin első külföldi útja Varsóba vezetett, és ott is elítélte a putyini agressziót
Novák Katalin megérkezik Varsóba – Fotó: Novák Katalin / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Amint arról beiktatási beszédében is beszélt, korábbi ígéretéhez hűen hamar elutazott Lengyelországba Novák Katalin: köztársasági elnökként Varsóba vezetett a legelső nemzetközi útja május 17-én. Itt Andrzej Dudával, Lengyelország köztársasági elnökével, Elzbieta Witekkel, a szejm elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel tárgyal. „Elnök úr, kedves Andrzej, köszönöm, hogy barátokhoz illő
módon tudunk beszélni egymással” – mondta beiktatási beszédében.

A hirado.hu azt írta, hogy a két köztársasági elnök megbeszélésének az orosz-ukrán háború volt a fő témája. Novák megerősítette, hogy Magyarország elítéli a putyini agressziót és nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.

„Lengyelországon és Magyarországon is egyszerre mozdultak meg az emberek, hogy segítséget tudjanak nyújtani. Nem volt kérdés. Nem mérlegelték azt, hogy ez nekik megéri-e, hogy ez nekik milyen fájdalomba, nehézségekbe, milyen áldozatokba kerül” – mondta a magyar köztársasági elnök Varsóban.

Novák Katalin hozzátette: „Ott voltak és az első perctől összefogtak, segítettek. Segítettek a civilek, segítettek a polgármesterek, segítettek a civil segélyszervezetek, segítettek az egyházak. A lengyelek és a magyarok is jelesre vizsgáztak emberszeretetből, segítségnyújtásból.”

Milyen külföldi országokba utaztak először a korábbi elnökök?

2012 – És Áder János is Bécsbe utazott először

Áder János 2012. június 1-én Bécsben – Fotó: Samuel Kubani / AFP
Áder János 2012. június 1-én Bécsben – Fotó: Samuel Kubani / AFP

Áder János az első ciklusát 2012 májusában kezdte meg, és május 10-i beiktatást követően is még hetek teltek el, mire elutazott Magyarországról. Az első útja 2012. június elsején Bécsbe vezetett, ahol a magyar-osztrák kapcsolatokról, európai és magyar belpolitikai kérdésekről is szó esett, amikor magyar államfő Heinz Fischer akkori osztrák elnökkel folytatott tárgyalásokat, írta az MTI.

Következő köztársasági elnöki ciklusának kezdetekor, 2017 nyár elején, júniusban legelőször a csíksomlyói búcsú kedvéért hagyta el Magyarországot.

2010 – Schmitt Pál is Bécsben kezdett

Bécsben kezdett Schmitt Pál is 2010-ben. Augusztus eleji beiktatása után szeptember hetedikén utazott az osztrák fővárosba, ahol elődjéhez hasonlóan Heinz Fischer, az Osztrák Köztársaság akkori szövetségi elnöke hívta meg. Az egynapos látogatás során a magyar államfő négyszemközti megbeszélést folytatott Fischerrel, és találkozott Barbara Prammerrel, az osztrák parlament akkori elnökével, illetve ausztriai magyar szervezetek képviselőivel.

2005 – Sólyom László a beiktatása napján tudta, hogy Bécsbe utazik először

Sólyom Lászlót és feleségét fogadja Heinz Fischer és házastársa 2005. augusztus 26-án – Fotó: Dieter Nagl
Sólyom Lászlót és feleségét fogadja Heinz Fischer és házastársa 2005. augusztus 26-án – Fotó: Dieter Nagl

Hivatalba lépése alkalmából jókívánságait fejezte ki Sólyom László magyar államfőnek beiktatása napján Heinz Fischer akkori osztrák elnök, aki az államfőnek küldött üdvözlő táviratában méltatta az Ausztria és Magyarország közötti kiváló
kapcsolatokat, amelyeket – mint hangsúlyozta – szoros jószomszédi
együttműködés és az államközi viszony szinte minden területén erős
szálak jellemeztek akkoriban. Ide utazott először Sólyom: 2005 augusztus 26-án tartották az osztrák-magyar államfői találkozót, amely után Sólyom Ausztria kormányának és törvényhozásának a vezetőjével is találkozott.

Sólyom Lászlónak államfőként így szerette volna viszonozni Heinz Fischer akkori osztrák szövetségi elnök előző évi gesztusát, ugyanis Fischer a hivatalba lépése után először Magyarországra látogatott el.

2000 – Mádl Rómába utazott először, Orbánnal együtt

Ausztria már a 2000 augusztus 4-én hivatalába lépő Mádl Ferenc számára is fontos volt; beiktatása előtt azt mondta a Kuriernak: reméli, hogy Magyarország mielőbb az EU tagja lehet, és meggyőződésének adott hangot, hogy az ország az uniót gazdagítani és erősíteni fogja. Azt is mondta, hogy Magyarország felvétele az EU
számára is előnyökkel jár majd. „Kis országunk értékes szellemi és
gazdasági potenciált jelent”. Mádl szerint a magyar gazdaság ma
erősebben integrálódott az EU-ba, mint néhány tagország gazdasága.

„Csatlakozásunk erősíteni és gazdagítani fogja az uniót. A régiónak
jó esélyei vannak arra, hogy a hagyományos feszültségek ellenére a
nyugalom övezeteként társuljon az unióhoz. Ehhez Magyarország belső
politikai és gazdasági stabilitásának kisugárzásával jelentősen
hozzá tud járulni”.

Első útja Rómába vezetett Orbán Viktorral. Szeptember 22 és 24. között tettek közös római látogatást, amelynek során mindketten audiencián vettek részt II. János Pál pápánál.

1990 – Gönczhöz inkább jöttek, ő először az Egyesült Államokba utazott

Göncz Árpád első köztársasági elnöki ciklusát 1990. augusztus 3-án kezdte meg, előtte néhány hónapig ideiglenes választott államfőként látta el a feladatokat. Az MTI archívuma szerint akkortájt kevésbé sűrűn utaztak külföldre az államfők, Göncz inkább hivatalában fogadta az idelátogatókat – első külföldi útja pedig 1990. szeptember 13-án az Egyesült Államokba vezetett, ahol „a Központ a Demokráciáért elnevezésű intézet meghívásának” tett eleget, díszelőadóként vett részt az eseményen.

(MTI Archívum)

Göncz Árpád és felesége Elliott Kulickkal beszélget 1990. szeptember 17-én Washingtonban – Fotó: Annalisa Kraft / AFP
Göncz Árpád és felesége Elliott Kulickkal beszélget 1990. szeptember 17-én Washingtonban – Fotó: Annalisa Kraft / AFP
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!