Nincsen Fidesz, nincsen ellenzék, csak Orbán Viktor van

2022. május 8. – 14:12

Nincsen Fidesz, nincsen ellenzék, csak Orbán Viktor van
Illusztráció: Török Virág / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újra véget ért egy hét, és a hagyományoknak megfelelően ezt a Lájkbajnokság új epizódjával ünnepeljük meg itt a Telexen. Politikusok és utánfutóik kalandjai a közösségi médiában, népszerűség, elemzés, páratlan kordokumentumok 2022 Magyarországáról.

Negyedik hete lebeg a magyar politikai közvélemény valami fura, választás utáni apátiában. Az ellenzéki oldalról érthető a depresszió, mindent egy lapra tettek fel, csúfos vereséget szenvedtek, és azóta is nagyrészt a paródiaszerű szerencsétlenkedés teszi ki a mindennapjaikat. A Fidesz oldalán pedig valamiféle posztkoitális melankólia figyelhető meg: megvolt a katarzis, legyőzetett a Gyurcsány-Soros-Brüsszel-háttérhatalom-buzilobbi-hanyatlónyugat-Zelenszkij hétfejű sárkány. És aztán… hát, aztán nem történt semmi, megy minden azóta is tök ugyanúgy, mint eddig, mínusz az a heti 2-300 millió forintnyi Facebook-hirdetés, amihez már egészen kezdtünk hozzászokni. Persze a Fidesz évtizedes kommunikációs stratégiája pont a képzeletbeli ellenségek dicsőséges legyőzéséről szólt, szóval a hívek már kondicionálva vannak arra, hogy a semmit úgy kell értelmezni, hogy ma sem jött el az apokalipszis, mert Orbán Viktor hősiesen megvédett tőle.

Ezzel együtt négy hete pislákol a lájkbajnokság mezőnye heti összesítésben másfél millió lájk körül, ami nagyjából a karácsonyi-újévi uborkaszezon szintje. Ráadásul úgy, hogy a héten aztán bőven akadt olcsó lájkvadászati lehetőség: anyák napja, ballagás, érettségi, parlamenti frakciók megalakulása. Lássuk, hogyan használta ki mindezt a mezőny apraja-nagyja, mennyi lájkot gyűjtöttek a legnépszerűbb magyar politikusok a héten Facebookon:

Heti interakciók
1.Orbán Viktor400 000
2.Szijjártó Péter277 000
3.Mesterházy Attila118 000
4.Varga Judit97 000
5.Hadházy Ákos91 000
6.Kocsis Máté77 000
7.Jakab Péter77 000
8.Németh Zsolt76 000
9.Karácsony Gergely68 000
10.Novák Katalin65 000
11.Dúró Dóra62 000
12.Márki-Zay Péter50 000
13.Dobrev Klára47 000
14.Hollik István46 000
15.Szentkirályi Alexandra41 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok az árpilis 29, péntek reggel 9:11 és május 6, péntek reggel 9:11-ig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Orbán az origó

Régi közhely, hogy a magyar politika egyszemélyi gravitációs központja Orbán Viktor, és körülötte forog minden. A Lájkbajnokság utóbbi fél éve azt mutatja, hogy ez bizony tényleg így van: 26-ból 22 hetet nyert meg a miniszterelnök, egy-egy bajnoki cím jutott Varga Juditnak, Szijjártó Péternek, Dúró Dórának és Jakab Péternek.

De még ennél is látványosabb, hogy igazából a többi politikus is Orbánhoz viszonyítva határozza meg magát, és nagy részük kommunikációja nagyrészt orbánozásból áll, vagy szélsőségesen pozitív, vagy extrém negatív felhanggal. Múlt héten a fideszes Németh Zsolt egy heti poszt-termésében számoltuk meg az Orbán-fotókat (16), most az óriási egyéni rekorddal a toplistán a harmadik helyre befutó Mesterházy Attila van soron. Nála a héten 19 posztban bukkant fel Orbán neve, és 8-ban a fotója is. Az eredmény: most először dobogós helyezés, és 100 ezer lájk feletti eredmény.

A héten egyébként érdekes, és az eddigiekkel egybevágó változás állt be Orbán facebookos kommunikációjában: az eddigi többes szám első személyű megfogalmazások (mi, magyarok; védjük meg; harcoljunk, stb.) mellett egyre feltűnőbben bukkannak fel az egyes szám első személyek. ÉN harcolok Brüsszellel, ÉN küzdök a rezsicsökkentésért, ÉN védem meg az országot.

Győztesek és vesztesek

Bő egy hónap telt el a választás óta, érdemes megnézni a statisztikát, mint mond arról, hogy az eredményért kiket jutalmaz, illetve büntet a Facebook népe. A lájkok száma csalóka lehet ebből a szempontból, hiszen egy-egy virális poszt nagyot torzíthat a képen, vagy akár az, ha valaki spammer üzemmódba vált, vagy éppen hallgat egy hétig. Ehelyett a követők számának változását néztük április 3 óta, és nem meglepő módon a fideszes politikusoknál jellemzően gyarapodást, az ellenzékieknél csökkenést látunk.

A legnagyobb növekedést ők hozták össze: Orbán Viktor (+11300), Szijjártó Péter (+8100), Hadházy Ákos (+4500), Hidvéghi Balázs (+4500), Donáth Anna (+3900), Orbán Balázs (+3000), Rétvári Bence (+2200), Lázár János (+1600), Dúró Dóra (+1200), Novák Katalin (+1000).

A legnagyobb vesztesek pedig: Jakab Péter (-7600), Márki-Zay Péter (-2600), Gyurcsány Ferenc (-1000), Kálmán Olga (-800), Karácsony Gergely (-800), Mesterházy Attila (-500), Fekete-Győr András (-400), Cseh Katalin (-400), Dobrev Klára (-400), Szabó Tímea (-400)

A fideszesek közül csak Boldog István és Harrach Péter jött ki mínuszban a választás utáni egy hónapos időszakból, az ellenzéki oldalról komolyabb növekedést a toplistásokon kívül még Ungár Péter, Orosz Anna és Jámbor András mutatott fel.

Megjegyzendő, hogy egy-egy Facebook-oldal követőszáma normál esetben nem igazán szokott csökkenni, erős motivációt kell ébreszteni az egyszeri követőben a szakításhoz. A magyar politikusok követőtábora átlagosan havi 2%-ot növekszik.

További random érdekességek a toplistáról

  • Lázár János amilyen szépen megkapaszkodni látszott a toplistán, most úgy lemaradt már második hete. Stabilnak tűnik viszont a helyén Szentkirályi Alexandra pozíciója
  • A hét legnagyobb spammere Bányai Gábor volt 86 poszttal, de ez is csak a 17. helyre volt elég. Gyurcsány kettő bejegyzéssel csinált kb. ugyanannyi lájkot mint ő, a posztonkénti 17 ezres átlaga Orbánét (19 ezer) is megközelíti
  • Ahhoz képest, hogy mekkora sikert aratott a választáson a Mi hazánk, Dúró Dóra meg sem közelíti a covidos idők alatti, harcos oltásellenességgel fűtött eredményeit

Still ain't got no money

Jó hírünk van: továbbra sincs kampány, aránylag nyugiban lehet facebookozni már egy egész hónapja. A szponzorált posztokra fordított pénzek toplistájára a kampányban 7-8 milliós költéssel lehetett az utolsó helyre bejutni, most meg senki nincs egymillió fölött, vissza fogjuk még sírni ezt a csendet és nyugalmat. A kampányban hatalmas pénzeket elszóró propaganda-hálózatok a Megafontól az Ezalényegig továbbra is zéró költéssel hallgatnak, csak a kormányközeli médiában pislákol őrlángon a szponzorált posztokban terjesztett propaganda.

Hirdetésre költött pénz
1.Mediaworks900 000
2.Nemzeti Agrárgazdasági Kamara860 000
3.Genesis Médiacsoport700 000
4.Nyugati Pályán540 000
5.hirado.hu520 000
6.Európai Bizottság Magyar Képviselete420 000
7.Pesti TV360 000
8.Alapjogokért Központ320 000
9.Pesti Srácok250 000
10.Origo210 000

A politikusokra és pártokra szűkített lista szokás szerint még furább, az első helyezett budapesti Fidesztől (leginkább Karácsony Gergely gyalázásával foglalkoznak a reklámokban) az utolsó Szabó Tünde államtitkárig (aki az „időarányosan Michelangelonál is jobb festő” lánya kiállítását hirdeti). Innen is kiemelkedik az önálló politikai erőként továbbra is elég nehezen elképzelhető Megoldás Mozgalom, és Kásler Miklós, akivel kapcsolatban minden jólértesült tényként kezeli a pletykát, hogy az új kormányban már nem vállal szerepet, és visszavonul.

Hirdetésre költött pénz
1.Fidesz Budapest500 000
2.Megoldás Mozgalom400 000
3.Dúró Dóra300 000
4.Mindenki Magyarországa210 000
5.Párbeszéd120 000
6.Rétvári Bence110 000
7.Momentum100 000
8.Ungár Péter90 000
9.Kásler Miklós80 000
10.Szabó Tünde50 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most az április 27. és május 3. közti időszak költéseit mutatják.)

Anyák napja, újratöltve

A hét legsikeresebb posztjainak toplistáját természetesen Orbán uralja, ami itt érdekes, hogy a Fidesz-hívek továbbra is sokkal inkább vevők a celebkedésre, mint a harcias politizálásra. További érdekesség, hogy a miniszterelnök olyan szinten engedte el a közösségimédiás stábja kezét, hogy már egy friss fotót se tudtak szerezni a kötelező anyák napi poszthoz, így szégyenszemre a tavalyit kellett újrahasznosítaniuk. Nem mintha ez a rajongótábort egy pillanatig is zavarta volna, de azért elég ciki. (Ez a tavalyi, ez az idei.)

  1. Orbán, „Sok sikert az érettségihez!”, a saját egykori tablóképével – 54 ezer interakció
  2. Orbán a Fidesz-frakció csoportképével, a mostanában sokat használt „egész jól nézünk ki” szlogennel – 50 ezer
  3. Orbán boldog anyák napját kíván – 45 ezer
  4. Orbán bemondja az új kommunikációs irányt: „Olyan kormányt fogok alakítani, amely képes arra, hogy megvédje Magyarországot az előttünk álló veszélyes évtizedben.” – 36 ezer
  5. Szijjártó az orosz földgáz kapcsán kifejti, hogy mindenki hazudik és sunyul, csak a magyar kormány nem – 30 ezer

Kommentelni, imádni és kiröhögni

Az egyes reakciótípusokból legtöbbet kapott posztok következnek, a megszokott trendekkel. Az emberek harcias fideszes videókat szeretnek megosztani, Orbánt kommentelni, imádni és kiröhögni, és Hadházy posztjain mérgelődni.

  • A legtöbb megosztás: Szijjártó videója arról, hogy mindenki hazudik, csak a magyar kormány nem
  • A legtöbb komment: Orbán, és a Fidesz-frakció csoportképe
  • A legtöbb mérges emoji: Hadházy posztja arról, hogy 900 millióból építik át a villát, ahová Áder János költözik
  • A legtöbb meglepett emoji: Hadházy arról elmélkedik, hogy miért mondhatta Orbán a pápának, hogy május 9-én véget ér a háború, és ha ilyen részleteket tud Putyin terveiről, azt miért nem osztja meg az ukránokkal
  • A legtöbb szomorú emoji: Dobrev Klára, „Az ország jelentős részén a nettó átlagfizetés nem éri el a 160 ezer forintot.”
  • A legtöbb szívecske: Orbán anyák napi köszöntője
  • A legtöbb nevető emoji: Orbán érettségi tablóképe (a top5-ben egyébként három, egyáltalán nem viccesnek szánt Jakab Péter-poszt tűnik fel)

A legtöbb megosztás

Na, itt a gigameglepetés! Hadházyt ezen a listán nem nagyon szokták „csak úgy” megelőzni, az ilyesminek mindig valami nyomós oka van, kampányhajrá, erős mondások, világraszóló események, virális tartalmak. És akkor jön Mesterházy Attila, akiről az előválasztási veresége után azt hihettük, hogy kész, vége, mehet vissza a balettbe ugrálni – és klasszikus nyugatifényes orbánozással megnyeri ezt a kategóriát. Már múlt héten is dobogós volt, és úgy tűnik hosszabb távon is ott marad. (Azért tegyük hozzá, Hadházy pont a saját sokéves átlaga alatt teljesített.)

Feltűnő még, hogy a fideszesek milyen jól teljesítenek, öt kormánypárti szereplő a top10-ben, ilyesmi nem nagyon szokott előfordulni.

Heti megosztások
1.Mesterházy Attila13 700
2.Hadházy Ákos12 400
3.Szijjártó Péter11 100
4.Orbán Viktor7 400
5.Dobrev Klára3 800
6.Hidvéghi Balázs3 800
7.Jakab Péter3 400
8.Varga Judit3 300
9.Németh Zsolt3 000
10.Molnár Csaba2 700

Putyin, Brüsszel, anyák napja

A virális posztok toplistáján a szokásos motívumok köszönnek vissza: harciaskodás az EU-val, orbánozás, és némi celebkedés, pont attól, akitől az orbánozást szoktuk meg.

  1. Hidvéghi Balázs Brüsszelt gyalázza – 28,9x szorzó
  2. Molnár Csaba, „Orbán szerint olcsóbban kapjuk az orosz gázt mint mások. A valóság az, hogy még a tőzsdei árnál is drágábban. Orbán védi Putyint, Putyin nem ad cserébe semmit.” – 15,6x
  3. Mesterházy Attila az édesanyjával pózol anyák napján – 11,9x
  4. Mesterházy a fiával a ballagásán – 11,6x
  5. Gyöngyösi Márton az EU-s szankciókról Oroszország ellen – 11,3x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak)

Instagram

Éppen hogy csak, de azért mutat életjeleket az instagramos toplista, most Novák Katalin lépett egy kicsit előre az élvonalban, és Varga Judit esett vissza. És slussz, ennyi.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor85 800
2.Novák Katalin10 300
3.Szentkirályi Alexandra10 100
4.Márki-Zay Péter8 800
5.Varga Judit8 000
6.Szijjártó Péter6 200
7.Karácsony Gergely4 000
8.Nagy István3 500
9.Szabó Tünde2 900
10.Cser-Palkovics András2 500

Ahogy két hete megígértük, ha éppen nincs érdemi történés Instán, ezt a szekciót a kajás posztoknak szenteljük. Ezen a fronton viszont van újság, konkrétan egy Németh Szilárd arcába dobott kesztyű:

Szóval Boldog István most már nem politikus és egy súlyos korrupciós ügy gyanúsítottja, hanem „nemzeti gondolkodó és gasztroblogger”. Sajnos a gasztrobloggerkedés egyelőre abban merül ki, hogy zsírban süti a zsírt, a nemzeti gondolkodás meg abban a kérdésben, hogy Donáth Anna leendő gyerekének vajon férfi-e az apja. Boldog Facebookja egyébként abszolút prémium kategóriás szórakoztatást nyújt, és egyben csodás kordokumentumok végeláthatatlan tárháza. Ha netán bejön az a 6 év letöltendő, amit az ügyészség kért rá, mi nagyon drukkolunk, hogy a börtönben is legyen wifije.

A rigóm se ideges, látod!

A propagandista mezőnyben nincs sok újdonság, továbbra is hasít az oroszbarát-putyinista dezinformáció, és szponzorpénz híján gyengén muzsikál a megafonos csapat. Ők szolgáltatták viszont a hét legszürreálisabb pillanatát, ami talán a legerősebb szimbóluma annak, miben élünk ma, 2022-ben Magyarországon:

A Megafon május 3-án megünnepelte a szabad sajtó napját.

A posztban Orbán Viktorral pózolt a társaság, akit a legnagyobb nemzetközi újságíró-szervezet, a Riporterek Határok Nélkül speciel pont a sajtószabadság legnagyobb ellenségi között tart számon. De ne is menjünk ebbe bele mélyebben, hiszen már maga a puszta tény annyira súlyos, hogy nincs hová fokozni.

A Megafon.

Megünnepelte.

A szabad sajtó napját.

Hagyom ezt ülepedni egy kicsit, találkozunk egy hét múlva.

Heti interakciók
1.Vadhajtások383 000
2.Orosz Hírek200 000
3.Deák Dániel / Megafon186 000
4.Nyugati Fény166 000
5.Gond-olkodó160 000
6.Elemi141 000
7.Pesti Srácok92 000
8.888.hu90 000
9.Bohár Dániel / Megafon83 000
10.Egymillióan a magyar sajtószabadságért61 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!