Márki-Zay Péter: Vannak olyan pártok, akik nem tettek még soha semmit a Fidesz ellen

2022. május 1. – 21:36

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter szerint nagyszerű lehetőség lett volna az ellenzéki pártok számára, hogy a parlament hétfői alakuló ülésének bojkotjával tiltakozzanak a demokrácia és a sajtószabadság hiánya ellen. Jónak tartotta volna, ha látványos akcióval készülnek a pártok. Erről a vasárnap esti élő videójában beszélt a volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki listavezetőként nem vette át a mandátumát.

Egyedül Hadházy Ákos nem megy be a parlament hétfői alakuló ülésére, a Momentum pedig kivonul az ülésteremből az eskütétel után. Hősies, bátor lépésnek nevezte az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje a Momentum döntését, hogy nem vállalnak parlamenti pozíciókat, még ha így jelentős juttatásokról is mondanak le. Ezzel Márki-Zay szerint a párt azt jelzi, hogy „ez a parlament nem alkalmas arra, hogy egy demokráciában egy demokratikus parlament szerepét betöltse”, hiszen valójában nem engedik az ellenzéki képviselőknek, hogy ellenőrizzék a hatalmat.

Márki-Zay Péter úgy véli, a többi pártnak megélhetési kérdés a parlamenti munka, és a pénz miatt ülnek be az Országgyűlésbe, hogy a Fidesszel együtt elbábozzák a demokráciát. „Ha a következő négy évben a pártok azt gondolják, hogy egy-egy zöldségátadás vagy bármi frappáns és retorikai teljesítményében kiváló felszólalás a parlamentben bármit is változtatni fog az ország sorsán, akkor tévednek, sőt hazudnak” – jelentette ki a hódmezővásárhelyi polgármester.

„Ha valaki ugyanazt fogja csinálni a következő négy évben, mint az előző négy évben, akkor ne gondolja azt, hogy a végeredmény bármiben is változni fog.”

Komoly feladata van szerinte az ellenzéknek a következő időszakban, de ezeket a feladatokat nem a parlamentben kell elvégezni, hanem azon kívül. Azt várja Márki-Zay, hogy a pártok a parlamenti forrásaikat felelősen, tudatosan használják fel.

Bár konkrét nevet egyszer sem említ a volt miniszterelnök-jelölt a közel másfél órás videóban, éles kritikát fogalmazott meg több párttal szemben is, amellyek együttműködött a kampányban. „Vannak olyan pártok, amelyek az elmúlt négy évben egyetlenegy fideszes korrupciót sem tártak fel. Vannak olyan pártok, amelyek az ellenzéki kampányban is csak ímmel-ámmal vettek részt, ahhoz pénzt sem akartak adni, szakembert sem akartak adni, a kampányban félgőzzel vettek részt, akiknek tökéletesen elegendő az, hogy minél több parlamenti helyük legyen, és minél több pénzt kapjanak ezután.”

„Ezek a pártok valójában (…) nem akarják leváltani Orbán Viktort”

– mondta Márki-Zay, aki minden olyan párttal és politikussal együtt szeretne működni a jövőben, akik le akarják váltani Orbánt. A valódi ellenállást az új, hamarosan megalakuló pártja fogja képviselni – folytatta –, de bízik a Momentumban is, amely szerinte nagyon pozitívan nyilvánult meg az utóbbi hetekben a parlamenti munkáról.

„Vannak olyan pártvezetők által irányított önkormányzatok, akik feltűnően nem harcolnak a Fidesz ellen. Vannak olyan pártok, akik nem tettek még soha semmit a Fidesz ellen” – mondta a heti beszámoló végén, és arról beszélt, 2002-ben sem volt elszámoltatás, amikor az MSZP-SZDSZ koalíció váltotta a Fideszt. Márki-Zay állítja, az elszámoltatás nem minden ellenzéki pártnak volt különösebben szimpatikus cél a kampányban.

„Feltűnően nem mindenki viselte a kék szalagot, nem gondolták az elszámoltatást olyan fontosnak egyesek”

– jegyezte meg, és arra is utalt, hogy egyes pártok a Fidesszel működnek együtt, és nem voltak elkötelezettek a kormányváltás mellett. Azt is mondta, volt olyan párt, amelynek tömegével álltak rendelkezésére a Fidesz megbuktatására is alkalmas információk, ám ezeket nem használta a kampányban, de nevet itt sem említett meg.

Bár azt most nem mondta, hogy egészen pontosan milyen információkra gondolt, de február közepén például arról beszélt egy kampányrendezvényen, hogy három meleg miniszter botrányát készíti elő egy blog. Később azt mondta, valamelyik ellenzéki párthoz köthető Az ördög ügyvédje nevű Facebook-oldal, ami korábban Borkai Zsolt adriai jachtozásáról hozott nyilvánosságra felvételeket, decemberben pedig Varga Judit igazságügyi miniszter magánéletére tett célzásokat.

Március közepén viszont már úgy látta: ha addig nem állt elő a felvételekkel Az ördög ügyvédje, a választásokig már nem is fog. „Akárki is volt az, (…) időközben úgy gondolta, hogy ezt mégsem használja fel” – fogalmazott a Telex műsorában hódmezővásárhelyi polgármester, és arra is utalt, hogy szerinte az oldal mögött álló párt vezetésében határozhattak úgy, hogy nem hozzák ki a videót. Erkölcsi megfontolásból dönthettek így, vagy valamilyen üzletet kötött valaki – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!