Várhatóan nem ül be a Momentum parlamenti frakciójába Hadházy Ákos

2022. április 29. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 15:15: A Momentum a Telexnek reagált Hadházy Ákos posztjára, a közleményük a cikk végén olvasható.

A Magyar Hang és az Alfahír is úgy értesült, hogy várhatóan nem ül be a Momentum parlamenti frakciójába Hadházy Ákos, hanem a 2022-26-os ciklusban is független képviselőként fog dolgozni. A korrupcióellenes munkájáról ismert képviselő a választáson fideszes vetélytársával szemben nyert nagy fölénnyel a budapesti 8. számú országgyűlési egyéni választókerületben, Zuglóban.

Hadházy Ákos péntek reggel hosszú posztban indokolta Facebook-oldalán, hogy miért tartja tragikusnak azt, hogy a Momentum részt vesz a parlament alakuló ülésén. A Momentum csütörtökön késő este úgy döntött, hogy részt vesznek a parlament hétfői alakuló ülésén, annak ellenére, hogy a korábban megfogalmazott feltételeik nem teljesülnek. A párt közleménye szerint csak azért mennek be, hogy letegyék az esküt, az ülés érdemi részét azonban bojkottálják.

Sajnos két lehetőség lehet csak tehát. Vagy a Fidesz hátrált meg, vagy a Momentum

– írta a döntésről Hadházy. Emiatt az Alfahír megkérdezte tőle, hogy kilép-e a frakcióból, vagy épp őt kizárja-e a Momentum.

„Ennek a döntésnek a következménye, amit most hozott a Momentum, gondolkodást igényel. Én azt tudom most mondani, hogy egyébként maga a frakciótagság is számomra egy elméleti jelentőségű, nem túl jelentős valami volt”

– válaszolta Hadházy Ákos.

A képviselő azt is írta, hogy hétfőn délután öt órakor, az alakuló ülés napján köztéri fogadóórát tart a Parlament előtt a Kossuth téren. „A mostani pofon után a pártok már némán mennek be a Házba. Kérem, aki tud, jöjjön el hétfőn, és beszéljünk a jövőnkről!” – írta.

Az ellenzéki képviselők igen megosztottak azzal kapcsolatban, mit kezdjenek a parlamenti munkával. Több párt már korábban jelezte, hogy részt vesznek az alakuló ülésen, és leteszik az esküt. „Mi végig fogunk ülni minden protokolláris eseményt is, a Himnusztól a Szózatig, mint akinek volt gyerekszobája” – mondta például Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a Telexnek.

A bizottsági helyek elosztásáról nem sikerült megegyezni az Országgyűlés megalakulását előkészítő tárgyalásokon, így azokra Kövér László, az Országgyűlés elnöke tesz majd javaslatot, és a fideszes többségű parlament fogja elfogadni.

Péntek délután a Momentum reagált a Telexnek Hadházy posztjára, a közleményük alább olvasható:

Hadházy Ákossal eddig is közös célok mentén dolgoztunk: Magyarország megtisztítása a rendszerszintű korrupciótól, a közmédia visszaadása az embereknek, a magyar politika és a magyar ellenzék megújítása. Ezért is értünk egyet vele abban, hogy semmilyen Fidesz által osztott díszpozíciót (parlamenti alelnöki, jegyzői, bizottsági elnöki és alelnöki pozíciók) nem szabad vállalni a parlamentben. Munkánk legjavát a parlamenten kívül, változást akaró közösségek építésével fogjuk tölteni. Hadházy Ákossal, ahogy eddig is, ezután is szeretnénk együttműködni és közösen dolgozni a hazai politikai élet megújításán, a NER lebontásán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!