Megvan, hogy kik kapják Márki-Zay, Dobrev és Karácsony parlamenti mandátumait

2022. április 23. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki összefogás pártjai kitalálták és döntést hoztak arról, hogy a megüresedett listás mandátumokat kik kapják majd. Úgy döntöttek:

  • Márki-Zay Péter mandátumát Végh Noémi, a Jobbik Magyarországért Mozgalom politikusa veheti át (ő a mandátumot nem szerzett jelöltek közül a sorban következő első jelölt volt),
  • Karácsony Gergelyét a Párbeszéd Magyarországért politikusa Szabó Rebeka töltheti be és
  • Dobrev Klára mandátumát pedig az LMP-s Bakos Bernadett kapja meg.

Márki-Zay Péter a választás éjszakája után három nappal jelentette be, hogy nem veszi fel a mandátumát, nem ül be a parlamentbe. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere a Facebook-oldalán azt írta: „Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy nem ülök be a parlamentbe – nekem most Vásárhelyen kell megvédenem a vásárhelyi gyerekeket attól, hogy a Fidesz elvigye őket golyófogónak Ukrajnába, köztük négy, még csak nem is katona fiaimat.”

Dobrev Klára már a választás előtt elmondta, hogy nem fog élni a mandátumával. Február elsején jelentette be, hogy a mandátumát nem fogja átvenni, európai parlamenti képviselő marad.

Karácsony Gergely is tisztázta már a választás előtt, hogy a budapesti főpolgármesterséget fogja választani, nem lesz országgyűlési képviselő. Bár február végén még beszélt egy olyan megoldásról is, hogy harminc napig akár országgyűlési képviselő (is) lenne a választások után, és ezt az időszakot kihasználva nyújtaná be a budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, Magyarország szíve nevű törvényjavaslatot. A jogszabály ugyanis 30 napot ad az összeférhetetlenség megszüntetésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!