Márki-Zay Péter nem veszi fel a mandátumát, nem ül be a parlamentbe

2022. április 6. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter bejelentette, hogy a választási vereség után nem veszi fel a parlamenti mandátumát, és nem lesz országgyűlési képviselő a következő négy évben. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere a Facebook-oldalán azt írta: „Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy nem ülök be a parlamentbe – nekem most Vásárhelyen kell megvédenem a vásárhelyi gyerekeket attól, hogy a Fidesz elvigye őket golyófogónak Ukrajnába, köztük négy, még csak nem is katona fiaimat.” Erre már utalt hétfőn, amikor a Telexnek arról beszélt, hogy Hódmezővásárhelyre akar fókuszálni.

Márki-Zay azt írta, a választók jelentős részét teljesen félretájékoztatta az egyoldalú, hazug propagandagépezet. „Védtelenek voltak a Fidesz hazugságaival szemben, tényleg elhitték, hogy a sorkatonaságba szerelmes, még a kórházakba is katonákat küldő Orbán a béke garanciája, az ellenzék pedig ki sem képzett fiatalokat küldene meghalni Ukrajnába. (…)

Ebben a helyzetben még a látszatát sem szeretném fenntartani annak, hogy Magyarország egy parlamentáris demokrácia, ahol a parlamentben az ellenzék bármit is elérhet, ezért nem ülök be a listavezetőként megszerzett helyemre.

Az átjelentkezett szavazókkal együtt valószínűleg megfordul Lázár János néhány szavazatos előnye a városon belül az ő javára (erre számít), de Hódmezővásárhely polgármestereként így is az a legfontosabb feladatom most, hogy szeretett városom bizalmát megerősítsem, megőrizzem a korrupció- és politikamentes városvezetést, a felelős gazdálkodást, és teljesítsem ígéreteim fennmaradó részét” – írta bejegyzésében Márki-Zay. Arról nem írt, és a pártoknak kell dönteni, hogy a mandátumát ki kapja.

Márki-Zay azt ígéri, vidéki polgármesterként nem fogja magára hagyni a választáson induló 106 ellenzéki képviselőjelöltet, „ahogy az előválasztás jelöltjeit sem, a 27 ezer szavazatszámlálót, a több százezer fiatalt, a milliós roma közösséget és a kétmillió ellenzékit”. Úgy véli, ebben a rendszerben bebizonyosodott, hogy választásokon nem lehetett leváltani a Fideszt.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje az RTL késő esti Híradójának adott interjút, amelyben bocsánatot kért a választás elvesztése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!