Dobrev Klára: A mandátumomat nem fogom átvenni, európai parlamenti képviselő maradok

2022. február 1. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Bármi is történik a választáson, európai parlamenti képviselő marad Dobrev Klára, akit Márki-Zay Péter arra kért, hogy legyen a második az ellenzéki pártok közös listáján – derült ki a JelenValó legújabb adásában, amelynek a DK politikusa volt a vendége.

A hétfőn felvett beszélgetés során szó volt többek az ellenzéki előválasztásról, a választási kampányról, Márki-Zay Péterről, és a hetedik frakcióról is. Szóba kerültek Dobrev Klára személyét érintő kérdések is, és ahogyan arról részletesen írtunk, a DK politikusa az ellenzéki lista második helyén áll majd Márki-Zay Péter mögött.

-Ön lesz a második a listán, az eldőlt?

-Hivatalos döntést még nem hoztak a párt elnökei, de Márki-Zay Péter erre kért, és én azt mondtam, hogy amennyiben a pártelnökök így döntenek, akkor igen.

A beszélgetés során felmerült az a kérdés is, hogy miért nem indult újra a DK politikusa az Európai Parlament alelnöki mandátumért. “Először is lejárt, kettő pedig, hogy azért sok a dolog itthon, különösen az elkövetkezendő hetekben, hónapokban. Úgyhogy az embernek néha meg kell nézni, hogy mi az ami a legfontosabb” – válaszolta Dobrev, hozzátéve, hogy jobban szeretne a kemény politikára koncentrálni.

Ez azt is jelenti, hogy áprilistól Ön magyar parlamenti képviselő lesz? – kérdezte a riporter.

“A mandátumomat nem fogom átvenni, tehát európai parlamenti képviselő maradok, de hogy mi történik április 4-én, arról beszélgessünk április 4-én.

-válaszolta Dobrev Klára.

Az ellenzéki közös listáról múlt héten egyeztettek a pártok, és már majdnem dűlőre jutottak, hogy nézzen ki az ellenzéki közös lista első 45 pozíciója.

Az ATV szerint így:

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt 8
  • LMP 3 vagy 4.

Ezzel a leosztással csak az MSZP és a Párbeszéd nem ért egyet, az MSZP ugyanis egymaga szeretne annyi helyet, amennyi a Momentumnak van. Abban megállapodtak, hogy az LMP-nek saját frakciója lehet.

Ahogyan arról korábbi elemző cikkünkben írtunk, öt választókerületre lesz érdemes odafigyelni az április 3-i választáson, az ország harmadában igazi ki-ki meccs várható, elemzések szerint 30-35 billegő körzetben dőlhet el a választás. Vannak olyan választókerületek, amelyek jelentősége messze túlmutat egy-egy mandátumon. Ilyen Lázár János és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi küzdelme, de nem véletlenül küldi csatába a Fidesz Navracsics Tibort Tapolcán és Fürjes Balázst a XII. kerületben. Kósa Lajos Debrecent, Hende Csaba Szombathelyet próbálja megtartani a jobboldalnak, nem lesz könnyű feladatuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!