Karácsony a parlamentbe készül, de csak rövid ideig

2022. február 22. – 11:04

Karácsony a parlamentbe készül, de csak rövid ideig

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc napig országgyűlési képviselő (is) lenne a választások után Karácsony Gergely, méghozzá a főpolgármestersége mellett – derült ki az Mfor.hu-nak adott interjújából. Ezt az időszakot kihasználva nyújtaná be a budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, Magyarország szíve nevű törvényjavaslatot.

Karácsony Gergely korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelöltként a közös ellenzéki lista első öt helyének egyikét foglalja majd el, hogy melyiket, arról egyelőre nem született döntés. Ezzel a pozícióval szinte biztos, hogy bekerül a parlamentbe a választások után. Képviselősége azonban nem lehet hosszú életű, mert törvény szerint senki sem lehet egyszerre főpolgármester és országgyűlési képviselő (ugyanez érvényes a polgármesterekre is). A jogszabály 30 napot ad az összeférhetetlenség megszüntetésére, és Karácsony, elmondása szerint ezt „a tiszavirág-életű mandátumot” egy törvényjavaslat benyújtására fogja használni. Azt is hozzátette, hogy a 30 nap után a főpolgármesterséget fogja választani.

A törvényjavaslat egyrészt érintené a közösségi közlekedés rendszerét, vagyis arra tenne javaslatot, hogy az állam, az agglomerációs települések és a fővárosi önkormányzat között milyen legyen a feladatmegosztás és a finanszírozás kiszámítható és fenntartható módja. Azaz a közösségi közlekedés azon logikáját, amelyet ma a BKK képvisel, miszerint a város megrendel szolgáltatásokat részben a saját, részben az állam, részben magántulajdonú cégektől, kiterjesztenék az egész agglomerációra, és a pénzt ennek megfelelően adnák össze. Egységes menetrendre és egységes közlekedési tarifára is szükség van az egész régióban.

Másrészt lesz a törvényjavaslatban egy rész, amely az építési hatósági feladatokban világossá teszi az önkormányzatok kompetenciáját, védené a még be nem épített zöld területeket, csak a kötöttpályás közlekedés közelében engedne intenzívebb beépítést. Harmadrészt indítványozna egy konzultációs testületet, amely az agglomerációs és a budapesti önkormányzatok munkáját hangolná össze, illetve törvénybe emelné a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!