Stummer János elindul Jakab Péterrel szemben a Jobbik elnökségéért

2022. április 22. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Stummer János is elindul a Jobbik elnökségéért – ezt a politikus a Facebook-oldalán jelentette be péntek délután. Néhány órával korábban a párt kihirdette, hogy május 7-én tartják meg tisztújító kongresszusukat, ahol az elnöki poszt mellett az alelnöki és a választmányi elnöki posztokat is meghirdetik.

„Döntöttem. Elnöki szolgálatra jelentkezem a Jobbik tisztújításán. Merjünk változtatni!”

– írta posztjában az Országgyűlésből frissen kiesett jobbikos képviselő, aki a választások után igen kritikusan nyilatkozott a párt elnökéről, Jakab Péterről. Stummer bejelentésével már legalább két jelölt küzdhet meg a harmadik legnagyobb ellenzéki párt elnökségéért.

Ahogy arról beszámoltunk, a Jobbik az idei választás egyik legnagyobb vesztese: míg négy éve még ők voltak a legerősebb ellenzéki párt 26 képviselővel, idén már csak 9 listás képviselőt küldhetnek az Országgyűlésbe – ugyanis egyetlen választókerületben sem tudtak nyerni a jelöltjeik.

Köztük Stummer sem: a korábban billegőnek tekintett Békés megye 1-es számú választókerületben nagyon kikapott a párt emblematikus jelöltje, aki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke is volt. Gyakran szólalt meg a Pegasus-ügyben, de egy évvel ezelőtt azt is állította, hogy titkos alagút épül a Puskás Aréna alatt. Az országos hírnév és minden várakozás ellenére mindössze 39,13 százalékot kapott a békéscsabai körzetben, míg fideszes ellenfele, Herczeg Tamás 49,28 százalékot kapott.

Stummer János a Jobbik 2019. október 23-i megemlékezésén a Corvin közben – Fotó: Mónus Márton / MTI
Stummer János a Jobbik 2019. október 23-i megemlékezésén a Corvin közben – Fotó: Mónus Márton / MTI

„Az eredményben mindannyiunknak megvan a maga felelőssége, a pártelnöknek is – mondta Stummer a választás után. – Amikor a Jobbik történetének legnagyobb krízisét éli át a vártnál sokkal rosszabb választási eredmény miatt, akkor addig nincs helye a másra ujjal mutogatásnak, míg az önreflexió, az önvizsgálat meg nem történik.”

Ezzel nem feltétlen értett egyet a párt elnöke: Jakab Péter a miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert tette felelőssé az eredményért. Erre Stummernek egy agresszív kismalacos vicc jutott az eszébe, majd a Telexnek adott interjújában úgy nyilatkozott:

„Rendkívül olcsó megoldás, ha kijelölünk egyetlen felelőst, akire rá akarjuk húzni a vizes lepedőt. Ezeket az olcsó megoldásokat jó lenne az ellenzéki oldalon is elfelejteni, és felelősen állni ahhoz a kérdéshez, hogy miként sodródhattunk ismételten ebbe a helyzetbe.”

Lapunknak Stummer azt mondta, radikálisan megújítaná a Jobbikot, de akkor még nem döntötte el, hogy elindul-e a pártelnöki posztért. Jakab az interjúra úgy reagált, hogy „nem az a felelős magatartás, ha a vihar kellős közepén elhagyom a kormányrudat, hanem az, ha erősen tartom, végrehajtva a szükséges korrekciókat” – utalva ezzel arra, hogy ő is újraindul a pártelnöki posztért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!