Megnéztük, milyen az ukrajnai menekültek fogadására kialakított tranzitváró

2022. március 21. – 12:19

frissítve

Megnéztük, milyen az ukrajnai menekültek fogadására kialakított tranzitváró
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn megnyitott a BOK „B” csarnokban kialakított központi tranzitváró, ezzel párhuzamosan kiürítették a Keleti és a Nyugati pályaudvart, ahol eddig a civilek és a segélyszervezetek látták el a Budapestre érkező ukrajnai menekülteket a háború kitörése óta eltelt három hétben. A tranzitváró megnyitását pénteken jelentette be a Miniszterelnökség. (Ebben a cikkünkben olvashat arról, hogyan működött eddig a menekültek ellátása Budapesten.)

Próbáltuk megnézni, hogyan néz ki belülről a tranzitváró, de a budapesti kormányhivatal munkatársai kétszer is udvariasan távozásra szólítottak fel minket, így nem fotózhattunk, és a menekültekkel sem beszélhettünk. Azt mondták, hogy a sajtónak kedden biztosítanak bejárási lehetőséget, addig csak a közmédia dolgozhat a helyszínen. Miközben kikísértek minket a tranzitváróból, két tévéstáb vágóképeket készített, és a tranzitváró dolgozóival interjúzott.

A 4200 négyzetméteres fűtött sportcsarnokban melegedőt, orvosi ellátást, internet-hozzáférést, tolmácsszolgáltatást, élelmiszert és vizet, tisztálkodási lehetőséget biztosítanak a menekülteknek. Külön részt kaptak a kisgyermekkel érkező szülők, és akárcsak a Keletiben, itt is saját sarkot kaptak a gyerekek, ahol játszhatnak, tévézhetnek. Idegenrendészeti ügyintézésre is lehetőség van a csarnokban, és MÁV-jegypénztár is működik helyben. A helyszínen dolgozók segítenek a menekülteknek szállást és fuvart szerezni.

Az egyik önkéntes azt mondta nekünk, hogy aludni is lehet a váróban, vannak erre a célra kihelyezett ágyak, matracok. Bár nem volt sok időnk körbe nézni, úgy tűnt, hogy több száz embernek lehet elég hely a csarnokban, sikerült kulturált körülményeket kialakítani.

Reggel 9 óra körül még csak pár menekültet lehetett látni a csarnokban, többségben voltak a rendőrök és a megkülönböztető mellényt viselő önkéntesek. Főleg a nagyobb magyarországi karitatív szervezetek (Ökumenikus Segélyszervezet, Vöröskereszt, Magyar Református Szeretetszolgálat) molinóival találkoztunk, de elvileg a menekültek elszállásolását koordináló Migration Aid és a szervezetektől független civilek is folytathatják a munkájukat a központi tranzitváróban. A tranzitvárótól függetlenül a Migration Aid Madridi úti menekültszállása ugyanúgy működik tovább.

Nagyjából 9 után 20-30 perccel érkezett egy nagyobb, körülbelül 50-60 fős menekült csoport a csarnokhoz, BKK-s busszal hozták őket. Nagyrészt nők, gyerekek és idősek voltak. Mielőtt bemehettek volna a csarnokba, egy tolmács tájékoztatta őket a legfontosabb tudnivalókról: hogyan juthatnak el a reptérre, hol tudnak vonatjegyet venni, stb. A délelőtt folyamán egymás után érkeztek a menekülteket szállító buszok, dél körül egyszerre három parkolt a csarnok hátsó bejáratánál. Nehéz megmondani, hány embert hoztak, mert fehér paravánnal takarták el azt a részt, ahol leszálltak a buszról.

Menekültek a kőbányai vasútállomáson – Fotó: Bődey János / Telex
Menekültek a kőbányai vasútállomáson – Fotó: Bődey János / Telex

A rendszer úgy néz ki, hogy a menekülteket Kőbánya felső vasútállomáson leszállítják a határról érkező vonatról, majd onnan busszal szállítják őket a BOK csarnokhoz. Tehát elvileg a menekültek innentől már nem mennek be a Keletibe vagy a Nyugatiba a vonattal, de ha mégis, akkor a katasztrófavédelem és a rendőrség fogadja és szállítják őket a csarnokhoz. A Segítségnyújtás nevű Facebook-csoport bejegyzése szerint a pályaudvarokon ezentúl nem lesz szervezett ételosztás, mindenfajta ellátás, szolgáltatás a központi helyszínen összpontosul majd. A segélyszervezetek váltott műszakban dolgoznak majd, így a váró 0–24 nyitva lesz.

Reggel 8 óra körül érkezett az első csoport a kőbányai vasútállomásra, akiket már közvetlenül a tranzitváróba vittek. Körülbelül ötvenen érkeztek a Bécsbe tartó vonattal, és a csomagjaikkal együtt le is szálltak. Ebből volt némi kavarodás, mert nem volt tiszta, hogy akinek Bécsig szól a jegye, az fennmaradhat-e a vonaton, vagy annak is le kell szállnia. A helyzetet bonyolította, hogy nem volt tolmács a helyszínen, így a rendőrök jobb híján minket kértek meg, hogy fordítsunk a menekülteknek. Végül a menekültek többsége visszaszállt a bécsi vonatra, csak 10-15-en ültek a csarnokhoz tartó buszon.

Március 20-ig 312 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, csak vasárnap 1871 ember jött Budapestre. A kormány becslései szerint akár 900 ezer menekült érkezhet Magyarországra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!