Így néz ki a civilek egy hét alatt csúcsra járatott menekültszállása

Legfontosabb

2022. március 18. – 18:28

frissítve

Így néz ki a civilek egy hét alatt csúcsra járatott menekültszállása
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hét alatt jól szervezett és gyakorlatilag telt házzal működő menekülthostelt csinált a Migration Aid civil csoport abból a Madridi úti, munkásszállónak készült épületből, amelyet múlt pénteken sikerült bérbe venniük. Csütörtök éjjel az új szállás öt emeletének mind a 64 szobája foglalt volt: jellemzően nők és gyerekek pihennek meg itt, mielőtt továbbindulnának távolabbi úti céljaik, nyugat vagy észak felé.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Migration Aid az ukrajnai menekültáradat megindulása után vállalkozott többek között arra, hogy segít pár éjszakára szállást találni a pályaudvarokra érkezőknek. Hetek óta gyűjtik a saját otthonaikban férőhelyet szorító magánemberek felajánlásait, közvetítenek közöttük és a menekülők között, de

világossá vált, hogy nagy szükség van egy olyan helyre, ahol együtt maradhatnak az együtt érkező nagyobb családok, közösségek. A Madridi úti szállás, amely kizárólag önkéntesek fizetetlen munkájával, állami segítség nélkül működik, ilyen.

Az épületet frissen újíttatta fel a tulajdonos, az eredeti terv szerint néhány hónap múlva vették volna használatba munkásszállásként. Ahogy a menekülthostel pénteki sajtóbejárásán elhangzott: az ingatlan frissen felújított mivolta egyszerre előny és hátrány. Egyrészt tiszta, rendezett, újszerű minden a fehér falaktól a makulátlan ajtókig, másrészt viszont hirtelen kellett megoldani egy csomó, a használhatósághoz elengedhetetlen dolgot a wifitől kezdve a szemétszállításon át a fűtésig.

A civilek múlt pénteken vehették birtokba az épületet. A munka óriási takarítással kezdődött. 24 óra alatt olyan állapotba hozták a szállást, hogy estére megérkezhettek az első vendégek. Azóta körülbelül hétszázan fordultak meg itt a hostel menedzsere, a szakmájára nézve egyébként mérnök-informatikus Elődi Marci becslése szerint.

Egy hónapra szóló bérleti szerződést írtak alá egyelőre a tulajdonossal, de a szerződés hosszabbítható, és nem úgy néz ki, hogy a későbbiekben ne lenne szükség erre a szállásra. „Addig csináljunk, amíg kapunk rá támogatást” – mondta az újságíróknak Siewert András, a Migration Aid vezetője. A szállás most 95 százalékban magyarok adományaiból üzemel, de nagy külföldi cégek és alapítványok is érdeklődnek már, hogyan tudnának segíteni. Az állam jelenleg nem vállal semmilyen szerepet a körülbelül 280 férőhelyes szállás működtetésében.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A vendégek a Nyugati és a Keleti pályaudvarról, valamint a záhonyi állomásról érkeznek. Csak úgy az utcáról beesve nem fogadnak senkit, a civilek itt kizárólag olyan menekülőknek tudnak szállást adni, akiket az ő pultjaiknál regisztrálnak a pályaudvarokon.

Az itt tartózkodás további fő szabálya, hogy legfeljebb három éjszakát lehet maradni, és a vendégeknek egyébként meghatározott úti céllal kell rendelkezniük. A cél itt nem a lakhatás, nem a jövő hosszú távú megoldása, hanem hogy az átutazóban lévő szállóvendégek kicsit megpihenhessenek a továbbindulás előtt.

Sokaknak már eleve meg is van a busz-, vonat- vagy repülőjegye, akiknek pedig nincs, azoknak az itt dolgozó önkéntesek segítenek az ügyintézésben. A Migration Aid kedden, csütörtökön és szombaton buszokat is indít Bécs felé. Az utasaikat már várják kinti segítő szervezetek, akikkel a magyar civilek előre egyeztetnek.

A Madridi úti épületben különféle típusú szobák találhatók: vannak kétfősek, öt-hat fősek, de tízfősek is, utóbbiak emeletes ágyakkal. A szobák egy részéhez, körülbelül 25-30-hoz külön fürdő tartozik: ezek a legalkalmasabbak a családok elhelyezésére. Sokan hoztak adományként kiságyakat, így babáknak is van bőven alkalmas fekhely. A szálló tud fogadni korlátozott számban a családjukkal érkező férfiakat, de azokon az emeleteken, ahol közös fürdőszoba van a folyosón, kizárólag nőket és gyerekeket szállásolnak el.

A folyosókon sokfelé kiragasztották több nyelven is az egyszerű, mindössze öt pontból álló házirendet. Az öt főszabály, aminek a betartását kérik a vendégektől: tartsák tiszteletben egymást, tartsák tisztán a környezetüket, felügyeljék a gyerekeiket, tartsák tiszteletben a többiek magánszféráját, és kizárólag felnőttek – vagy felnőttek által felügyelt gyerekek – használják az olyan elektronikai gépeket, mint a mikrók vagy a hajszárítók.

A vendégek többnyire ukránul beszélnek. A kommunikációt – ugyancsak önkéntes – tolmácsok segítik, belőlük éjjel-nappal mindig van a Madridi úton legalább kettő. Egyébként összesen 40-50 önkéntes dolgozik itt. Elődi Marci szerint napközben legalább 20-an szoktak lenni, és éjszaka is legalább 10-en. Kellenek emberek a raktárba, és a hatalmas épületben a takarítás is olyan mennyiségű munkát jelent, hogy nappal körülbelül 10 emberre van szükség van hozzá.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A regisztrációs teremben éjjel-nappal dolgoznak az önkéntesek. Mióta megvan ez a szállás, azóta a pályaudvarokról elsősorban ide irányítják az alvóhelyet kereső menekülteket, másodsorban töltik fel azokat a férőhelyeket, amelyeket egyébként működő normál hotelek, kereskedelmi szállások ajánlottak fel erre a célra, és csak harmadsorban élnek már a menekülők befogadására vállalkozó magánemberek felajánlásaival.

Amiatt, hogy az ide érkezők csak 1–3 éjszakát maradnak, a vendégek folyamatosan cserélődnek, állandó, hatalmas feladat az ágyneműmosás. Ahogy Elődi Marci mondta,

eddig naponta körülbelül egy lakbérnyi pénzt mostak el, de most nagy könnyebbséget jelent egy friss felajánlás, amelynek köszönhetően egy mosoda gondoskodik ezentúl erről.

A Migration Aid a Facebookon folyamatosan kommunikálja a segíteni akaró emberek felé, mikor mire van szükség. Péntek délelőtt épp mindenből volt elég. Az étkező és a raktár most tele van ennivalóval, különféle felszerelésekkel, gondosan felcímkézve, mi micsoda. A polcokat megtöltik a gyógyszerek, női fehérneműk, higiéniai kellékek, papucsok, tartós konzervek, háziállatoknak való holmik a macskaalomtól a kutyaeledelig. A civilek megfigyelése szerint a legkeresettebb ételféleségnek a poharas levesek számítanak, ezért ebből rengeteget felhalmoztak mostanra, a gyerekek pedig a kindertojásnak örülnek a legjobban. A Madridi úti szálláson napi egyszer meleg étel is van, azt a krisnások készítik.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A koronavírus ellen védekezve kézfertőtlenítőket és maszkokat helyeztek ki. Akinek a továbbutazáshoz pcr- vagy antigén tesztre van szüksége, azokból is van bőven, helyben el tudják végezni az ellenőrzést, és egyébként orvosi szobát is működtet pro bono egy magánegészségügyi szolgáltató.

A tárgyi adományokon kívül is rengeteg a felajánlás: vannak például sofőrök, akik fuvarozzák a menekülteket a szállás és a pályaudvarok között, vannak ügyvédek, jogászok, akik a különféle hatósági engedélyeztetési folyamatokban segítenek, a Hintalovon képzett pszichológusokkal gyereksarkot üzemeltet, azon az éjjelen pedig, amikor nem működött a fűtés, nagyon gyorsan felbukkantak a probléma megoldására önként ajánlkozó víz- és gázszerelők.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!