Több iskolában is folytatják ma a sztrájkot a tanárok

2022. március 17. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Ma is sztrájkolnak iskolákban, miután a pedagógus-szakszervezetek szerdától határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdettek meg. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldalán a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumot mutatják be, ahol ma és holnap is munkabeszüntetést tartanak tanárok. Ez volt az az iskola, ami a polgári engedetlenségi mozgalomban is az elsők között vett részt.

Tollner József, az iskola tanára azt mondta: ők háromnapos, „rendes, beleállós sztrájkot” hirdettek, ennek vannak a második napján. Nem mindegyik tanár sztrájkol, de az iskolában csak kevés diák van: van, aki dolgozatot pótol, néhányan pedig azért mennek be, mert egy nemzetközi matematikaversenyben vesznek részt.

A tanári szobában az egyik sztrájkoló pedagógus azt mondta: szendvicseket készítenek, majd elviszik ezeket a Keleti és a Nyugati pályaudvarra az Ukrajnából érkező menekülteknek. A tanár szerint mindenkinek az anyagi lehetőségeitől függ, hogy meddig tud sztrájkolni, és ezt a kormányzat pontosan tudja (a tanárok a sztrájk idejére nem kapják meg a bérüket, több helyen azonban azzal próbálták visszatartani a pedagógusokat, hogy a sztrájk napjára való bérüket vonják el, de ez nem igaz).

Más iskolák is jelezték, hogy több napon át folytatják a sztrájkot. A PDSZ Facebook-oldala szerint „sok-sok száz intézményhez hasonlóan” a budapesti Apáczai Gimnáziumban is sztrájk van ma, és sztrájk lesz holnap is. A Pedagógusok Szakszervezete azt közölte, hogy a Komáromi Jókai Mór Gimnáziumban is munkabeszüntetés van. Debrecenben a Fazekas Mihály Gimnáziumban a Telex tudósítójának azt mondták: aki szerdán nem tudott részt venni a sztrájkban, az majd a következő napokban fog.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint szerdán a tanároknak mindössze 13 százaléka vett részt a sztrájkban. A mintegy 115 ezer állami iskolában dolgozó pedagógust nézve ez kb. 15 ezer embert jelent.

Míg a szakszervezetek még csak most összesítik a tegnapi résztvevők számát, a minisztérium ezt az adatot azokra a nyilvántartásokra alapozza, amelyeket a tankerületek az iskolaigazgatóktól kértek be a sztrájkban részt vevőkről. A PDSZ videójában Tollner József azt mondta: ezek az adatok szerinte messze nem hitelesek, a hozzájuk eljutó információk szerint is jóval többen voltak szerdán.

A sztrájk első napján a Telex kérdésére Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja azt mondta: előzetesen a pedagógusok 38 százaléka, azaz minden eddiginél több résztvevő jelezte a sztrájkhoz való csatlakozását, de ez a szám jelentősen lecsökkenhetett. Több iskolában például az igazgatók tanítás nélküli munkanapot rendeltek el, így a sztrájk érvényét vesztette. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke kérdésünkre azt mondta: voltak iskolák, ahol a fenyegetőzések hatására visszaléptek a munkabeszüntetéstől, de olyanok is, amelyekben épp ezért még többen választották végül a sztrájkot.

Az Illyés Gyula Gimnázium tanára azt mondta, ők semmiképpen nem akarják feladni a tiltakozást, és részt vesznek a Kossuth térre szervezett szombati kockás inges nagygyűlésen is.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete régóta tárgyal a kormánnyal, de követeléseiket nem hallgatták meg. A tanárok fizetése folyamatosan szakad le a többi értelmiségi pályáétól és a nemzetgazdasági átlagkeresettől, nemzetközi összehasonlításban az OECD országai közül a második legrosszabbul fizetett helyen állnak a magyar pedagógusok A miniszterelnök korábban azt mondta: 2023-ban lesz lehetőség nagyobb béremelésre a tanároknál.

Az érdekképviseletek most azt követelik, hogy ne a 2014-es minimálbér szerint határozzák meg az illetményüket. Így a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a garantált illetményüknek további 45 százalékkal kellene emelkednie januártól. Követelik a munkaterheik csökkentését, vagyis azt, hogy 22 órában határozzák meg a kötelező heti óraszámukat. Béremelést akarnak elérni az iskolákban nem tanárként dolgozó alkalmazottaknak is.

A járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány február 11-én egy olyan rendeletet alkotott, ami előírta a sztrájkoló tanároknak az elégséges szolgáltatásokat. Miután az iskolákban ilyenkor is gyerekfelügyeletet kell adni, meg kell tartani az órák felét, a végzősöknek pedig az összes érettségi tantárgy óráját, a szakszervezetek úgy látják: ezzel lényegében láthatatlanná és értelmetlenné teszik a tanárok munkabeszüntetését, azaz kiüresítik a sztrájkjog gyakorlását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!