Ma estére hirdettek meg kormányinfót: Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt az üzemanyag-ellátásról és a benzinárstopról fog beszélni

2022. március 10. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

„Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon”

- ezzel a címmel hirdetett meg a kormány ma, csütörtök este fél tízre kormányinfót, ami leginkább egy rendkívüli sajtótájékoztatónak tűnik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató részvételével. Amiről természetesen közvetíteni fogunk.

Kedden és szerdán több, főleg kisebb magánbenzinkút kényszerült bezárni, vagy jelentősen csökkenteni a kiadott üzemanyag mennyiségét ellátási problémák miatt. Van olyan kút, ahol csak 5 litert lehetett tankolni, van olyan is, amely legközelebb csak március 24-re vár üzemanyagot. Sok nyitva tartó kúton hosszú sorok alakultak ki az ellátási hiánytól való félelem miatt. A nyugati és északi országrészben az osztrák és szlovák üzemanyag-turisták is rontanak a helyzeten. Közben újra emelkednek az árak, péntekről a benzin 640, a dízel 717 forint lenne, ha nem lenne az árstop. Cikkünk a témában>>>

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ATV Egyenes Beszéd című szerda esti műsorában azt mondta, nincs ellátási gond üzemanyagból Magyarországon, legfeljebb lokális logisztikai fennakadások lehetnek. Szerinte nem érdemes sorban állni most, érdemes várni a tankolással a kamionstopig.

Közben szigorít a Shell: legfeljebb 25 ezer forintért lehet tankolni egy alkalommal. Csütörtöktől tranzakciónként legfeljebb 25 ezer forint értékben lehet tankolni a Shell magyarországi, kisnyomású kútoszlopokkal felszerelt töltőállomásain, közölte a társaság a Telex megkeresésére. Az intézkedés százhat (harminc budapesti és hetvenhat vidéki) benzinkutat érint.

A kormány először november 15-én rögzítette 480 forintban a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát a magas infláció miatt, majd február 15-től további három hónapra hosszabbította meg a benzinárstopot. A kutak tehát továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a gázolaj literjét. Február 28-án az üzemanyagok nagykereskedelmi árait is befagyasztották.

Kövess minket Facebookon is!