Tovább folytatódik a polgári engedetlenség, több mint hétezer öregdiák is támogatja a tanárokat

2022. február 24. – 09:07

Tovább folytatódik a polgári engedetlenség, több mint hétezer öregdiák is támogatja a tanárokat
Budapest legerősebb középiskoláinak közös kiállása az Egyetem téren február 23-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön ismét sok pedagógus tagadta meg a munkát, ezzel tiltakozva a kormány február 11-én megjelent rendelete ellen, ami lényegében ellehetetleníti a tanárok sztrájkjogát. Miközben a héten már szülők is kifejezték szolidaritásukat, egyre több iskola öregdiákjai írnak alá támogató nyilatkozatot a pedagógusok mellett. A kormány érdemben nem reagált a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmára.

Ismét sok vidéki iskolában tiltakoztak a pedagógusok csütörtökön: az engedetlenségi akcióban részt vett Szolnokról a Varga Katalin Gimnázium, a Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Verseghy Ferenc Gimnázium, a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Kölcsey Ferenc Gimnázium, továbbá a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskola, a Hatvani Bajza József Gimnázium, a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára is.

Budapestről a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Kosztolányi Dezső Általános Iskola, az Óbudai Gimnázium, a Fekete István Általános Iskola, a BMSZC Bólyai János Műszaki Technikum és Kollégium, a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum, a Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, EGYMI és Kollégium, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, a Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola, a Karinthy Frigyes Gimnázium, a Budapest XXI. Kerületi Karácsony Sándor Általános Iskola, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium és a Budapest I. Kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola több pedagógusa csatlakozott az engedetlenséghez.

Már több mint 7 ezer öregdiák fejezte ki szolidaritását támogató nyilatkozat aláírásával, és a lista folyamatosan bővül. Az OktopolCafé gyűjtése alapján a hétfő óta csatlakozó iskolák között van többek között az Eötvös József Gimnázium, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Berzsenyi Dániel Gimnázium, a budapesti Leövey Klára Gimnázium, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a Kőbányai Szent László Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium és a Lovassy László Gimnázium több száz volt diákja.

A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium 30 tanára nem vette fel a munkát csütörtökön – Fotó: Kölcsey Ferenc Gimnázium
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium 30 tanára nem vette fel a munkát csütörtökön – Fotó: Kölcsey Ferenc Gimnázium
Mi történik ma?

A szolnoki Varga Katalin Gimnázium egyik tanára levelében azt írta, hogy a városban a tiltakozásban részt vevő öt iskola tanárai együtt döntöttek a polgári engedetlenség mellett, a nyilatkozatukat is közösen adták ki. Így összesen az öt szolnoki iskolából 79 tanár nem veszi fel a munkát csütörtökön.

A veszprémi Lovassy László Gimnázium 38 tanára tagadja meg a munkát, további 4 kollégájuk támogatja őket.

A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból kb. 20 tanár nem dolgozik csütörtökön. A Kosztolányi Dezső Általános Iskolából kb. 15 tanár engedetlenkedik. Kiemelték, hogy kicsi iskoláról van szó, főállásban kb. 25 tanár dolgozik az intézményben.

A Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa, Csordás Noémi a Telexnek azt mondta:

„Nagyobb tanári szabadságot, szabadabb tankönyvválasztást, méltóbb fizetést szeretnénk, ezért választottuk mi is a polgári engedetlenséget.”

A tanárok az iskolában ugyanúgy bent lesznek 8-16 óra között, de az óráikat nem tartják meg. Az 58 tanárból 30 vesz részt az engedetlenségben, „de ez nem jelenti, hogy bárki is elégedett lenne a helyzetével” – tette hozzá a 25 éves tanítónő.

Az iskola a kétórás sztrájkban is részt vett, fegyelmit, figyelmeztetést nem kapott utána senki. A résztvevők nevét viszont le kellett adni a tankerületnek, hogy a bérszámfejtésnél figyelembe vegyék az elmaradt munkából adódó bércsökkentést. A tanárok fizetése mellett azt is el szeretnék érni, hogy a pedagógiai asszisztensek fizetése is emelkedjen, valamint, hogy az oltást mellőző tanárok is visszamehessenek dolgozni.

„Beszéltem erről a gyerekekkel is, tulajdonképpen a történelemtanításba is beletartozik, ami történik” – mondta a Telexnek Csordás Noémi.

Az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola 19 pedagógusa tagadja meg a munkát csütörtökön, egész nap nem fognak dolgozni. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 22 pedagógusa él a polgári engedetlenség lehetőségével.

A Fekete István Általános Iskola 23 pedagógusa engedetlenkedik, a BMSZC Bólyai János Műszaki Technikum és Kollégium 14 tanára is ugyanígy tesz, őket 4 pedagógus támogatja.

Lassan két hete zajlik az iskolák polgári engedetlenségi akciója. A szerdáig a tiltakozáshoz csatlakozó iskolákat térképen tüntettük fel.

A kormánnyal közös sztrájkbizottságban tárgyaló két szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a kormány február 11-án meghozott rendelete miatt. A céljuk, hogy az Alkotmánybíróság nyilvánítsa Alaptörvény-ellenesnek és semmisítse meg a tanárok sztrájkjogát ellehetetlenítő kormányrendeletet.

Miért csinálják ezt a tanárok?

Az ügy előzménye, hogy még január 31-én országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, több mint 20 ezer tanár vett részt a kétórás tiltakozáson. A sztrájkot azért kezdeményezte a két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mert nem vezettek eredményre a tárgyalásaik a kormánnyal. Három követelésük volt: béremelés, a munkaterhek csökkentése és az, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen. A bíróság első fokon jóváhagyta a sztrájkot, de az Emmi többször is felszólította a tanárokat, hogy annak megtartása törvénytelen, mert nincs jogerős bírósági döntés róla. A tárca emellett baloldali politikai akciónak nevezte a munkabeszüntetést. Végül a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is kimondta, hogy a tanárok sztrájkja jogellenes volt.

A szakszervezetek március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek az iskolákban. Erre válaszul egy február 11-én, pénteken megjelent kormányrendeletben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva előírták az elégséges szolgáltatásokat. Eszerint gyermekfelügyeletet kell adni minden, sztrájkkal érintett iskolában, az órák felét meg kell tartani, az érettségizőknek pedig az összes szakórát meg kell tartani. Ez a tanárok szerint lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkot, és ellehetetleníti alapvető jogukat, a sztrájkjogot.

A múlt heti szerdai kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta: a kormány megérti a pedagógusok problémáit, szívesen tárgyalnak velük a béremelésről, de azt kérik, hogy tartsák be a jogszabályokat. A miniszter szerint a polgári engedetlenség, amit már több iskolában is elkezdtek a tanárok, nem a megfelelő eszköz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!