Parlamenti vizsgálóbizottsággal tárná fel az ellenzék a Völner-ügy részleteit, szerintük magasra nyúlhatnak a szálak

2022. február 20. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki összefogás pártjai országgyűlési választóbizottság felállítását kezdeményezik a Völner-Schadl ügyben – jelentették be a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum politikusai vasárnap a Facebookon. Az ötlet már korábban is felmerült, december elején Z. Kárpát Dániel jobbikos politikus beszélt az ATV-ben a vizsgálóbizottságról, mint lehetőségről, akkor azonban nem lett belőle semmi.

A vasárnapi videón Gelencsér Ferenc, a Momentum politikusa azt mondta, az utóbbi időszak legnagyobb kormányzati korrupciós ügyére derült fény, amikor kiderült, hogy Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára „rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forint közötti összeget vet át kenőpénzként a Magyar Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől”. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, az ellenzék Budapest 15. számú választókerületi közös képviselőjelöltje elmondta, a testületnek vizsgálnia kell az Emberi Erőforrások Minisztériumának szerepét is az ügyben.

Konczer Erik (DK), Komárom-Esztergom megye 1. számú választókerületének közös ellenzéki jelöltje szerint „a fideszesek mossák egymás kezeit”, miközben a tisztességes többségnek azt mondják, hogy „nincs itt semmi látnivaló”. Arról beszélt, a vizsgálóbizottság révén meg akarják tudni, „meddig érnek el a szálak”, és mi a szerepe ebben az ügyben Varga Juditnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalnak vagy éppen Orbán Viktornak.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese (aki Budapest 4. számú választókerületében indul áprilisban) azt mondta, a „magyar embereknek éppen abból van elegük, hogy a fideszes kiváltságosok mindent következmények nélkül megtehetnek”. Szerinte ahol egy államtitkár „feláldozható gyalog egy sakktáblán, ott a szálak miniszterekig, sőt akár a miniszterelnökig nyúlnak”.

A Völner-Schadl ügyben alakult már egy fővárosi vizsgálóbizottság, ami az eset ingatlaneladással kapcsolatos szálait próbálja felderíteni. A feltételezés szerint áron alul jutott lakásokhoz, üzlethelyiségekhez a pár év alatt kész ingatlanbirodalmat felépítő Schadl Györgyhöz értékes V. és VII. kerületi ingatlanok. A fideszes vezetésű V. kerületben külön nem vizsgálódnak az ügyben, ugyanis ott leszavazta a bizottság felállítását a képviselőtestület.

Az ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó. Völner lemondott államtitkári posztjáról, majd felfüggesztették a mentelmi jogát és önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen, de a parlamentben továbbra is dolgozik. Az ügyről elég sok információval rendelkezik a nyilvánosság a sajtóba kiszivárgott nyomozati anyagok révén – összes cikkünk a fejleményekről itt olvasható –, de több kérdésre továbbra sincs megnyugtató válasz.

Vizsgálóbizottságok létrehozását a képviselők minimum ötöde kezdeményezheti, létrejöttükről az országgyűlés szavaz. A parlamenti szabályok alapján ugyankkor a vizsgálóbizottságok működése „nem terjedhet ki a olyan ügy megvizsgálására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya”, ami kérdésessé teszi a szóban forgó ötlet életképességét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!