Trollok háborújává alakul a lájkbajnokság

2022. február 20. – 17:28

Trollok háborújává alakul a lájkbajnokság
Kép: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ha vasárnap, akkor lájkbajnokság a Telexen! Ha hiszik, ha nem, már 65. alkalommal jelentkezik sorozatunk, amiben a hazai politikusok és a hozzájuk kapcsolódó, mindenféle szürkezónás politikai szereplő közösségi médiás aktivitását és népszerűségét elemezzük.

Nevezetes héten vagyunk túl, ugyanis hivatalosan is elkezdődött a 2022-es választás előtti kampányidőszak. Amiről persze mindenki tudja, hogy a világ vicce, hiszen a kampány már rég zajlik, sőt, talán soha nem is állt le igazán. Bár politikai választási műsorunk első epizódjában az volt az elemzői konszenzus, hogy egyelőre elég lagymatag a mostani kampány, a Facebook kommunikációs terében inkább valami olyasmi látszik, mintha valaki elcsórta volna Vasember páncéljából a mini fúziós reaktort, és ceruzaelem helyett azzal üzemeltetné a közismert gyerekjátékot, a cintányércsapkodó majom Jolly Chimpet. Térjünk a lényegre, jöjjön a szokásos toplistánk, ennyi lájkot gyűjtöttek a héten a politikusaink:

Heti interakciók
1.Orbán Viktor535 000
2.Márki-Zay Péter273 000
3.Szijjártó Péter226 000
4.Varga Judit212 000
5.Zsigmond Barna Pál212 000
6.Dúró Dóra157 000
7.Jakab Péter131 000
8.Hadházy Ákos131 000
9.Varga Mihály102 000
10.Szabó Tímea101 000
11.Németh Zsolt95 000
12.Jámbor András86 000
13.Ujhelyi István82 000
14.Aradszki András70 000
15.Potápi Árpád68 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a február 11. és 18. péntek reggel 9:01-től péntek reggel 9:01-ig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Dőlnek a rekordok

A top15 mezőnye összesen 2,55 millió lájkot termelt a héten, ez óriási rekord, az eddigi csúcs 2,25 millió volt tavaly szeptember végén, amikor beindult az ellenzéki előválasztás, amit a Fidesz irdatlan hangerejű gyurcsányozással próbált elnyomni a közbeszédben, és az egész hangzavar közepébe még Orbán is bedobott pár unokás fotót. De rekord az a 68 ezer lájk is, ami a toplista utolsó helyéhez kellett – volt idő, amikor ennyivel a dobogóra is fel lehetett kerülni. Olyan se volt még, hogy öten jussanak heti 200 ezer lájk fölé (négy is csak két alkalommal, a tavalyi foci Eb alatt). Megdöntötte a saját eddigi rekordját Márki-Zay Péter, Zsigmond Barna, Varga Mihály, és Németh Zsolt, és egy ideig úgy nézett ki, veszélyben lehet az az abszolút Lájkbajnokság-csúcs is, de Orbán végül 535 ezernél állt meg, nagyjából egy unokás fotó távolságra a tavaly őszi 582 ezres rekordjától. Mindenesetre ez eddig az év legmagasabb heti eredménye, bár valami azt súgja, legkésőbb április elején mindenképpen meg fog még ez dőlni.

Látványosan gyengélkedik Karácsony Gergely, aki most még a top15-ből is kiesett, illetve Jakab Péter, akitől 130 ezer lájk egy héten mostanában átlagosnak számít, de nagyon halvány a tavalyi önmagához képest. A túloldalról hiányzik Novák Katalin, akit a köztársasági elnöknek jelölése óta pihentetnek, illetve a gyurcsányozás fekete öves bajnoka, Kocsis Máté.

Trollok harca

Pár hete megfigyelhetjük már a jelenséget, hogy a rajongók (és persze az őrületes tempóban kommentelő politikustársak) mellett egyre komolyabb trollaktivitás bontakozik ki a politikusok posztjai alatt. Ennek egyik megnyilvánulása a végeláthatatlan, és roppant lehangoló kommentkarate, a másik a nevetős emoji használata nem viccesnek szánt posztokon. Végignéztük a hét 30 legtöbb „haha” reakciót kapott posztját, elég beszédes az eredmény:

  • 24 kiröhögött fideszes
  • 2 kiröhögött ellenzéki
  • 4 poszt, amit eredetileg is viccesnek szánt a szerzője (Ujhelyi István, Donáth Anna, és kétszer Szabó Tímea)

Vagyis 87 százalékban egyáltalán nem vicces posztok, hanem jellemzően fideszes sikerpropaganda, illetve elszórva ellenzéki kormányváltási ígérgetések ingerelték kajacra a Facebook népét. Amiből lehet arra is következtetni, hogy a humor kihalóban van, vagy arra, hogy az embereknek kezd annyira tele lenni a hócipőjük a politikával, hogy kínjukban csak röhögnek rajta. Ha utóbbi a nyerő tipp, van egy rossz hírünk: még másfél hónapig biztosan ugyanez lesz.

A legjobban körberöhögött politikus egyébként Orbán Viktor (8 poszt a top30-ban), aztán Zsigmond Barna (6), Hollik István (5), Varga Judit (3), és végül 1-1 poszttal Varga Mihály, Dömötör Csaba, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter.

Igazán figyelemre méltó Hollik István teljesítménye, aki ilyen rásegítéssel (hiszen a nevető emojik is a reakciók számát gyarapítják és az elérést növelik) sem tudott felkerülni a toplistára, illetve irónia nélkül Szijjártó Péteré, akinek úgy tűnik, a trollok is elismerik annyira a facebookos munkásságát, hogy nem állják körbe kiröhögni.

További random megfigyelések a hétről

  • Egy kicsit még a trollaktivitásnál maradva: megismétlődött a két héttel ezelőtti Orbán-MZP kommentpárbaj, ezúttal Gyurcsány jelent meg Orbán kommentelői között egy gyurcsányozós poszt alatt visszaszólni. A lájkok száma péntek reggel 18 ezer volt a poszton, és 19 ezer Gyurcsány hozzászólásán.
  • Varga Mihály egészen új frontot nyitott a lájkvadászatban. Hölgyeim és uraim, Magyarország pénzügyminisztere az égig érő infláció, és a hatósági árbefagyasztásokkal sújtott kereskedelmi szektor között:
  • Zsigmond Barna továbbra is óriásit megy, bár a Facebookja továbbra is leginkább Orbán rajongói oldalnak tekinthető (kb. másfélszer annyi fotót tesz fel a miniszterelnökről, mint saját magáról). Kedvenc posztunk a hétről: „Tavaszi szél vizet áraszt / Magyar ember Fideszt választ.”
  • Orbán óriási kampányolásban van, ami meg is látszik a számain, de mégis, valahogy személytelennek, muszájból zsúfoltra pakolt futószalagnak tűnik a Facebook-fala. Tőmondatok, sablonszövegek, ugyanazok a klisék újra meg újra. Az évértékelő beszédén látszott, hogy élvezi, a facebookos jelenlétével kapcsolatban nem hogy ez nem merül fel, de az se, hogy bármi köze lenne hozzá, és nem egy külön stáb csinálná.
  • Nagyon érdekesen alakul a követőtáborok növekedése. A legtöbb új követőt Márki-Zay Péter húzta be a héten (3700), aztán Szijjártó Péter (2600), Hadházy Ákos (2300), és ezer fölött termelt még Orbán, Dúró Dóra, Varga Mihály, Szentkirályi Alexandra, illetve egészen indokolatlan módon Deutsch Tamás. A lista túlsó végén Jakab Péter (40 új követő) és Karácsony Gergely (mínusz 70).
  • A legaktívabb követőtábort az interakciós ráta nevű mérőszámmal tudjuk megtalálni, ami azt mutatja, hogy a követők hány százaléka reagál átlagosan egy-egy posztra. Egészen kimagasló, 12%-os adattal Baranyi Krisztina vezeti ezt a listát a héten, 8% fölött van még Zsigmond Barna, Hollik István (persze náluk láttuk, hogy ezek jó része troll), Czeglédy Csaba és Jámbor András. A lista végén, 1% alatti adattal Novák Előd, Szél Bernadett, Stummer János, Gulyás Gergely, Mesterházy Attila, Z. Kárpát Dániel, Karácsony Gergely

Come on, come on, love me for the money

289 forintos hatósági árral számolva nagyjából 157 ezer kiló csirke far-hát árát hirdette el a Megafon a héten, reméljük nem kellett azért megvonni a szájuktól a falatot emiatt a kormánybarát Facebook-harcosokat finanszírozó patrióta érzelmű magánembereknek. A héten a kormányközeli médiamamut Mediaworks költéseit is összesítettük (ahogy egyébként az ellenzéki propagandahálózat Ezalényegét is). Látványosan beleerősített a költekezésbe a Gattyán-féle Megoldás mozgalom, és új szereplőként köszönthetjük az Ez Van nevű oldalt a kormányellenes propaganda csapatában. Amit egyébként elég nehéz megtalálni, mert mindössze ezer követője van, és létezik egy 80 ezer követős, rém primitív viccoldal is ugyanezenezen a néven. Akárhogy is, a propaganda-verzió 8 milliót hirdetett el eddig, ennek a felét ezen a héten – és egyébként pár kattintásból kiderül, hogy annyira nem is új versenyző, ugyanaz a cég áll mögötte, ami az Ezalényeg-hálózatot üzemelteti.

És ha már itt tartunk, a héten fogtunk egy igazi csiszolatlan gyémántot is, a neve Lényeglátók, és pont ugyanazt ígéri, mint a Megfon, csak a túlsó oldalról: te, rendszer ellen hősiesen küzdő hős internetlovag, gyere közénk, küzdj az elnyomás ellen, mi majd felerősítjük a hangodat pénzzel. Egyelőre egymilliót dobtak be toborzásra, és hogy, hogy nem, ez is az Ezalényeg-birodalomból nőtt ki. Mindenesetre a 76 követő nem egészen arra utal, hogy elsöprő igény mutatkozna a dologra, de az egész jól illik a heti, trollháborús tematikába.

Hirdetésre költött pénz
1.Megafon45 400 000
2.Mediaworks16 000 000
3.Fidesz10 700 000
4.Megoldás mozgalom9 000 000
5.Erősítő.hu6 000 000
6.Ezalényeg.hu5 100 000
7.Ez Van4 400 000
8.Aktuális4 100 000
9.Röviden.info3 600 000
10.Magyarország kormánya3 100 000

A politikusokra szűkített lista érdekessége, hogy a vizsgált időszak már belelógott a hivatalos kampányba, és az Állami Számvevőszék állásfoglalása szerint a facebookos reklámköltésekre is érvényesek a kampányköltések hivatalos korlátai. Meglátjuk, ki mennyire veszi ezt majd komolyan.

Hirdetésre költött pénz
1.Márki-Zay Péter19 300 000
2.Orbán Viktor3 500 000
3.Dúró Dóra1 800 000
4.Tuzson Bence1 700 000
5.Kocsis Máté1 100 000
6.Szentkirályi Alexandra1 100 000
7.Menczer Tamás1 100 000
8.Hollik István1 000 000
9.Zsigmond Barna Pál700 000
10.Kiss János700 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a február 10. és 16. közti időszak költéseit mutatják.)

A kormányt támogató üzenetek hirdetéseire egyébként nagyjából 110 millió ment el a héten, az ellenzéknél 50 millió körül áll a számláló.

A végén van vége

A hét legnépszerűbb posztjai között egyáltalán nem meglepő, sőt, a toplista számai után szinte törvényszerű, hogy Orbán arat, újra megvan neki az ötből öt. Annál érdekesebb a legsikeresebb posztokból visszatükröződő tematika, és most nem arra gondolunk, hogy a dolgok általában nem az elejükön, és nem is a közepükön szoktak véget érni.

  • Orbán Liu Shaoang olimpiai aranyához gratulál, a gyorskorcsolyázó bajnok migráns hátteréről azzal a nehezen vitatható bölcsességgel elterelve a figyelmet, hogy „Mindig a végén van vége” – 55 ezer interakció
  • Orbán az orosz-ukrán helyzetről, „A háború elkerülése mindannyiunk érdeke!” – 42 ezer
  • Orbán évértékelő beszédének elő streamje – 42 ezer
  • Orbán a „nyergeljetek!” felszólítással bejelenti, hogy elkezdődött a kampány
  • Pontosan ugyanez, csak egy másik fotóval, pár órával korábbról

Észrevettük a disszonanciát? A háborús metaforákat és verbális katonáskodást imádó miniszterelnök, akinél a világ évek óta harcostársakból, ellenségekből, ütközetekből, seregekből, csatákból, hadicselekből, portyázásból és hasonlókból áll, hirtelen elkezdett arról beszélni egy valódi háború árnyékában, hogy azért mégis csak a béke lenne a legjobb. Ennek a mondanivalónak négy posztot is szentelt két nap alatt. És ezalatt pont ugyanennyiszer adta ki az új, nem annyira békehimnuszba illő jelszót („nyergeljetek!”).

Emotikonográfia

Az egyes reakciótípusokból a héten legtöbbet behúzott, vagyis a különféle érzelmeket legjobban megmozgató posztok következnek.

  • A legtöbb megosztás: Hadházy posztja a milliárdos villáról, amit az MNB alapítványa vett kutatóközpontnak, aztán Matolcsy fia lakott ott
  • A legtöbb komment: Orbán évértékelőjének élő közvetítése
  • A legtöbb mérges emoji: Hadházy, „Erdélyben két héten keresztül szavazhatnak reggel hattól este tízig. Ha jól szavaznak, Tiborcz üzlettársa milliárdokat kaphat”
  • A legtöbb meglepett emoji: Hadházy bemutat egy balatonlellei villát, ami papíron pince, és mellékesen a helyi fideszes képviselőé
  • A legtöbb szomorú emoji: Jakab Péter videója elkeseredett, panaszkodó emberekkel
  • A legtöbb szívecske: Orbán, Liu Shaoang, olimpiai arany, a végén van vége
  • A legtöbb nevető emoji: Orbán gyurcsányozik (alatta kommentben Gyurcsány orbánozik)

A nevetős reakciókat fentebb már kitárgyaltuk, viszont vegyük észre, milyen jól teljesít úgy általában ebben a bekezdésben Hadházy Ákos. Aki egyébként tartja, sőt felül is múlja a nagy toplistán a szokásos, 100 ezer lájk körüli teljesítményét, de míg ez békeidőben simán dobogóközeli helyezésre elég, mostanában csak a középmezőnyre. És ha már Hadházynál tartunk, térjünk is át az ő igazi hazai pályájára:

A legtöbb megosztás

A megosztásoknak azért szentelünk külön toplistát, mert ez a legértékesebb reakció, ez jelzi a legnagyobb elköteleződést, és ez segíti legjobban az üzenet terjedését, az adott politikus elérésének növelését. A lista nagyjából a szokásos képet mutatja, Hadházy úgy uralkodik itt, mint Orbán az összetett versenyben. Most két fideszes jutott a top10-be, ami egész jó eredménynek számít tőlük. A nagy toplistán 200 ezres számokkal vitézkedő Varga Judit és Zsigmond Barna itt sehol sincs, ami arra utal, hogy a lájkjaik „üresek”, a követőik inkább a celebkedést vagy az Orbán-rajongást díjazzák bennük, mint a konkrét politikai üzeneteiket. (Hiszen ha azokat díjaznák, megosztanák őket.)

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos30 200
2.Márki-Zay Péter19 000
3.Jakab Péter15 400
4.Orbán Viktor14 200
5.Szabó Tímea11 700
6.Ujhelyi István11 500
7.Dúró Dóra10 800
8.Mesterházy Attila10 400
9.Szijjártó Péter9 500
10.Jámbor András6 800

Ja, volt ám aláírásgyűjtés is

A virális posztok toplistája mostanában az ellenzéki politikusok terepe, itt tűnnek fel olyan témákkal, amit egyébként a fideszes kommunikációs úthenger laposra tapos. A héten is nagyjából ez a helyzet.

  1. Szabó Szabolcs bejelenti, hogy megvan a jelöltséghez szükséges 500 aláírása – 32,5x szorzó
  2. Orosz Anna bejelenti ugyanezt – 24,7x
  3. Harrach Péter azt fejtegeti, hogy „A katolikus tanítás egyértelmű, a házasságot a Szentírás alapján egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatának tartja és a szentségek közé sorolja.” – 24,2x
  4. Fekete-Győr András egyszerre Gandalfot és Orbánt is elferdítve idézi, „Jöttünkre 49 nap múlva középről, baloldalról, és jobboldalról számítsatok.” – 20,5x
  5. Tordai Bence kiáll egykori gimnáziumának sztrájkoló tanárai mellett – 18,4x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak)

Érdekesség, hogy az utóbbi időben itt sokat szerepelt Novák Előd most nem jutott a top5-be, pedig egyre hangosabban tolja az oltásellenes tartalmakat, amik általában a sikert hozzák neki.

Instagram

Hatodik hete változatlan az instagramos dobogó állása, és mivel az élboly tagjai között is utcahossznyiak a különbségek, nem túl valószínű, hogy a közeljövőben itt komoly változások lesznek. Új versenyző a toplistán Lázár János (a facebookos listán is sokáig versenyben volt, az utolsó napokban maradt csak le), Németh Szilárd pedig egy teljes hetet kihúzott kajás poszt nélkül, de így jutott a hétre igazi gyöngyszem, ez a fenyegető aurájú „Felkeressük önöket!” instant klasszikus. Egyébként, ahogy a többi listánál is, csak várjuk, hogy történjen végre valami váratlan, dobja le valaki a kampány-atombombát.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor82 500
2.Márki-Zay Péter34 400
3.Varga Judit14 800
4.Szijjártó Péter9 800
5.Hadházy Ákos8 800
6.Szentkirályi Alexandra7 000
7.Jakab Péter6 400
8.Nagy István4 800
9.Lázár János4 400
10.Németh Szilárd3 900

The night is dark and full of terrors

A propagandavilág párhuzamos univerzumáról csak néhány kósza gondolat:

  • Egészen bámulatos, ahogy a Nyugati Fény képszerkesztői minden fideszes politikusról képesek a lehető legelőnytelenebb, karikatúraszerű, pislogó-fintorgó képkockát megtalálni, és azzal illusztrálni bármilyen róluk szóló hírt
  • Tanulságos a Vadhajtások legnépszerűbb posztjait végigpörgetni: az öt legtöbb lájkot kapott bejegyzésből négy Putyint fényezi és/vagy Bident gyalázza
  • Még egy szinttel mélyebbre az abszurd humorban: már a propagandaoldalakat is hamisítják. A toplistánkra jó pár hét után visszatérő Ellenszélnek létezik egy ugyanilyen nevű klónja a másik oldalon is, Szél Bernadett karaktergyilkolására specializálva
  • Érdekes érzés lehet 45 millió forintos hirdetési számla kicsengetése után kikapni a Nyugati Fénytől.
Heti interakciók
1.Nyugati Fény225 000
2.Deák Dániel (Megafon)218 000
3.Vadhajtások206 000
4.Bohár Dániel (Megafon)160 000
5.Gond-olkodó106 000
6.Rákay Philip (Megafon)98 000
7.Elemi.hu81 000
8.Patrióta Európa75 000
9.Számok68 000
10.Ellenszél66 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Jövő vasárnap újra találkozunk, most pedig kiderül, hogy már megint Orbán Viktornak volt igaza: ennek a cikknek is a végén lett vége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!