A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint elképesztő az a cinizmus, amit a minisztériumi tárgyaláson tapasztaltak

2022. február 17. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Még soha ilyen rossz hangulatú tárgyalásunk nem volt” – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerda délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az Mfor.hu beszámolója szerint az Emmi az elégséges szolgáltatás megtárgyalására hívta a sztrájkra készülő pedagógusokat képviselő szakszervezetek vezetőit. Szabó a tárgyalás után azt mondta, „elképesztő az a cinizmus, amit tapasztaltak”, és hozzátette, hogy az egyeztetésen kellett megtudniuk, hogy a múlt pénteken megjelent rendelet „maga az elégséges szolgáltatás”. Ez a kormányrendelet azt mondja ki, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell.

Szabó kijelentette, hogy a március 16-ra beharangozott sztrájkot megtartják. „Az alkotmányos jogunkat sérti az egész történet, amely bőven elég ok arra, hogy március 16-án összekapaszkodjunk, hiszen minden változatlan, kis előrelépés sincs” – mondta a PSZ elnöke.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) országos választmányának tagja azt mondta, a béremelés és a munkaterhelés ügyében sem történt előrelépés a mostani tárgyaláson. Többek között azt szeretnék elérni, hogy 22 óra legyen a maximális óraszám a pedagógus munkakörben dolgozóknak. A szakszervezeti vezetők úgy távoztak a minisztériumból, hogy nem kaptak időpontot a következő egyeztetésre.

A szerdai kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta, a kormány megérti a pedagógusok problémáit, szívesen tárgyalnak velük a béremelésről, de azt kérik, hogy tartsák be a jogszabályokat. A miniszter szerint a polgári engedetlenség, amit már több iskolában is elkezdtek a tanárok, nem megfelelő eszköz.

A múlt pénteken hozott rendelet azután született, hogy január 31-én országszerte sztrájkoltak a pedagógusok, a kétórás, figyelmeztető demonstráción több mint húszezren vettek részt. Az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a sztrájkot, fellebbezett is a jóváhagyó bírósági ítélet ellen, a minisztérium szerint a baloldal műve a tiltakozás. A Fővárosi Ítélőtábla február 10-én jogerősen kimondta, hogy jogellenes volt a sztrájk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!