Szijjártó szerint Orbán jégtörő békemissziója után egymásnak adják a kilincset nyugati politikusok Moszkvában

2022. február 08. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor jégtörő akciója sikeres volt, azóta nyugati politikusok egymásnak adják a kilincset, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter. Pár napja még arról beszélt, Magyarországnak nem kell közvetítenie az orosz–ukrán válságban.

Friss videójában a miniszter úgy vélekedett, Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna erős és stabil állam legyen, de abban is érdekeltek vagyunk, hogy Ukrajna fejezze be a magyarellenes politikáját.

Mint mondta, a magyarok emlékeznek a hidegháborús időszakra, és nem akarjuk, hogy a hidegháborús pszichózis visszatérjen a térségbe. „Ezért arra kérjük a szövetségeseinket, hogy folytassák a párbeszédet” – mondta. Szerinte Orbán Viktor találkozója eredményes „békemisszió” volt Putyin orosz elnökkel Moszkvában, ezután Macron francia elnök is az orosz fővárosba látogatott, és a brit külügyminiszter, valamint a brit hadügyminiszter is Moszkvába megy, és a német kancellár is Oroszországba látogathat – sorolta. Örülünk ennek a hullámnak, „örülünk, hogy miniszterelnök úr jégtörő akciója sikerrel járt, és most európai vezetők szinte egymásnak adják a Kreml kilincsét” – mondta.

Pár napja még arról beszélt, Magyarországnak nem kell közvetítenie az orosz–ukrán válságban. A miniszter az Iszvesztyija orosz hírcsatornának adott interjújában úgy vélte, nincs szükség magyar közvetítésre a helyzetben, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök egyaránt kétszer tárgyalt a napokban Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel. Emellett információi szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel tárgyal – mondta akkor.

Orbán Viktor keddi moszkvai látogatásán is szóba került az orosz-ukrán válság. A szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában pedig ő is jégtörőhöz hasonlította Magyarországot.

Kollégáink, Nyilas Gergely és Huszti István Ukrajnában vannak. Kijevben beszéltek az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is. A példátlanul nagy orosz csapatmozgások ellenére Ukrajna nem tart egy általános inváziótól. Kijev szerint az ország ezt elsősorban a megerősített haderejének és a nyugati kiállásnak köszönheti, de hangsúlyozza, hogy a támadás veszélye nem múlt el. A Kreml közben több fronton játszik: a folyamatos nyomásgyakorlás mellett Belaruszban is megerősítette jelenlétét, ami a Kreml által kontrollált minszki hatalomváltás kezdetét is jelentheti. Kollégáink legújabb helyszíni riportját az ukrajnai Harkovból itt olvashatja.

A külföldi útjaink, helyszíni riportjaink is az olvasóink támogatásából valósulnak meg. Ha fontos önnek is, hogy elsőkézből, hitelesen tájékozódhasson, támogassa a munkánkat!

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom