A Megafon három pert is indított a Telex ellen, de mindegyiket megnyertük első fokon

Legfontosabb

2022. február 8. – 13:45

A Megafon három pert is indított a Telex ellen, de mindegyiket megnyertük első fokon
Fotó: Varga Judit / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadszor is a Telex javára döntött keddi ítéletében a Fővárosi Törvényszék, első fokon ismét elutasították a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. keresetét. Három írásunk miatt is beperelte lapunkat a kormánypárti üzeneteket közvetítő szervezet; azt, amelyben kedden döntés született, a Lájkbajnokság sorozatunk egyik cikke miatt indították. Azért pereltek, hogy írjuk ki, szerintük nem közpénzből működnek, a bíróság viszont most is kimondta, lapunknak nem kell helyreigazítást közölnie.

A keddi ítélet indoklásában a bíróság hangsúlyozta, hogy a kifogásolt írásunkat azzal a novemberi alapcikkünkkel együtt lehet értelmezni, amire a szövegben is hivatkoztunk. Ebben a korábbi tényfeltáró anyagunkban a kormánypárti Alapjogokért Központról írtunk, amelynek működéséhez eddig több mint kétmilliárd forinttal járultak hozzá a magyar adófizetők. Annak jártunk utána, hogyan kapcsolódik össze az Orbán-kormány és az annak üzeneteit felerősítő, jól felépített influenszerhálózat, és hogy juthat-e vajon közpénz a pártalapítványon és más alapítványon keresztül a szervezethez.

Friss ítéletében azt is kimondta a törvényszék, valós tényekből levont okszerű következtetésként, véleményként írtunk arról, hogy a Megafonba akár közpénz is juthatott. A Megafon korábban azt állította, magánadományokból működik. Keddi ítéletében a bíróság ismét nyomatékosította, hogy a közpénzt hétköznapi értelmében használhatja a sajtó, amikor azt vizsgálja, hogy az eredetileg állami vagy uniós forrásból származó pénz különböző útvonalakon hova vándorol. És ismét hivatkozott arra a bíróság, hogy emiatt kiemelt közügyről van szó.

Tehát ahogy most, a korábbi két alkalommal is a Telex javára döntött a bíróság. A Megafon által lapunk ellen indított perek közül elsőként két héttel ezelőtt született bírósági döntés első fokon, az ítélet részletes indoklásában kiemelték annak fontosságát, hogy a közpénz útjának és felhasználásának átláthatónak kell, kellene lennie. Az akkori cikkünkkel kapcsolatban megjegyezték azt is, a közpénzre vonatkozó sejtésünket az Alapjogokért Központ és a Megafon nem oszlatta el minden kétséget kizáróan.

Az eredetileg közpénz jellegű forrás útja nem követhető, az rejtve marad – fűzte hozzá a bíróság korábbi ítéletben. Cikkünk közérdekű vitához járul hozzá, ahhoz, hogy a sajtó gyakorolhassa „őrkutya” szerepét. A közérdekű kérdések megvitatásának szabadsága pedig kulcsfontosságú egy demokratikus társadalom szempontjából, olvasható az egyelőre nem jogerős ítélet indoklásában.

Ezután múlt héten a második perben is lapunk javára döntött a törvényszék, az elsőfokú határozatban arról írtak, a közpénzekkel kapcsolatos témákban nagy teret kell engedni a sajtónak. Most pedig a harmadik perben is elutasította a Megafon keresetét a törvényszék, első fokon tehát mindhárom eljárásban a javunkra döntött a bíróság.

Az Orbán-kormány üzeneteit felerősítő Megafonról és annak influenszereiről jó párszor írtunk már. A szervezet tavaly emelkedett a legtöbbet költő magyar facebookos közéleti hirdetők közé, a Facebook Ad Library adatai szerint december 31-én átlépték az 500 millió forintos álomhatárt, és idén is nagy lendülettel folytatják a költekezést a közösségi térben. Lájkbajnokság sorozatunk legutóbbi részében azt írtuk, hogy nagyjából egyetlen hét alatt, messze lekörözve az egész mezőnyt, több mint 43 millió forintot költöttek el azért, hogy a tartalmaik rengeteg emberhez eljussanak.

Ha te is fontosnak tartod a kíváncsi, korrekt, kritikus sajtót, akkor legyél a rendszeres támogatónk! A Telex működéséhez elengedhetetlenül fontosak a támogatóink!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!