Rogán Antal azonnali lemondását követelik az ellenzéki pártok

2022. január 20. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levélben és közös sajtótájékoztatón szólította fel lemondásra Rogán Antalt, a miniszterelnöki kabinetirodát vezető minisztert a választási szövetségben induló hat ellenzéki párt. Az Egységben Magyarországért közleménye szerint Rogán Antal tárcája a nyilvánosságra került nyomozati anyagok alapján érintett a Völner-ügyben.

„Az Orbán-kormány legfelsőbb szintjéig érő korrupciós botrány súlyos erkölcsi válságba sodorta Magyarországot. Amennyiben a hazaszeretet legkisebb szikrája is él még önben, felméri politikai felelősségét, levonja a konzekvenciákat és még ma lemond miniszteri tisztségéről” – áll a levélben, amelynek kinyomtatott példányát a Miniszterelnöki Kabinetiroda I. kerületi épülete előtti kordonra is kitűzték a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd képviselői.

A Egységben Magyarországért közleménye szerint Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is büntetőjogi felelőssége van, azt írták, hogy szerintük „köztisztviselői feladatra méltatlan, felmentése nem halasztható”. Az ellenzéki pártok szerint az eddig napvilágot látott információk alapján nem kétséges, hogy ezek az események nem történhettek volna meg a miniszter tudta nélkül.

Sőt, okkal feltételezhető, hogy az egyetemi oktatókkal szembeni nyomásgyakorláshoz Rogán Antal aktív közreműködésére is szükség volt, és az sem kérdés, hogy a miniszter maga is aktív közreműködője és kedvezményezettje volt a végrehajtómaffia működésének

– olvasható a közleményben.

A Schadl–Völner-ügy 1734 oldalas nyomozati anyagából a 444.hu tett közzé részleteket, amelyekből kiderül, hogy az igazságügyi vezetők és embereik teljesen hétköznapi módon szervezték ügyleteiket, annyira sérthetetlennek érezték magukat, hogy Schadl György a minisztérium bejáratánál adott át hárommillió forintot Völner Pálnak. Az első részből az derült ki, hogy az ügy kulcsszereplője szakmányban intézte el a sikeres egyetemi vizsgákat az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének. Az érintett egyetemek reakcióit itt és itt tettük közzé.

A Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó. Völner lemondott államtitkári posztjáról, egy héttel később felfüggesztették a mentelmi jogát, és önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom