Völner ügyvédje szerint törvénytelen volt megfigyelni és követni a volt államtitkárt a mentelmi jogának felfüggesztése előtt

2022. január 19. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Völner Pál ügyvédjének meggyőződése, hogy a nyomozati iratok nem támasztják alá és nem igazolják a Völner elleni gyanúkat, írja a 24.hu.

A Schadl–Völner-ügy 1734 oldalas nyomozati anyagairól részleteiben a 444 ír. Az első részből az derült ki, hogy az ügy kulcsszereplője szakmányban intézte el a sikeres egyetemi vizsgákat az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének és Völner egy rokonának. Az érintett egyetemek reakcióiról itt és itt írtunk. A második részben pedig arról írnak, az igazságügyi vezetők és embereik teljesen hétköznapi módon szervezték ügyleteiket, annyira sérthetetlennek érezték magukat, hogy Schadl György a minisztérium bejáratánál adott át hárommillió forintot Völner Pálnak.

Völner ügyvédje, Papp Gábor most ezekre úgy reagált a 24-nek, hogy Völner határozottan és következetesen állítja, hogy soha nem kapott pénzt Schadl Györgytől, ezt pedig szerinte még az a lehallgatási jegyzőkönyv sem cáfolja, amiről a 444 írt. Az ügyvéd szerint a szerdán a sajtóban megjelent beszélgetéstöredékek a nyomozati iratokból önkényesen kiragadott és a 444.hu szerkesztősége által a saját ízlése szerint összeválogatott részletek. Azt is írja, a nyomozati iratokban „gazdámként” emlegetett személy egyértelműen azonosítható, aki nem politikus és nem is közismert személy.

Az ügyvéd azt is írta, az országgyűlési törvény szerint egy országgyűlési képviselő elleni büntetőeljárásban nem lehetnek bizonyítékok az olyan adatok, amiket a mentelmi jog felfüggesztése előtt szereztek be róla, „ami azt jelenti, hogy Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztése előtti megfigyelése, követése és lehallgatása törvénytelen volt”.

A Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó. Völner lemondott államtitkári posztjáról, egy héttel később felfüggesztették a mentelmi jogát, és önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Völner nyilatkozatában azt írta, hogy az indítvány „meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi”. Szerinte a Legfőbb Ügyészség indítványa személyét érintően számtalan valótlan állítást tartalmaz, melyekre konkrétan majd a nyomozó hatóság részére fog reagálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!