Megint szemben ment fel egy autós a sztrádára

2022. január 16. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Előállította a rendőrség azt a férfit, aki az M30-as autópályára forgalommal szemben hajtott fel Szikszónál. A 76 éves sofőrrel szemben a Miskolci Rendőrkapitányság ittas járművezetés és közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást – írta a Police.hu.

A menetiránnyal szemben haladó autósra maguk a rendőrség Autópálya Alosztályának járőrei lettek figyelmesek, akik szombaton, nem sokkal éjfél előtt Szikszó felé haladtak. Amikor a rendőrök megállították az autót, az idős férfi elmondta, hogy egy miskolci bevásárlóközpontból akart hazajutni, de eltévedt, és az autópályán Halmajig közlekedett, majd ott megfordult, és elindult a forgalommal szemben visszafelé.

Havonta egy-kettő mindig akad

A forgalomhoz képest elenyésző, de mégis látványos, hogy minden hónapban akad egy-két autós, akár kaminos is, aki a számos nyilvánvaló jel ellenére felhajt az autópályára a forgalommal szemben.

A veszélyes és felelőtlen művelet pszichológiai hátteréről itt olvashat bővebben.

Novemberben például három napon belül hárman is szabálytalanul használták az M30-as autópálya új, körülbelül 58 kilométeres szakaszát, amelyre több helyen is körforgalomból lehet fel- és lehajtani, de az elemzés arra jutott, hogy az esetekben a közös elem valóban csak a figyelmetlenség, amely miatt egyre többen jönnek szembe az autópályákon. Nem igaz, hogy az újabb csomópontokon könnyebb eltévedni, vagy, hogy azok keverednek fel az autópályára a forgalommal szemben, akik nem ismerik a környéket. Nem mérvadó az évszak, a napszak vagy éppen az időjárási viszonyok sem.

Ha úgy hozta az élet, hogy szert tett jogosítványra, és vezet is autót – ha meg jogosítvány nélkül tenné ugyanezt, ami tilos, de volt már rá példa a történelemben, akkor meg főképp – vegye sorra az alábbi pontokat, amelyek segítségével elkerülheti, hogy a menetiránnyal szemben hajtson fel az autópályára:

  • A behajtani tilos (piros kör, benne egy fehér vízszintes csík) tábla ellenére hajtanak be a felvezetőnek vélt útra. (A le- és felvezetők általában egymás mellett vannak, válassza azt, amelyik távolabb van öntől a kanyarodás megkezdésekor, ezt egy kék színű, kör alakú tábla is jelzi, benne egy fehér nyíllal, amely épp arra mutat, amelyre önnek fel kellene kanyarodnia.)
  • Ha a felvezetőnek vélt út nem jobbra, hanem balra kanyarodik, ön minden bizonnyal a menetiránnyal szemben halad az autópálya felé.
  • Ha kiért az autópályára, és a védősávon túl az autópálya másik oldala öntől jobbra esik, ön garantáltan a forgalommal szemben közlekedik!
  • Ha a mindezekre sem figyel fel, úgy a szemből érkező autók esetén mindenképpen fogjon gyanút, ne áltassa magát azzal, hogy a többiek mennek rossz irányba!
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!