TASZ: Az MTVA szerint ha nem közvetíthetnek kritika nélkül hazugságokat, akkor az cenzúra

2022. január 6. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az idén az adófizetők jóvoltából 130 milliárd forintból működő, közszolgálati célokat teljesíteni hivatott állami média szerint tulajdonképpen nem kötelességük ellátni a közszolgálati feladatait, sőt, ha nem közvetíthet ellenőrizetlenül hamis állításokat a híradóiban, akkor az maga a cenzúra. Legalábbis így érvel az MTVA az Alkotmánybíróság felé beadott panaszában, amit azért nyújtott be, mert a Kúria ítélete szerint megsértették a Menedék Egyesület jóhírnevét, és félretájékoztatták az M1 nézőit, írja blogjában a Társaság a Szabadságjogokért.

Az állami média hírműsora még 2018-ban számolt be arról, hogy a KDNP ifjúsági tagozata, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség sajtótájékoztatót tartott a Menedék Egyesület irodája előtt, ahol

  • első fokon a Fővárosi Törvényszék,
  • másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla,
  • majd végül a Kúria is kimondta, hogy hazugságokat állítottak a külföldieknek és a határon túli magyaroknak segítséget nyújtó civil szervezet tevékenységéről.

A Kúria szerint teret és időt kellett volna biztosítani az M1-en a Menedék Egyesület számára is, hogy bemutassák, mit csinálnak valójában. „Az ügy tanulsága, hogy a politikusok beszélhetnek ugyan butaságokat, de ha a közmédia ezeket kritika és körültekintés nélkül terjeszti, akkor azzal megsérti a hatályos jogot” – írta ekkor Szabó Attila, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének jogásza.

Az MTVA azonban nem állt meg a legfelsőbb bírói szervnél, és alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságnál. Indítványuk szerint ugyanis azzal, hogy a Kúria az IKSZ hazugságokat tartalmazó közleményének közléséért felelőssé teszi az azt közvetítő M1-et, „lényegében a közvélemény tájékoztatását lehetetleníti el, de legalább is oly mértékben teszi kockázatossá azt a sajtószerv részére, amely miatt azt öncenzúrára kényszerítené”.

„A sajtónak nem lehet kötelessége a cenzor szerepét betöltve, mintegy megszűrve tájékoztatni a nyilvánosságot, abban az esetben, ha az elhangzottak nem nyilvánvalóan jogsértők. A sajtót nem lehet olyan mértékű öncenzúrára kényszeríteni, mint amely a jelen alkotmányjogi panasszal támadott kúriai ítéletből következtethető.”

– írják az indítványban. Az állami média szerint ebben az esetben „meghiúsul a különféle vélemények ismertetése, sérül a sajtószabadság és a közönség tájékoztatáshoz való joga is”, holott Szabó Attila szerint egyszerűen csak ellenőrizniük kellett volna a KDNP ifiszervezetének állításait.

„A közmédia semmi mást nem csinál, mint politikai megrendeléseket teljesít és cenzúrázza magát minden olyan hírrel kapcsolatban, ami a kormánynak kellemetlen lenne. Ebből a helyzetből meglehetősen álságos a sajtó függetlenségével érvelni”

– írja a TASZ jogásza. Ráadásul az MTVA az indítványban meg sem említi azt, hogy a törvény szerint közszolgálati műsorszolgáltató lenne, amelynek az Alaptörvény szerint kötelessége a „demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás”. Ebbe beletartozik a médiatörvény szerint, hogy „objektíven, az eltérő álláspontokat bemutatva tájékoztat”, biztosítania kell a véleménypluralizmust. Ezt kiemelik a Közszolgálati Kódexben is, ami szerint az állami média célja a „kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős” tájékoztatás.

Az MTVA székháza a Kunigunda úton – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az MTVA székháza a Kunigunda úton – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Szabó Attila szerint ezt az MTVA egyszerűen semmibe veszi, és lényegében felelőtlenül eljáró sajtóként tekint a saját szerepére, amit a jövőben is szeretne gyakorolni – ehhez kéri az Alkotmánybíróság segítségét.

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) szerint is megbízhatatlan magyar állami média állapotáról a Telexen is rendszeresen beszámolunk. Néhány figyelemreméltó körülmény a szervezet működésével kapcsolatban:

  • az MTVA-t egy olyan szerkesztő vezeti, akinek egy bírósági ítélet nyomán állandó jelzőjévé vált a „hírhamisító” kifejezés,
  • a Hirado.hu hajléktalan embereken szörnyülködő, olvasókat a lefotózásukra buzdító sorozatot futtatott hónapokon keresztül,
  • az MTI finoman szólva visszafogottan számol be a politikailag egyébként lényegesnek mondható ellenzéki eseményekről,
  • egy külföldi újságíró fideszes EP-frakcióhoz szóló kérdéseiről az azóta legendássá vált, „kérdésekkel provokált az újságíró” felütéssel számolt be az M1 híradó.

Orbán Viktor szerint mindenesetre semmi probléma az MTVA működésével, hiszen nem is szól bele a működésébe – az évek óta rendszeres péntek reggeli interjúit a Kossuth Rádióban ebben a videóban elemeztük:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!